Krydstogt for enhver smag

Se fem byer på få dage og sæt dig til bords ved bugnende buffeter - det er legende let at tilbringe ferien til søs

Det italienske "MSC Fantasia" for fuld skrue på åbent hav. (Foto: PR)
Det italienske "MSC Fantasia" for fuld skrue på åbent hav. (Foto: PR)

Slip for at pakke kuffert dagligt, skifte hotel og stå i kø i lufthavne. Vælg et krydstogt og besøg adskillige lande og byer på et par uger. Krydstogtet er 'den nemme rejse', uanset hvilken form du vælger. Ferie guider dig til kæmpe krydstogter, minicruises og ferier på floden.

Kæmpe-cruisere
Store skibe med flere tusinde passagerer og besætningsmedlemmer er nok det, de fleste først tænker på, når de hører ordet krydstogt.

Op imod 50 rederier udbyder denne type krydstogt, og de råder tilsammen over flere end 275 skibe, hvoraf de største er større end nogen dansk bygning med længder på over 300 meter og højder omkring 70 meter. Middelhavet og Caribien er deres største tumlepladser.

LÆS OGSÅ:

Se også: Feries favoritter på krydstogt

Mindre skibe
Kontrasten til de store krydstogtskibe, som nærmest er flydende byer bare uden biltrafik, er de små skibe, hvoraf foreløbig ét er dansk, Albatros Travels Clipper Adventurer. Det er kun omkring 100 meter langt og har plads til ca. 120 passagerer, som alle bor i udvendige kahytter med havudsigt.

Gæsterne vartes op af en internationalt sammensat besætning på 70-80 personer, så servicegraden er høj. Prisen for et krydstogt med de mindre skibe hvoraf der findes ca. 30 på verdensplan, må være er højere end de store skibes masseturisme. Aktuelt sælger Albatros Travel bl.a. to ture til Grønland næste sommer. De koster hhv. 26.990 kr. for otte dage og 39.900 kr. for 15 dage. Du kan f.eks. komme til Grønland med Albatros Travel for ca. 30.000 kr.

Flodkrydstogter
Vil du på billigt og oplevelsesrigt krydstogt, er det oplagt at vælge Nilen i Egypten. Her er Atlantis Rejser den førende, danske udbyder, og jævnligt har selskabet haft en uges Nilkrydstogt inkl. fly, skibsophold og helpension på tilbud til omkring 4000 kr.

LÆS OGSÅ:

Se også: Det rene driverliv på krydstogtet

Du sejler med et af de flere end 400 turistskibe fra Luxor til Aswan og tilbage igen.

Efter at have prøvet tre forskellige Nilkrydstogtskibe har jeg den opfattelse, at niveauet er gået ned, og det hænger naturligt sammen med den i perioder lave pris. Især maden var ringe på den seneste rejse: ensformig, internationaliseret og til dels fast food-agtig. Til gengæld er det billigt at gå på restaurant i Egypten.

Flodkrydstogter arrangeres kloden rundt fra Yangtze til Amazonas, fra Mekong til Volga, men Nilen har også et alternativ til de store skibe, nemlig den traditionelle sejlbåd, der hedder felukka, og som ses overalt på floden. For små penge kan du leje en båd med fører en time eller to, hvilket er en behagelig og afslappet form for sightseeing, og nogle felukkaer er indrettet med kahytter, bad, toilet og kabys, så de kan tage gæster i flere dage. Herhjemme sælges disse rejser af Yones Rejser. Typisk kombineres fire nætter på felukka med to nætter i Kairo og to i Luzor til priser fra ca. 10.000 kr. Der er tale om en primitiv, men meget afslappet ferieform, hvor du selvfølgelig stadig kan besøge de vigtigste historiske templer og gravpladser.

LÆS OGSÅ:

Se også: Et fabelagtigt togt

Motorsejler i skærgård
En mellemting af de store, motordrevne skibe og de små, sejlførende felukkaer er motorsejlbåde, som bruges til krydstogter i smuk skærgårdsnatur i bl.a. Kroatien, Grækenland og Tyrkiet. Det er nære rejsemål, som alle er anbefalelsesværdige, men i Tyrkiet opnår du de bedste priser.

Her sejler du med den traditionelle bådtype gület, der typisk har plads til ti-tolv passagerer og har en lille besætning på tre-fire mand.

Kan du samle ti personer blandt familie eller venner, kan I sammen leje en gület. Komforten er høj, stemningen afslappet, og der er ikke så meget andet at foretage sig end at slappe af – det skulle da lige være at gå i land på en ubeboet ø og bestige dens bjerg eller bakke – eller svømme, fiske eller stikke næsen i en bog.

LÆS OGSÅ:

Se også: Til lands og til vands i Kina

De fleste af de største danske charterselskaber har gület-krydstogt af en uges varighed på programmet. Det gælder Bravo Tours, Star Tour, Apollo og Falk Lauritsen, mens Spies tilbyder gület-sejlads som dagture eller med en-to overnatninger. Blandt udbyderne af krydstogter ses også Scanway / Tyrkiet Eksperten og Sun Tours. Normal-prisniveauet for en uge er 4000-6000 kr. pr. person inkl. fly og helpension, men ekskl. drikkevarer om bord og udflugter.

0 kommentarer
Vis kommentarer