Gå til artikel om 1 sek
Gå til artikel

Veronica Maggio: Mit Stockholm

Sommerclassic: Den dejlige svenske sangerinde giver tips til den svenske hovedstad. Og Veronica, vi kommer, vi kommer, vi kommer, vi kommer. Vi är nästan där!

- Somme tider elsker jeg Stockholm, fordi der er så smukt og inspirerende, og andre gange hader jeg byen, fordi folk kan være så nervøse, stressede og selvcentrerede, siger Veronica Maggio til ekstrabladet.dk/ferie. (Foto: Universal Music)
- Somme tider elsker jeg Stockholm, fordi der er så smukt og inspirerende, og andre gange hader jeg byen, fordi folk kan være så nervøse, stressede og selvcentrerede, siger Veronica Maggio til ekstrabladet.dk/ferie. (Foto: Universal Music)

For en dansk knægt er der noget ganske særligt over Stockholm. Den svenske hovedstad rimer på endeløse sommernætter mellem fancy fortorvscaféer og Skærgårdens krystalklare vand. Mellem perlende (og dyre) øl i høje glas og gudesmukke kvinder iklædt lyse sommerkjoler på vej mod den næste privatfest blandt Östermalms velbjærgede ungdomar med it-millioner på bankbogen og nøglen til en åben Porsche i hørbukselommen.

LÆS OGSÅ: Claire Ross-Brown: Mit London

Men er naturligvis kun en del af byens udtryk. For Stockholm er også den socialistiske beton fra det Sjövall og Wahlööske univers, der herhjemme er velkendt fra Beck-filmene, hvor mord, narko og almindelig lønarbejderelendighed udgør hverdagen - og så naturligvis alt det der i mellem i folkhemmets storby-middelklasse.

Og taler man med den svenske sangerinde, Veronica Maggio, der har charmeret sig ind hos ikke mindst os danskere med hittet ' Jag kommer' fra albummet ' Satan i gatan', så er Stockholm det hele. Selv lever hun ikke et liv med champagne på morgencerealierne og dunkende rytmer i cabrioletens overdimensionerede stereoanlæg.

LÆS OGSÅ: Sys Bjerre: Mit Katmandu

Og det kommer heller ikke til at ske for den nu 30-årige Veronica, der for ti år siden flyttede fra provinsbyen Uppsala til storstaden.

- Det var helt naturligt. Ikke mindst når man som jeg spillede musik. Det var her, der hele skete. Jeg var træt af den by, jeg var vokset op i.

LÆS OGSÅ: Dan Rachlin: Mit Palma de Mallorca

- Og Stockholm er tilstrækkelig stor til, at man kan føle sig anonym, men lille nok til at man føler sig hjemme, siger Veronica til ekstrabladet.dk/ferie.

- Men jeg kan stadig få følelsen af, at jeg bare er en pige, der lige er kommet ind med firetoget fra Uppsala.

Der er da heller ikke noget krukket over den succesfulde sangerinde, der blev mor for cirka et år siden. Hun bor selv i bydelen Vasastan, som hun beskriver som ganske kedelig. De fleste af hendes musikerkolleger bor derimod i Södermalm eller bare Söder, som det hedder på de kanter.

LÆS OGSÅ: Henrik List: Mit Los Angeles

- Det er meget kendetegnende for Stockholm, at du identificerer dig med den bydel, du bor i, selv om den er ganske lille.

- Bor du i Söder, så er du virkelig meget fra Söder. Her ligner alle nogen, der er med i et rockband og har majet sig selv ud i flere timer, før de går hjemmefra.

- Og det samme med folk fra Stureplan, fortæller Veronica.

- De hører virkelig til der. Og du finder folk derfra, der siger, at de aldrig nogensinde har været i Söder, selv om det kun er en tur på tre minutter med undergrundsbanen.

LÆS OGSÅ: Louise Hart: Mit New York

Hun beretter, at man i Uppsala, hvor hun voksede op, har et typisk billede af en Stockholmer som en usympatisk, succesfuld blærerøv. Men efter selv at være flyttet dertil, ved hun, at det ikke er tilfældet.

- Men måske synes nogen derhjemmefra alligevel, at jeg er sådan, ler hun.

Hun kører da heller ikke fra sted til sted i hverken en Volvo eller førnævnte åbne Porsche. Og det bør du heller ikke gøre. For hverken de eller andre bilmærker er nogen fornøjelse at køre i den svenske hovedstad.

- Bilen er helt værdiløs. For der er aldrig noget sted at parkere. Så undergrundsbanen er det bedste. Det er smart og hurtigt. Og så kan jeg faktisk ret godt lide at tage bussen til steder, hvor man ikke har været. Så få man alt at se. Jeg elsker at sidde med min iPod og kigge ud af vinduet, se på mennesker og skrive sangtekster ned på mobilen.

LÆS OGSÅ: Jessica Sky: Mit Las Vegas

For en dansk turist anbefaler Veronica primært bydelen Södermalm, der med lidt god vilje kan sammenlignes med Vesterbro i København. Her ligger caféerne side om side med små specialbutikker og gode restauranter.

Man skal gå rundt på Nytorget i Söder. Det er virkelig fint og hyggeligt.

- Og så elsker jeg at gå ture i Djurgården. Det er særligt dejligt, når man ikke har et 9-17 job som alle andre, så man kan gå rundt alene. Det kan man ikke en lørdag eftermiddag, hvor alle andre har fri, siger Veronica, der tager sin knap etårige dreng, Bosse, med til den østlige bydel, der er den svenske ekvivalent til Dyrehaven, hvor den svenske konge i sin tid plejede sin jagtinteresser.

Det eneste, du definitivt bør undgå, er at gå ud på Stureplan, understreger Veronica. Og særligt en fredag, hvor folk lige har fået løn.

- Det er forfærdeligt. Der er virkelig mange irriterende køer af fulde mennesker, hvor vagter står i kø for at vælge dem ud, der skal have lov at komme ind på diskotekerne.

- Men hvis du kan lide slagsmål, lange køer og dyre øl, så er det naturligvis det helt rette sted at tage hen, siger Veronica Maggio, der har givet en række konkrete tip til danske turister i artiklens højreside.

LÆS OGSÅ: Gustaf Ljunggren: Mit Berlin

1 af 3 Stockholm er omgivet af vand, der er så rent at man kan fiske og bade i det. Vandet og den omgivende skærgård er en afgørende del af byens identitet. (Foto: Colourbox.com)
2 af 3 Der er masser af hyggelige steder i Gamla Stan. Deter bare om at gå på opdagelse. (Foto: Colourbox.com)
3 af 3 - Somme tider elsker jeg Stockholm, fordi der er så smukt og inspirerende, og andre gange hader jeg byen, fordi folk kan være så nervøse, stressede og selvcentrerede, siger Veronica Maggio til ekstrabladet.dk/ferie. (Foto: Universal Music)
kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Ferie
Seneste i Ferie
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen