Forsker-app hjælper mod jetlag

Forskere fra University of Michigan har udviklet app, der rent videnskabeligt afhjælper jetlag

Du skal ikke fylde dig med koffein og andre ting for at komme af med jetlag. Det handler om søvhormonet serotonin, der er lysreguleret. (Foto: Colourbox.com)
Du skal ikke fylde dig med koffein og andre ting for at komme af med jetlag. Det handler om søvhormonet serotonin, der er lysreguleret. (Foto: Colourbox.com)

Hvis du alligevel aldrig rejser på tvært af tidszoner, er der ingen grund til at læse videre. Men hører du til den del af befolkningen, som enten har en rejse til Thailand, USA eller måske et VM i Brasilien foran dig, så er der hjælp at hente.

I hvert fald mener forskere på University of Michigan at have opfundet en app, der kan minimere jetlag og dermed forbedre kvaliteten af din rejse betydeligt.

Sådan klarer du den lange flyvetur

Mobilapplikationen hedder Entrain, og helt grundlæggende handler det om matematik.

Matematikprofessor Danny Forger har således skabt sin egen model for, hvornår øjnene skal udsættes for lys, og hvornår de skal skånes.

Uundværlige apps på din ferie

- Ved at se på tusinder af døgnrytmer kan vi se, hvordan den indre paceaker er klar til at bliver omstillet langt hurtigere, end vi hidtil har troet. Ganske enjelt ved at justere, hvornår man starter eller slutter en bestemt dag.

Entrain er det videnskabelige ord for at komme sig oven på jetlag, og app'en benytter sig af en såkaldt 'body hack'.

Styr uden om jetlag

Du får at vide, hvornår du skal opholde dig i det skarpest mulige dagslys, og hvornår du skal være fuldstændig i mørke. Der er indlagt mere end 1.000 forskellige rejser i app'en.

- Vi er bestemt ikke de første, der giver gode råd til at undgå jetag, men vores udregninger viser den bedste og hurtigste måde at vænne kroppen til en ny tidszone, siger Danny Forger.

Fede fif til flyrejsen

For de fleste af os udgør jetlag ikke noget mere omfattende problem, når det blot drejer sig om lange rejser et par gange om året. Men er du udsat for det ofte, øger det risikoen for kræft, depression og sukkersyge.

Entrain fås til iPhone og er gratis.