Boeings Dreamliner snart på vej - måske

Det er i forvejen fire år forsinket. Nu risikerere en faglig konflikt at forværre sagen for de, der har bestilt flyet. Men det er værd at vente på, skriver flyekspert

Boeing 787 Dreamliner skal leveres til efteråret. Men nu er der risiko for yderligere forsinkelse. (Foto: AP)
Boeing 787 Dreamliner skal leveres til efteråret. Men nu er der risiko for yderligere forsinkelse. (Foto: AP)

Inden for de næste 12 måneder får det første europæiske flyselskab fingre i Boeings store satsning med navnet 787 Dreamliner.

Det sker efter fire års forsinkelse, hvilket har kostet det amerikanske flyselskab masser af dollar og flyselskaber over hele verden masser af utålmodighed.

Men nu er der måske yderligere forsinkelser på vej. Det skyldes en faglig konflikt om Boeings nye produktionslinje til flyet på en fabrik i South Carolina. Den hidtidlige produktionslinje, der er etableret som et supplement til Boeings fabrik i staten Washington, er etableret med henblik på at beskæftige uorganiseret arbejdskraft, skriver epn.dk.

Men flyet er værd at vente på, vurderer Kenneth Klarskov, der foruden at være medstifter af rejsesøgemaskinen Viviro.com er en ivrig flyblogger.

- Det nye fly bruger 20 procent mindre brændstof end tilsvarende fly, og samtidig bliver det meget rarere at være passager ombord.

- Kabinen får højere til loftet på grund af nydesignede bagagebokse, der kommer større vinduer, som giver mere naturligt lys og ikke mindst højere luftfugtighed end normalt.

- Så nu er det endelig slut med at blive helt dehydreret på en lang oversøisk flyvning, skriver Kenneth Karskov.

Kan genbruges
50 procent af Dreamlineren består af såkaldte kompositmaterialer, og derved er det betydeligt lettere end almindelige aluminiumskonstruktioner og giver samtidig helt nye muligheder, hvad angår komfort for passagererne. Omvendt er det også netop denne konstruktion, der har voldt Boeing store problemer.

Første kunde til Boeing 787 Dreamliner er det japanske Star Alliance medlem ANA, som har bestilt 50 eksemplarer af det nye fly. Boeing har netop meddelt, at de forventer at levere den første 787 til ANA i august eller september i år.

Første europæiske flyselskab, der kan præsentere det nye fly, er det polske Star Alliance-medlem LOT Polish Airlines. Boeing har lovet polakkerne, at de kan tage det nye fly i brug i april 2012, og LOT mangler da også desperat de nye maskiner til at kunne iværksætte selskabets ekspansionsplan. Nye ruter i Asien og mere kapacitet til Nordamerika er afhængig af at Boeing snart påbegynder leveringerne.

- Der er en lille håndfuld selskaber, der har lidt under de lange forsinkelser Dreamliner'en har været udsat for. Disse selskaber har for fem-seks år siden valgt Dreamliner'en som deres nye fly, men da forsinkelserne så begynder at vælte ind, må de pludselig flyve videre med de gamle maskiner, der jo egentlig havde overskredet 'sidste holdbarhedsdato'.

- Det har ikke været noget problem for sikkerheden, men der er ikke noget flyselskab, der investerer massivt i nye stole, nyt underholdningssystem eller lignende til fly, som de har besluttet sig for at ville af med, siger Kenneth Karskov.

Norwegian får fem fly
Boeing 787 Dreamliner er også det fly flyselskabet Norwegian har udset til at bære selskabets satsning på lavprisflyvninger til USA og Thailand. Norwegian har indgået aftale om køb af tre fly samt leasing af yderligere to maskiner.

- Norwegian har mange gange proklameret, at nu var de klar til at tage hul på langdistance-satsningen, men de vil ikke starte en stor, kompleks operation til fjerne rejsemål med fly, de lejer ind midlertidigt. Så derfor venter de tålmodigt på at få de første Dreamliner-fly leveret i 2013, så de kan komme igang, forklarer Kenneth Karskov.

Boeing 787 Dreamliner vil have plads til mellem 210 og 330 passagerer, og Boeing har 835 ordrer på det revolutionerende fly. Forventningen er, at Dreamliner flyet vil blive vist frem i forbindelse med Paris Air Show fra d. 20-26. juni.

1 af 3 Et kig ind i kabinen på 787'eren. (Foto: AP)
2 af 3 Cockpittet. (Foto: AP)
3 af 3 Boeing 787 Dreamliner skal leveres til efteråret. Men nu er der risiko for yderligere forsinkelse. (Foto: AP)
0 kommentarer
Vis kommentarer