Feriestemningen kan hurtigt blive lunken, hvis du ikke får det, du har betalt for på din rejse. Udsigten fra hotelværelset byder måske ikke på hav, som du ellers blev lovet, men i stedet en kedelig betonmur.
Eller I har måske betalt i dyre domme for en halvfesen udflugt, som ikke levede op til forventningerne. Men mist ikke modet. Der er mange muligheder for at klage.
Hvis du har købt en pakkerejse, og du ikke er tilfreds, kan du klage til Pakkerejse-Ankenævnet. Det fortæller vicedirektøren hos Forbrugerrådet Tænk, Vagn Jelsøe.
- Det kræver dog, at du først har henvendt dig til dem, du har købt rejsen af. Hvis du rejser til Tenerife, og du synes, at hotelværelset ikke lever op til forventningerne, skal du tage kontakt til rejsebureauet, mens du er dernede. Det kan være, at de har mulighed for at hjælpe. Hvis du ikke har kontaktet dem, og du først klager, når du kommer hjem, så kommer du ikke langt, siger han.
Problemer i lufthavnen? Her er dine rettigheder
Klag hurtigst muligt
Vagn Jelsøe understreger, at det er vigtigt, at du klager hurtigst muligt til dem, du har købt rejsen hos.
Ifølge retningslinjerne på pakkerejse-ankenævnet.dk skal du klage til rejsebureauet 'inden rimelig tid' og senest tre måneder efter hjemkomsten.
Samtidigt skal du give rejsebureauet rimelig tid til at svare på klagen. En frist på fire uger vil sædvanligvis være passende.
- Hvis du har henvendt dig til rejsebureauet og bliver afvist, eller du ikke er enig i afgørelsen, kan du klage til Pakkerejse-Ankenævnet, når du kommer hjem.
For at klage til Pakkerejse-Ankenævnet kræver det dog, at der er tale om en pakkerejse. Det betyder, at rejsen består af mere end ét element.
Det kan eksempelvis være en flyrejse plus et hotel, eller en busrejse plus camping. Elementerne skal udbydes og sælges samlet af rejsebureauet. Samtidig skal ydelsen vare mere end 24 timer eller omfatte overnatning.
Pengene tilbage
Derudover er der ingen begrænsninger for, hvad du kan klage over.
- Du kan klage over hvad som helst, hvis du mener, at du ikke har fået det, du var stillet i udsigt. Så kan du kræve pengene tilbage. Jo mere dokumentation, du kan komme med, jo stærkere står du. Hvis det handler om noget, du kan fotografere, så er det en rigtig god idé at gøre. Ellers bliver det påstand mod påstand, siger Vagn Jelsøe.
Du skal være opmærksom på, at det koster 175 kroner at klage. Hvis man får medhold, får man dog pengene igen.
- Når Pakkerejse-Ankenævnet har truffet sin afgørelse – og det kan tage op imod et halvt år – skal rejsebureauet tage stilling til, om de vil rette sig efter afgørelsen. Det vil de dog typisk gøre, siger Vagn Jelsøe.
Danske turister ramt af konkurser: Ingen hjælp at hente
Slemt skuffende udflugter
Et andet typisk problem er, at man er blevet fristet til at købe en udflugt, som i brochuren så langt mere spændende ud, end den reelt var. Her er der forskel på, om du har købt udflugten hos dit rejsebureau eller hos en sælger på feriedestinationen.
- Forudsætningen for, at du kan klage til et dansk ankenævn, er, at du har købt udflugten gennem rejsebureauet. Hvis den er købt på stedet, kan du ikke klage over den i Danmark. Det betyder ikke, at alt håb er ude. Principperne er sådan set det samme; du skal først klage på stedet, og de skal have mulighed for at gøre noget ved det, siger Vagn Jelsøe.
Får du ikke held med det, er det stadig muligt at få hjælp til at klage i udlandet.
- Der er oprettet et online-system, hvor man bliver hjulpet til at klage i udlandet. De fleste lande har forskellige former for klagenævn af den ene eller anden art. Det letteste er at gå ind via Forbruger Europas hjemmeside. Her kan du få rådgivning om, hvordan du kan klage over ting, du har købt i udlandet. Du kan blive guidet igennem, hvordan du klager, og hvordan du sikrer, at klagen ender det rigtige sted, siger Vagn Jelsøe.
Vilkår for lejebiler
Som ferielystne danskere kan man også støde ind i problemer, hvis man lejer en bil. Her er der også klagemuligheder, hvis du oplever fejl og mangler.
Det kan være, at du får en mindre bil end den, du har bestilt, eller at den ikke har det udstyr, du var blevet lovet.
- Det er spørgsmålet, hvordan du har lejet den. Er det gennem et dansk selskab, kan du klage til Forbrugerklagenævnet – forudsat at det handler om mere end 1000 kroner, og det vil det typisk gøre, siger Vagn Jelsøe.
Han forklarer, at man dog først skal igennem Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.
- De vil først forsøge at forene de stridende parter. Det koster 100 kroner at klage, og det er forudsætningen for, at man kan gå videre til Forbrugerklagenævnet, hvor det koster 400 kroner at klage, hvis der ikke kommer en mægling ud af det i første runde. Pengene får man retur, hvis man vinder sagen, uddyber vicedirektøren.
Har du lejet bil via et udenlandsk selskab, råder Vagn Jelsøe til, at du kontakter Forbruger Europa, som kan hjælpe med at få placeret klagen hos den rigtige instans.
Man kan også få hjælp fra Forbruger Europa, hvis man oplever at få et uberettiget erstatningskrav.