Hold ferie og sæt tempoet ned

Hvis du stadig overvejer, om du bør tage vinterferie i år, så får du her et par gode råd

Hvis du lige nu pisker rundt for at blive klar til at holde vinterferie, skal du måske lige genoverveje din strategi. Det gælder nemlig om at komme ned i gear, før du starter din ferie. Foto: Colourbox
Hvis du lige nu pisker rundt for at blive klar til at holde vinterferie, skal du måske lige genoverveje din strategi. Det gælder nemlig om at komme ned i gear, før du starter din ferie. Foto: Colourbox

Du sidder ekstra længe på kontoret. Du fiser rundt og stresser mere end sædvanlig, og du er udmattet, når først du lægger hovedet på puden.

Lyder det som din sædvanlige optakt til ferien? Eller som alle dine arbejdsuger året rundt? Så kan det være rigtig svært for dig at komme godt af sted på ferie, og det kan betyde, at du slet ikke slapper af den første del af ferien.

Der kan gå flere dage, før din krop og din hjerne falder til ro, og når den længe ventede ferie slutter, så kan det føles, som om du først lige er kommet i ferie-mode. Her får du hjælp til at komme ned i gear i ferien.

Psykolog og direktør i Center for Stress og Trivsel Jeanett Bonnichsen kender til problemet med travlhed og stress før ferien. Hun understreger, at det ikke er den samme oplevelse hos alle mennesker, men at en højt-gearet optakt kan gøre det svært at holde fri.

- Hele systemet er autonomt og kører efter sin egen dagsorden. Hvis det føles, som om der er fare på færde, som er den grundlæggende problematik, når vi har stress, så kan du ikke bare slappe af. Men du kan arbejde med din krop for at hjælpe den til at geare ned.

Sådan har danskerne det med ferie

  • 45 procent af danskerne føler, de trænger til ferie.
  • Afslapning, familiehygge, nye oplevelser og nyt overskud er det, vi føler, vi får ud af ferie.
  • Hver tredje dansker bliver forstyrret af arbejdet på deres ferie. Nogle mere end ti gange. Lidt mere end halvdelen føler sig slet ikke forstyrret.
  • Halvdelen af danskerne siger, at de vil svare mobilen, hvis arbejdet ringer, og vi tjekker gerne arbejdsmails på ferien.
  • Hver anden dansker glæder sig til at komme tilbage til arbejdet, når ferien slutter.
  • Når vi er på ferie, savner vi de udfordrende arbejdsopgaver og samværet med kollegerne.
  • Når vi kommer hjem fra ferie, oplever vi en større motivation, glæde og optimisme.

Kilde: Rundspørge foretaget af Analyse Danmark for Ugebrevet A4, 2014

Ferie er ofte fremsat som en nødvendighed i vores liv, men det er ikke noget, naturen har opfundet, og for mange mennesker i resten af verden er det langtfra en selvfølge.

- Vi overlever nok, selv om vi ikke holder ferie, det er ikke noget, vores krop kræver. Den vil gerne, at vi sover godt om natten, og at vi bruger den optimalt. Ferie er en konstruktion, vi har i vores samfund. Men mange af os har det rigtig dejligt, når vi har ferie, for det er en måde at give slip på hverdags-ansvaret på, hvor vi skal levere og udføre opgaver.

- På ferien fokuserer vi på vores egne behov. Vi tænker på, hvad vi har lyst til at spise, og hvad vi har lyst at lave i løbet af dagen, lyder det fra Jeanett Bonnichsen.

Selv om ferie ikke er naturgivent, så er det ifølge psykologen godt for rigtig mange af os. Det er nemlig en mulighed for at komme lidt væk fra den daglige trummerum.

- I vores hverdag fokuserer vi på vores job og andres behov og ikke nødvendigvis det, vi selv har behov for. Det er rart for hjernen at give slip en gang imellem og beskæftige os med noget andet og få ro til at være mere nærværende med vores partnere og børn.

- Typisk gør ferie os også bedre og mildere, for til daglig kører vi i så højt et tempo, at hjernen ikke slapper så meget af, og det betyder, at vi godt kan komme til at misse at være nærværende.

Vi kender alle til begrebet 'at lade batterierne op', men er det i virkeligheden det, der sker, når vi rejser af sted på vores pause fra dagligdagen?

