Annonce:
Annonce:

Sådan veksler du billigst på ferien

Du bliver flået, når du veksler i banken. Brug i stedet kortet

Der er penge at spare på ferien, hvis du hæver på dit kort i stedet for at veksle. (Foto: Colourbox)
Der er penge at spare på ferien, hvis du hæver på dit kort i stedet for at veksle. (Foto: Colourbox)
Annonce:
Følg Ferie

Selv om det kan virke trygt at have rigeligt med tyrkiske lire eller euro med i pengekatten, når du tager på ferie, er det langtfra den billigste måde at veksle valuta på.

Ifølge økonom i Forbrugerrådet, Troels Holmberg, sparer du mest, hvis du bruger dit Visa/dankort til at betale med i forretninger og lignende på ferien.

- Vekselkursen for Visa/dankort er Nationalbankens valutakurs med et fast tillæg. Bruger du kortet til at betale for en vare i udlandet, skal du ikke betale gebyr for det til din egen bank, siger han.

Annonce:

Du betaler i stedet et tillæg på mellem 1-1,5 procent af beløbet. Et såkaldt kursomregningstillæg.

30 kroner i gebyr
Hæver du penge i en automat i udlandet, koster det også et tillæg på en procent samt et gebyr på 30 kroner. Du skal ikke hæve ret mange små beløb i løbet af en ferie, før det løber op, og det er derfor billigere at bruge Visa/dankortet til at betale direkte for varer.

Flere danskere tager mere end et kort med på ferien, men det kan være svært at gennemskue priserne for at bruge et MasterCard sammenlignet med Visa/dankort.

Annonce:

- Priserne for at bruge MasterCard i udlandet afhænger af, hvilken type kort du har, og hvem der har udstedt det modsat priserne for Visa/dankort, der er de samme uanset hvilken bank, der har udstedt kortet. Hæver du penge i pengeautomater eller pengeinstitutter i udlandet med MasterCard, koster det almindeligvis 2 pct. af beløbet, dog minimum 50 kroner, siger Troels Holmberg.

Trygt at veksle
Men selv om det er billigere at bruge Visa/dankortet i ferien frem for at veksle valuta hjemmefra, så viser en undersøgelse fra vekselfirmaet X-change, at hele 84 procent af danskerne foretrækker at veksle gennemsnitligt halvdelen af de penge, de bruger på ferien, inden de tager af sted.

Det skyldes i de flestes tilfælde, at det giver en tryghed ikke at skulle mangle kontanter, når man er af sted. X-changes undersøgelse viser også, at kun tre ud af fire undersøger, hvor de kan købe udenlandsk valuta billigst, inden de veksler.

Langt de fleste danskere vælger at veksle valuta i deres bank, og det kommer bag på mange, at det faktisk er billigere at veksle hos vekselkontorerne end hos bankerne, fortæller økonom i Forbrugerrådet, Troels Holmberg.

Samme konklusion er X-change nået frem til i deres undersøgelse, hvor to ud af tre adspurgte mener, at banken er billigst. Men den bedste pris er altså at finde hos de professionelle valutaforhandlere, også selv om du som fordelskunde i din bank slipper for at betale vekselgebyrer.

- Det skal dog være et større beløb, før der er en forskel, siger Troels Holmberg.

Vær opmærksom på
- Thailand og Bulgarien: Her er der fare for, at dit kreditkort kan blive kopieret, når du bruger det i butikker og på restauranter. Der findes masser af hæveautomater i begge lande, som er sikre at bruge, men der har været klager over, at de beløb, man kan hæve, bliver mindre og mindre. Man skal derfor betale hævegebyr flere gange.

- I Bulgarien kan det være en god ide at have vekslet nogle småpenge hjemmefra, da det ikke er alle små butikker og restauranter, der tager imod kort og flere valutaforhandlere tager meget store afgifter ved veksling.

Du kan betale med euro flere steder i Bulgarien, og i de store butikker og shoppingcentre er det ikke noget problem at betale med kort.

- Grækenland: Her kan du veksle i de lokale banker, men til samme kurs, som når du veksler i Danmark. Du kan bruge Visa/dankort stort set alle steder, men nogle steder - f.eks. oppe i bjergene - er du dog henvist til kontanter.

- Spanien: Her kan det bedst betale sig at veksle hjemmefra i forhold til at veksle i de spanske banker. Visa/dankort kan dog i stor udstrækning anvendes som betalingsmiddel i både forretninger og restauranter i Spanien.

- På hjemmesiden visa.dk/pengeautomater kan du se, hvor og hvor mange pengeautomater der er i det område, du skal på ferie.

Kilde: Torben Andersen, Kommunikationschef i Spies

Få mest for pengene
Se her, hvor meget valuta du kan få for 10.000 danske kroner. Alle steder er det en fordel at bruge Visa/dankortet i stedet for at veksle hjemmefra.

Thailandske baht
- Banken (kurs 19,29): 51.835 *
- Valutahandler (19,01): 52.328
- Visa/dankort (kurs 18,73): 53.390 **
- Forskel på billigste/dyreste: 753 baht - eller 140 kr.

Tyrkiske lire
- Banken (kurs 402): 2485 *
- Valutahandler (kurs 402): 2485
- Visa/dankort (kurs 385): 2572 **
- Forskel på billigste/dyreste: 87 lire - eller 335 kr.

Amerikanske dollar
- Banken (kurs 621,9): 1607 *
- Valutahandler (621,6): 1608
- Visa/dankort (606,8): 1622 **
- Forskel på billigste/dyreste: 15 dollar - 90 kr.

Euro
- Banken (kurs 756,7): 1321 *
- Valutahandler (kurs 756,7): 1321
- Visa/dankort (kurs 743,7): 1331 **
- Forskel på billigste/dyreste: 10 euro – 74 kr.

* Hvis du er fordelskunde
** Tillægsgebyr på 1-1.5 % medregnet.

Beregningerne foretaget 16. Juni. Vekselkursen for Visa/dankort er Nationalbankens vekselkurs.

Kilder: Forex, X-Change, Danske Bank, Nordea og Nationalbanken

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Nej tak, Søren Pape - du skal ikke være statsminister
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: