Har du styr på drikkepengene?

Rigtig mange har svært ved at hitte ud af de uskrevne drikkepengeregler i udlandet. Hvad med dig?

Det er langt fra alle, der kender drikkepengeskikkene i andre lande. Gør du? (Foto: Colourbox.com)
Det er langt fra alle, der kender drikkepengeskikkene i andre lande. Gør du? (Foto: Colourbox.com)

Mange rejsende har ikke styr på det der med drikkepenge. Primært forstået således, at de giver alt, alt for lidt til dem, der lever af at betjene.

Rejsesitet TripAdvisor har således spurgt omkring 6.000 personer fra fem forskellige lande, England, Italien, Spanien, Frankrig og Tyskland, om deres viden om drikkepengestandarder uden for deres hjemland.

Værst så det ud for briterne, hvor hele 60 procent ingen ide havde om, hvad der forventedes af dem i andre lande. Gennemsnittet for de europæiske lande var 45 procent.

16 procent af englænderne havde endda været ude for at blive konfronteret med deres manglende lyst til at give drikkepenge, hvilket også overstiger det europæiske snit på 11 procent.

Bedst styr på sagerne havde i øvrigt italienerne.

Hele 22 procent af englænderne gav desuden udtryk for, at de ikke gad at rejse til USA på grund af drikkepengenes vigtighed derovre.

Den økonomiske krise har heller ikke gjort det bedre for tjenerne. For 35 procent af briterne gav udtryk for, at de gav færre drikkepenge. Det var dog ingenting imod spanierne, hvor hele 65 procent indrømmede, at de gav færre drikkepenge efter finanskrisen.

Her er et par hurtige hovedregler:
I det meste af Europa og i landene ved de sydlige dele af Stillehavet forventes der 10-15 procent i drikkepenge. Også selv om der er blevet lagt en servicefgift på.

Italienske tjenere forventer dog typisk lidt mindre.

I mange asiatiske lande er det ikke forventligt, at du lægger drikkepenge.

I Japan er der somme tider en serviceafgift, men det forventes ikke, at du lægger yderligere drikkepenge.

I Sydkorea er der hverken afgifter på regningen eller en forventning om, at du lægger drikkepenge.

I mellemøsten er det ofte unødvendigt at lægge drikkepenge. Men kun få vil dog tage det ilde op ...

Der hersker dog en vis uenighed på området. For eksempel hævder der på denne liste, at danske tjenere og servitricer ikke forventer drikkepenge, hvilket vist er en påstand rigtig mange hårdt arbejdende folk i faget vil være stærkt uenige i.