TV: Easyjet tester nyt system i kunstig askesky

Ny teknologi gør flyet i stand til at opdage selv små mængder potentielt farlig vulkanaske. Det kan i fremtiden være med til at sikre, at flytrafikken ikke igen lammes af islandske vulkaner som i 2010

I 2010 lammede den islandske vulkan Eyjafjallajökull luftrummet over hele Nord- og Vesteuropa i en uge.

Det var ikke blot en stor gene for millioner af europæere, der skulle på påskeferie, men også for luftfartselskaberne, der mistede milliarder af kroner.

Nu har Easyjet forsøgt at finde ud af, om lignende lammelser kan undgås i fremtiden ved at skabe en kunstig askesky med en Airbus A400M, der frigav en ton aske i 3,5 kilometers højde over Biscayen.

Se også: Ramt af lufthavnsstrejke? Her er dine rettigheder

Herefter sendte man en Airbus A340-300 udstyret med AVOID-teknologi (Airborne Volcanic Object Identifier and Detector) ind i askeskyen og optog målinger.

Skyen var mellem 200 og 300 meter dyb og målte cirka 2,8 kilometer i diameter.

Et tredje fly - et Diamond DA42 - bekræftede målingerne.

Se også: TV: London t/r på en dag - giver det mening?

- Vi er stadig truet af islandske vulkaner, så derfor glæder vi os over dette enestående og innovative eksperiment. Det er afgørende at finde en løsning nu, så vi kan sikre, at vi aldrig igen oplever scener som dem i 2010, siger engineering director i Easyjet, Ian Davies.

- Dette er et vigtigt skridt i den endelige test af teknologien, der kan bringe os frem mod en kommerciel centificering. Easyjet vil nu arbejde frem imod et ikke-integreret system, som vi regner med at udstyre en del af vores flåde med i slutningen af 2014.

http://youtu.be/1uc6LdrVYJY

Testen var således en succes, bekræfter Dr. Fred Prata, der har opfundet AVOID-teknologien.

Eksplosive vulkanske udbrud sker i gennemsnit hvert femte år i Island.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Ferie
Seneste i Ferie
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere