Slut med køer - her er fremtidens sikkerhedskontrol

En dag er det - forhåbentlig - slut med lange ventetider ved lufthavnens sikkerhedskontrol

Hvis alt går efter planen, er en sådan konstruktion installeret i fremtidens lufthavne. Det vil spare passagererne masser af tid. (Foto: IATA)
Hvis alt går efter planen, er en sådan konstruktion installeret i fremtidens lufthavne. Det vil spare passagererne masser af tid. (Foto: IATA)

En af de mest frustrerende dele af flyrejsen er de evindelige køer ved sikkerhedskontrollen. Men måske er der lys for enden af tunnellen.

For The International Air Transport Association (IATA) har nu afsløret den første prototype af fremtidens sikkerhedskontrol i lufthavnen. Foruden at reducere kødannelse skulle den også minimere antallet af kropsvisitationer og naturligvis forbedre sikkerheden.

Den er netop blevet vist frem ved IATA's 67th Annual General Meeting og World Air Transport Summit i Singapore.

LÆS OGSÅ: Hvilken ventetid er værst på flyrejsen - stem her

- Vi bruger 7,4 milliarder dollar hvert år for at gøre lufttrafikken sikker. Men vores passagerer ser kun besværligheder. Det burde være muligt for dem at komme fra ankomsthal til boardinggate med værdigheden i behold. Det betyder uden at stoppe op, smide tøjet og pakke ud og i hvert fald uden at blive befamlet, lød det fra Giovanni Bisignani, generaldirektør for IATA.

- Dagens sikkerhedskontrol er designet for fire årtier siden for at hindre flykaprere i at medbringe metalvåben. Siden da har vi tilegnet os mere komplicerede procedurer for at imødekomme nye trusler. Vi er mere sikre, men vi bliver nødt til at nytænke det hele, så det modsvarer dagens trusler (...). Det betyder, at vi skal gå fra et system, der finder slemme genstande til et, der finder slemme personer.

Sådan fungerer den
Først og fremmest bliver passagererne opdelt i tre kategorier og dermed henvist til en af tre baner. En 'Known traveller', en 'Normal' og en 'Enhanced'.

Det hele bliver afgjort ved hjælp af en biometrisk identifikation gennem passet eller andre rejsedokumenter.

En 'Known Traveller' er registreret og har gennemført baggrundstjek med myndighederne og kan hurtigt komme igennem. En 'Normal screening' vil være for størstedelen af passagererne. Og for de, hvor informationen ikke er tilstrækkelig eller blot udvælges som udgørende en højrere risiko, gennemføres en grundigere undersøgelse.

Teknologien udvikles således, at passagerer frit kan gå gennem screeningen uden af smide tøjet eller at pakke deres bagage ud. Ligeledes er planen, at det skal kunne koordineres med ankomstlufthavnens told og immigrationsprocedurer, således at det også her sparer tid.

Næsten al teknologien er allerede klar, og ifølge Bisignani er det et spørgsmål om to eller tre år, før vi vil se store forandringer på området.

0 kommentarer
Vis kommentarer