Ifølge Jeanett Bonnichsen kommer det an på, hvad du skal på ferien, og hvem du er sammen med.

- Hvis du laver noget, som du virkelig synes er dejligt og rart, så kan det godt være, du lader op. Men er det en forfærdelig ferie, hvor du er sammen med nogle mennesker, du ikke kan lide, eller du skal lave noget, du ikke bryder dig om, så lader du ikke batterierne op.

Der er ingen tvivl om, at en god ferie kan betyde, at du giver helt slip på stressen over dine daglige forpligtelser og krav. Du kan finde mental ro, din krop kan give slip på sit alarmberedskab, og du kan blive mere glad. Ifølge psykologen er ferie, hvad du selv gør det til.

- Vi er selv ansvarlige for at lave det pusterum, vi har brug for, siger hun.

* * *

Få den bedste ferie

Man tager sjældent alene på ferie. Hvad end du har partneren, børnene, svigermoderen, broderen eller venneparret med, så skal der oftest tages hensyn til alles ønsker. Nogle gange kan det betyde, at ens egne behov bliver sat til vægs, og i sidste ende kommer man hjem fra det, der skulle have været en fantastisk oplevelse, med en træls oplevelse i bagagen.

- Man skal spørge sig selv, hvad det er, man vil med sin ferie, og hvad man har behov for. Har man behov for fis og ballade og masser af aktiviteter, eller har man bare brug for at slappe af.

Er man en familie med mor, far og børn, der skal afsted sammen, så anbefaler Jeanett Bonnichsen, at man snakker om, hvad man hver især drømmer om at opleve.

- Der skal være plads til alle, og alle skal føle, at de oplever noget, de har lyst til. Man kan også dele sig op, så man får lavet forskellige ting, eller man kan dele dagen op, så formiddagen bliver brugt på at være i poolen, og eftermiddagen tilbringes i byen eller ved en seværdighed.

Og vigtigst af alt skal man ifølge Jeanett Bonnichsen tage af sted med mennesker, man kan lide at være sammen med.

* * *

Er det skidt at flade helt ud?

Danskerne er stressede som aldrig før, og der anmeldes flere og flere stress-tilfælde. Ifølge Jeanett Bonnichsen kan det ikke bevises, at ferie direkte afhjælper stress, men den totale afkobling fra den daglige trummerum kan have en rigtig god effekt på kroppen og sindet.

- Når man holder ferie, begynder man at leve efter, hvad der er rart for kroppen. Man står op, når man er udhvilet, man spiser, når man er sulten. Lige så snart kroppen får lov til at finde sin egen balance, vil vi opleve en større velvære og mere trivsel.

Men selv om det kan være rigtig godt at følge vores lyster, så kan det også være skidt, hvis vi lader det tage overhånd.

- I værste tilfælde splitter vi vores indre balance med at drikke alt for meget sprut og spise for meget mad og sove på underlige tidspunkter og vende natterytmen.

Ferien kan også være et tidspunkt, hvor ens sportsrutine ryger sig en tur, og der slet ikke bliver dyrket noget motion. Der anbefaler psykologen, at man hanker op i sig selv og alligevel får trænet lidt.

- Vi ved, at hvis man bare flytter sig fra sin seng til poolen og tilbage igen, så mister man en del af sin energi og muskelstyrke. Kroppen trænger til bevægelse, og vores krop er ikke lavet til at lave ingenting.

* * *

Gear helt ned

Styrter du rundt med 200 kilometer i timen i ugen op til ferien, kan det være ret svært at få sænket farten i begyndelsen af ferien, også selv om du ligger helt stille på et strandhåndklæde i 37 graders varme med udsigt til det smukkeste, blå hav.

Så hvis du gerne vil have en god start på afslapningen, er det vigtigt at forberede sig på at geare ned inden.

- Ugen inden man skal på ferie, skal man begynde at trappe ned, lade være med at tage nye sager ind eller starte opgaver op og simpelthen få ryddet skrivebordet. Så sidder man ikke og hamrer i tastaturet indtil sidste sekund, inden man skal ud ad døren, og ender med at tænke ’shit, huskede jeg nu det og det?’, siger Jeanett Bonnichsen.

Stresser du inden, kan det æde flere dage af ferien, før dit indre system er faldet til ro.

- For mange vil en god forberedelse betyde, at de kan starte ferien på dag et.

2 kommentarer
Vis kommentarer