Her er fremtidens nødvendigheder til rejsen

En mobil mikrobølgeovn, en transpotabel pletrenser og et bånd, der både opvarmer og nedkøler dine mad- og drikkevarer, er snart et must på rejsen

'A portable Spot Cleaner'. (Foto: Flickr)
'A portable Spot Cleaner'. (Foto: Flickr)

Når de ikke render rundt til ferniseringer iført små, dunede overskæg og firkantede briller, så bestræber verdens designere sig faktisk på at gøre livet lidt lettere og smukkere for os andre.

Således har 1.300 studerende inden for design og konceptudvikling fra 50 lande under temaet ‘Intelligent Mobility’ netop dystet i Electrolux’ Design Lab konkurrence 2011, hvor vinderkonceptet blev fundet sidste uge.

Pletfjerner
Og det var den mobile tøjrenser ' A portable Spot Cleaner', designet af Adrian Mankovecký, en slovensk designstuderende ved Academy of Fine Arts and Design i Bratislava, Tjekkiet, der vandt juryens gunst med følgende begrundelse: ' Den transportable tøjrenser er bygget på en solid forbrugerindsigt, og er yderst relevant. Det er et bærbart renseri i miniformat, der har positiv indvirkning på miljøet, idet den reducerer forbruget af el og vand. Tøjrenseren er meget intuitiv i sin funktion - og noget vi alle ønsker os, lød det fra Senior Vice President for Global Design hos Electrolux, Henrik Otto.

Den består af to dele, som skilles og placeres på hver sin side af stoffet. Det optimale renseprogram vælges, hvorefter negative ioner og damp opfrisker tøjet og fjerner pletter. Apparatet får energi fra et sukkerkrystal-batteri og kan bruges stort set over alt i verden

LÆS OGSÅ: Se de tre store rejsetrends i 2011

Til afkøling op opvarmning
Blandt de andre design, der udmærker sig til rejsebrug, er ' Ribbon' - en fleksibel opvarmer og nedkøler, som er designet af australske Enzo Kocak. Båndet er en bærbar, universal opvarmer og nedkøler. Den unikke form og fleksibilitet gør det muligt at vikle båndet omkring en mad- eller drikkevarebeholder for enten at varme eller køle. Den sorte side tilfører varme - mens den hvide køler. Båndet kan foldes sammen og tages med - det kan endda foldes, så det kan bruges som en varmeplade. Kontrolknapperne på siden af båndet gør det nemt at bruge. Det genopladelige termoelektriske cellebatteri kan også vende opladningsprocessen, så når båndet ikke er i brug, konverterer cellerne overskydende varme tilbage til elektricitet.

Varm maden op med din smartphone
Den smarte varmeplade, Induction Heat Plate, der er opfundet af Tommi Moilanen fra Aalto University School of Art and Design i Finland, er en kompakt løsning for folk på farten. Placér varmepladen, hvor det passer - og tilslut en smartphone, der fungerer som en børnesikret fjernbetjening. Smartphone-applikationen er designet til at blive brugt sammen med tags, der giver instruktioner til, hvordan man opvarmer maden rigtigt. Smartphone-applikationen har yderligere hukommelse, som intuitivt husker, hvordan du sidst lavede mad. Induktionspladen har et blankt sort og hvidt design med et træhåndtag, som gør den nem at bære, opbevare og hænge op væggen, når den skal have opladet sit batteri.

LÆS OGSÅ: Her er de bedste rejse-applikationer

Mikro-mikroovn
Den bærbare Onda Portable Microwave er amerikanske Matthew Schwartz' smarte twist på den klassiske mikroovn, som blev introduceret i private hjem tilbage i 1955 - og som for første gang kunne opvarme færdiglavede måltider hurtigt og effektivt. Det specielle ved Onda-mikroovnen er, at den monteres omkring den afpassede madbakke - og aluminiumen i mikroovnen skaber en kredsløbsforbindelse, når madbakkens pakning brydes. Papirbatterier skaber energien, hvilket gør Ondaen både smart og mijløvenlig. Ondaen kommer i en række forskellige farver, så der er en model for enhver smag.

Disse og de resterende finalekoncepter kan ses i stueetagen i Illums Bolighus på Amagertorv i perioden 16.-25. september.