Annonce:
Annonce:

Flyv fredfyldt med din baby

Sådan undgår du, at flyveturen bliver et helvede for dig, dit barn og dine medpassagerer

Gi' den hele armen, og gør flyveturen til en fest for dit barn. Foto: Colourbox
Gi' den hele armen, og gør flyveturen til en fest for dit barn. Foto: Colourbox
Annonce:
Følg Ferie

For mange er en flyvetur forbundet med angst og bekymringer. Første gang, du flyver med dit spædbarn, er der en vis sandsynlighed for, at du har travlt med alt muligt andet.

Der er simpelt hen ikke tid og overskud til at ryste over egne fobier. Al fokus er på den lille, der i den grad kan gøre ens liv til et levende helvede på sådan en tur.

Vild med all inclusive

For der er ingen steder at gå hen, hvis dit barn græder eller sågar skriger. Og der er risiko for propper i ørerne samt udsigt til at skulle skifte bleer på de alt for små toiletter. Alt i alt for mange ubekendte faktorer.

Her er det vigtigt at understrege, at vi ikke taler om de store maskiner, der flyver på tværs af Atlanterhavet eller til Østen. Her kan man som forælder blive udstyret med eksempelvis vugge eller pladser, hvor man ligefrem kan strække sine ben.

I ruteflyveren til Sydeuropa får du ikke en chance.

Annonce:

Her er 0,000002 centimeter fra dit knæ til sædet foran, nogenlunde samme afstand til passageren ved siden af, og du ender sandsynligvis med at skulle ud på midtergangen og genere enten personalet med deres madvogn eller andre passagerer, der også gerne vil på toilettet.

Enten fordi barnet skal have en ren ble – eller fordi du tænker, at det er godt at aktivere barnet, der dermed skal ud og spadsere på midtergangen.

Lad være med det!

Så det handler om forberedelse, forberedelse og forberedelse.

* * *

1 En plan
Lav dig en plan. Lav den grundigt. Og lav så en plan B også. Alt fra, hvornår bilen er pakket hjemmefra, via parkeringshuset og måden, du skal betale for den på, samt indtjekningen i lufthavnen.

Overvej selv de mindste ting. Hvordan skal barnet transporteres fra bilen til indtjekningen? Måske har du en klapvogn. Men den skal så pakkes ned. Skal barnet så bæres? Eller finder du en vogn i lufthavnen? Og hvor finder man den? Skal klapvognen pakkes ned i såkaldte airshells? Skal den afleveres samme sted som de øvrige kufferter? Hvor meget bagage må I egentlig have med, og hvor meget håndbagage må børn have med?

Annonce:

2 Den fede flyvetur
Og sørg så for, at dine unger har en fed flyvetur. Det skal simpelt hen være en fest for dem. De skal have adgang til en iPad, der er spækket med Onkel Reje, Bamse og Kylling og alle de andre venner fra Ramasjang.

3 Høretelefoner
Husk høretelefoner til barnet. Det er ikke alle passagerer, der elsker Ramasjang lige så meget som jer.

4 Noget at putte i munden
Allerede når I har sat jer på sæderne, skal du gøre klar til, at maskinen letter. Barnet skal have ting at putte i munden og tygge på. Det kan være vindruer, et bryst, en flaske eller bare en sut. Måske endda flere muligheder.

Og så skal der være kiks, vindruer og figen-stænger i forskellige poser under hele turen.

5 Skiftetøj lige ved hånden
Og vær så sikker på, at du kan komme til skiftetøj og bleer, når skaden er sket. Så du har det lige i tasken ved fødderne – og ikke skal belemre andre passagerer med at skulle op på hylden over sæderne, mens dit barn hænger på armen.

Annonce:

6 Sørg for dig selv
Sørg også for dig selv. Det giver sig selv, at du skal rejse i noget behageligt tøj, men sørg også for at have en pude med. Især hvis barnet skal sove på din arm undervejs. Armlænet er sandsynligvis kantet og ikke alt for blødt. Her vil en pude gøre underværker.

Det vil skiftetøj også. Til dig, vel at mærke. En reserve-bluse vil redde tilværelsen, hvis du pludselig har en halv smoothie eller en omgang opkast ud over brystet. Det er ikke fedt at skulle sidde hele vejen fra Kastrup til Athen og stinke af gylp og mærke, hvordan du gradvist bliver mere og mere klistret under blusen.

7 Afslappet tøj
Apropos tøj er det en god idé at klæde barnet i noget afslappet. Selv om du har købt nye jeans, som skal vises frem for familien, så gem dem til selve ferien eller næste komsammen. Rejsen i flyet bør foregå i noget meget behageligt som joggingbukser.

Annonce:

8 Alt for små toiletter
Og husk så, at toiletterne er små. Puslepladserne er lavet til spædbørn – ikke alle blebørn. En kleppert på 12 kg skal ligge lettere radbrækket med hovedet bøjet i en underlig vinkel og benene ud over kanten, hvis puslespillet skal gå op.

Skift stående, hvis det er muligt. Og bed så til, at bassen ikke er alt for rasende, når du forsøger at bugsere en lorteble ned i en skraldepose. Det kan gå HELT galt på halvanden kvadratmeter!

9 Få anerkendelse
Hvis du er fløjtende ligeglad med alle andres holdninger, så er følgende ligegyldigt. Men det er ikke helt skævt, hvis du, når dit barn græder eller skriger, lader de øvrige passagerer vide, at du kæmper en indædt kamp for at stoppe larmen.

Lad være med at hviske og stille forsøge at lulle barnet til ro. Rejs dig, gå ud på midtergangen (og genér de andre, selv om vi har skrevet noget andet), og vis, at du gør dit bedste. Det vil for de flestes vedkommende generere respekt og anerkendelse – og sandsynligvis sympati.

Annonce:

10 Glem de små ting
Pak ikke puslespil, tusind tuscher eller barnets yndlings-biler i håndbagagen. Små elementer, der falder på gulvet, kan være svære at finde igen. Og så risikerer du igen at skulle ud og belemre de andre på flyet. Måske ligge og kravle rundt på gulvet, når alle andre er steget af.

Det er både ubekvemt og kikset.

Go’ rejse!

Annonce:
Annonce:
Annonce:
LIGE NU
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Gå nu hjem, Thorkild
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: