Sådan holder de påske i udlandet

Se hvordan de fejrer påske i andre europæiske lande

Disse kostumer vil kunne få det til at løbe koldt ned af ryggen på mange. Men der er tale om et spansk påskeoptog, der intet har at gøre med en særlig gruppe fra de amerikanske sydstater. (Foto: AP)
Disse kostumer vil kunne få det til at løbe koldt ned af ryggen på mange. Men der er tale om et spansk påskeoptog, der intet har at gøre med en særlig gruppe fra de amerikanske sydstater. (Foto: AP)

Her til lands handler det om lam, kyllinger, gækkebreve, stærke bryg og farvede æg. Påsken altså.

Men i andre dele af Europa har man ganske andre traditioner i forbindelse med højtiden. Det har Hotels.com kigget lidt på, og vi præsenterer her fem forskellige af slagsen.

Norge
I Norge er påsken kendt for en tid med lam og påskeæg - ganske som i Danmark. Og så knap så dansk - skiudflugter med familien. Men nordmændenes påske er også kendt for krimiromaner og påske-thrillere i TV. Nordmændene har nemlig en stor passion for krimier og samles foran tv’et til et godt gys. Så er man til Karin Fossum, Anne Holt, Jo Nesbø eller Gunnar Staalesen, så kan du trygt fejre norsk påske.Den norske forfatter Jo Nesbø. (Foto: Anthon Unger)
Den norske forfatter Jo Nesbø. (Foto: Anthon Unger)


Sverige og Finland
Den svenske og finske påske minder lidt om den danske fastelavn. De svenske børn bruger nemlig påsken på at klæde sig ud som små bønder, hvorefter de banker på naboernes døre for at afkræve dem slik. I Finland klæder børnene sig ud som påske-hekse og svinger et fastelavnslignende ris foran venner og familie for at give held og lykke i det kommende år. Som betaling for det fine ris modtager børnene slik og andre søde sager.

Spanien
I det katolske Spanien har er der meget mere fokus på det kristne aspekt, og i de fleste spanske byer holder man grandiose optog med hætteklædte folk og et hav af messer i landets kirker. Påsken er så omfattende i Spanien, at forberedelserne til den store festuge, som kaldes ’Semana Santa’ (den hellige uge), tager hele året.Nej, det er ikke Ku Klux Klan. Det er et spansk påskeoptog. (Foto: AP)
Nej, det er ikke Ku Klux Klan. Det er et spansk påskeoptog. (Foto: AP)


Polen
Også i ligeledes katolske Polen er der stort fokus på religionen. Her fejres højtiden gennem optog med palmegrene, som velsignes af præsten. Derudover er det polsk tradition, at maden som skal spises påskesøndag tages med i kirken påskelørdag for at blive velsignet. Der er også tradition for at sprøjte vand på hinanden, da vandet symboliserer et godt helbred. Det samme gør man i Slovakiet, Ungarn og Rumænien.(Foto: AP)
(Foto: AP)


Frankrig
Under påsken holder de franske kirkeklokker op med at bimle. De er i hvile fra langfredag til påskesøndag for at markere sorgen over den korsfæstede Kristus. Man giver ungerne den forklaring, at kirkeklokkerne er fløjet til Rom for at besøge paven.Notre Dame i Paris. (Foto: AP)
Notre Dame i Paris. (Foto: AP)


0 kommentarer
Vis kommentarer