Irisscanninger gør boardingen hurtigere

Men i Københavns Lufthavn tror man på en anden løsning

Irisscanninger er fremtiden, mener man i Gatwick. Men det er ikke tilfældet i København.
Irisscanninger er fremtiden, mener man i Gatwick. Men det er ikke tilfældet i København.
Følg Ferie

To minutter lyder måske ikke af ret lang tid. Men når man taler om en tidsbesparelse på to minutter per person ud af gennemsnitligt 55.000 passagerer i Gatwick Airport i London, så løber det lige pludselig op.

Irisscanninger vil altså forkorte tiden fra check-in i lufthavnen, til flyet er boardet, og teknikken eksisterer allerede og er blevet testet gennem tre måneder tidligere i år.

Må man have en motorsav og et raketstyr med i flyet?

Som det er nu, ankommer passageren til lufthavnen, afleverer bagagen og skal vise boardingkortet to gange - en gang ved security og en ved afgangsgaten.

Desuden skal passageren også vise pas ved afgangsgaten for at bekræfte sin identitet.

Men med det nye system får passageren taget et billede af iris, mens de indchecker bagagen, der er forbundet til boardingkortet.

Her er de 15 tåbeligste ting forsøgt medbragt på fly

Hvis man kun rejser med håndbagage, bliver billedet taget, når man går gennem sikkerhedskontrollen.

Forsøget viste, at dette sparede mindst 15 sekunder per person bare ved afgangsgaten. Det kan resultere i 15-20 minutters tidsbesparelse for boardingen af et helt fly, skriver Telegraph.co.uk.

TV: Er denne treårige fra al-Qaida?

Det vil i sidste ende øge kapaciteten i en lufthavn, eftersom flyene ikke har brug for at skulle stå parkeret så længe - til glæde for både passagerer og flyselskaber.

Men man har ingen planer om at indføre irisscanninger i Københavns Lufthavn, siger Søren Hedegaard Nielsen, kommunikationschef i Københavns Lufthavn.

- Det er korrekt, at flere engelske lufthavne har indført det. MEN det er langt fra sikkert, at irisscanning også ender med at blive standarden worldwide. Snarere tværtimod. Meget tyder nemlig på, at de informationer, der allerede i dag ligger i dit EU e-pas i dag (billede, navn, cpr og for de nyestes vedkommende (de biometriske pas) også fingeraftryk), vil blive de informationer, der skal bruges til grænsekontrol - og dermed ikke irisscanning.

Glemte pas - brugte sin iPad

Han understreger, at det ikke er Københavns Lufthavn, der bestemmer, hvordan sikkerheden skal forvaltes, men at det foregår i et samarbejde med både Politiet og EU. Og det handler i høj grad om standarder.

Det kan jo være, at englænderne har set lyset, da de valgte iris skanningen, men det er nok endnu mere sandsynligt, at de har foretaget en overflødig millioninvestering, som de kommer til at gøre om, når der forhåbentlig inden for kort tid findes en form for industristandard, vi kan trække på, siger Søren Hedegaard Nielsen til ekstrabladet.dk/ferie.

Efterlod pot og overbærende besked til rapper

Han understreger, at man samarbejder med Politiet om at implementere Automated Border Control (ABC) i Københavns Lufthavn.

- Det er svært at sige, hvornår vi går live med en løsning, men 2014 eller til nød 2015 er de bedste bud lige nu.

Lufthavnsansat efterlod sexbesked ved vibrator

Mere fra Ekstra Bladet+

Er Danmark for lille til store hemmeligheder?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+