Annonce:
Annonce:

Flyv uden skræk

Hent hjælp! Undgå at ødelægge ferien, før den er begyndt

Kursister i færd med at kurere deres flyskræk. Et sådant kursus koster cirka 10.000 kroner, men kan jo være en god investering, hvis man kan komme på ferie i resten af sit liv. (Arkivfoto: Tobias Selnæs Markussen/Polfoto)
Kursister i færd med at kurere deres flyskræk. Et sådant kursus koster cirka 10.000 kroner, men kan jo være en god investering, hvis man kan komme på ferie i resten af sit liv. (Arkivfoto: Tobias Selnæs Markussen/Polfoto)
Annonce:
Følg Ferie

Allerede fra billetterne bliver bestilt, måske et halvt år før afrejsen, ligger den i baghovedet. Flyveturen. For 24-årige Cathrine Sigurdsson er det næsten uoverkommeligt at træde ind i et fly.

Kvalme og ondt i maven plager hende i dagene op til rejsen af skræk for, at noget skal gå galt. Og når først hun sidder ved gaten, bliver det hele ofte for meget for hende.

– Jeg bliver så bange, at jeg knap nok kan tale eller trække vejret. Jeg siger til mig selv inde i hovedet 'hvorfor gør du dog det her?' Flere gange har jeg været millimeter fra at springe fra, selv om det har været en dejlig ferie med familien, der ventede forude, fortæller hun.

Annonce:

Dødsangst og panik
Mange, der lider af flyskræk, kender alt for godt hendes situation, og for nogle er frygten for at flyve så slem, at det helt kan ødelægge forventningens glæde til en kommende ferie – eller endda forhindre dem i at tage af sted.

LÆS OGSÅ: Bekæmp din flyskræk

– Cirka halvdelen af befolkningen føler en eller anden form for ubehag ved at flyve, som man kan kalde flyskræk. Og hos omkring hver femte af dem er der tale om direkte panik og dødsangst, fortæller Ulrik Pedersen.

Han har mange års erfaring som pilot hos SAS og er desuden instruktør hos Flytryg, der har holdt kurser for skrækslagne flypassager siden 1980'erne.

TV: Sådan styrer du din flyskræk

Der er to hovedårsager til flyskræk ifølge Statens Luftfartsvæsen: Frygten for, at et fly kan falde ned, og frygten for at miste kontrollen højt oppe i luften, hvor man er spændt fast og låst inde sammen med en masse ukendte mennesker.

Annonce:

– Det er flere årtier siden, at der sidst har været en alvorlig ulykke med et dansk-registreret fly. I det hele taget sker flyulykker ekstremt sjældent. Men tanken om en tur op i højderne giver alligevel svedige hænder og åndenød hos mange, siger Ulrik Pedersen.

Træk vejret
Men der er heldigvis hjælp at hente. Både til dem, der bare godt kan få lidt mavepine, når flyet rammes af en omgang turbulens, men også til de svært ramte.

– Mange græder og gisper efter vejret. Derfor er der også stor fokus på vejrtrækningen på vores kursus. Har man styr på sin vejrtrækning, er det nemlig ikke muligt at forblive i panik-tilstanden, fortæller Ulrik Pedersen.

LÆS OGSÅ: Er du bange for at flyve

Et kursus hos Flytryg koster i nærheden af 10.000 kroner og inkluderer blandt andet træning i fly-simulatorer og en rigtig flyvetur.

Annonce:

Stadig bange
– Det er individuelt, hvor slem ens flyskræk er, og hvad der er den rigtige løsning. 10.000 kroner lyder måske af mange penge, men hvis det betyder, at man er i stand til at flyve på ferie med familien de næste 30 år – og aldrig har været det før – så kan det jo være en god investering, siger Ulrik Pedersen.

For Cathrine Sigurdsson blev skrækken formildet en smule efter en tur til hypnotisøren.

– Det har hjulpet lidt, men jeg er stadig bange for at flyve, fortæller hun.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Med jobcentrene har politikerne skabt en mur mod den sunde fornuft

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: