Internet i luften: SAS opgraderer wi-fi på sine europæiske ruter

Ny teknologi vil gøre netadgangen både hurtigere og bedre, lover flyselskabet

SAS er ikke alene om at tilbyde wi-fi i skyerne. De seneste 10 år har teknologien bredt sig hurtigt blandt verdens største flyselskaber. Foto: Mark Lenniham/AP
SAS er ikke alene om at tilbyde wi-fi i skyerne. De seneste 10 år har teknologien bredt sig hurtigt blandt verdens største flyselskaber. Foto: Mark Lenniham/AP

Er en tur i skyerne din mulighed for at tage en pause? Eller har du stadig brug for adgang til internettet for at kunne passe dit arbejde eller bare 'overleve' de næste timer langt over jorden?

Hvis du hører til den sidste gruppe, er denne historie relevant for dig. For fra i dag opgraderer SAS sit wi-fi-system i en række af fly på det europæiske flynet:

- Vi har haft wi-fi i udvalgte fly siden 2011, forklarer Gunilla Ait El Mekki, der er Entertainment & Connectivity Manager hos SAS, til Ekstra Bladet.

- Men vores nye system, der er bygget af Viasat Inc., er det bedste, man kan få på markedet lige nu.

Rejsetips Find gratis vej på ferien

Langt bedre system
Ifølge SAS forventes det, at det nye wi-fi-system kan give brugerne en bedre internetoplevelse,  hvor det blandt andet bliver muligt at streame lyd- og videoindhold:

- Forskellen mellem det gamle og det nye system er meget tydelig.

- Det er selvfølgelig et signal, der modtages via satellit og til et fly, der bevæger sig 900 kilometer i timen. Derfor kan det ikke undgås, at der kan komme mindre udfald.

- Men ideen med systemet er naturligvis, at du skal kunne lave det meste af det, du allerede i dag gør med din computer og mobiltelefon, når du er på jorden, siger Gunilla Ait El Mekki.

Hun understreger, at der også kan være begrænsninger i de perioder, hvor flyet er særlige steder på ruten:

- Det kan for eksempel være, når du flyver til Svalbard, som ligger meget højt oppe. Eller over visse dele af det åbne hav.

Sådan ser SAS-pilotens kontor ud i den nye Airbus neo. Foto: Heine Jørgensen Ferie SAS bestiller nye fly for 25 milliarder

Bruges også af besætningen
Det er i øvrigt ikke alene de rejsende, men også flyets personale der får glæde af netadgangen:

- Via de iPads, som både piloter og resten af flyets besætning har med sig, kan der hentes data om andre flyafgange på rejsemålet og eventuelle forsinkelser, som man så kan få løst med de rejsende, mens man er i luften.

- Systemet kan også bruges til at bestille brændstof, få vejrdata og andre vigtige informationer, der har betydning for flyets kommende ture.

Niagara Falls er imponerende at se på, men pas på med at komme for tæt på. Du bliver nemlig lynhurtigt gennemblødt af den massive vandtåge. Rejseunivers Ugens rejsemål: Canada skal spises i små bidder

Det koster det
Kunder på SAS Plus og Business får gratis adgang til det nye - og det eksisterende - wi-fi-system. Det samme gør EuroBonus medlemmer, der har enten guld eller diamantstatus.

Derimod skal resten af kunderne betale for oplevelsen. I dag er prisen 4,90 euro (35 kroner) for en tur i Europa og 15 euro (110 kroner) for en oversøisk rejse. Man kan også betale med EuroBonus point, hvis man har optjent det.

Det er altid gratis at bruge wi-fi-forbindelsen til at få adgang til SAS's hjemmesider.

Rejseunivers Viva Las Vegas: Meget mere end spil

Internet i luften er et 'folkekrav'

SAS er bestemt ikke alene i kampen om at give de rejsende mere og bedre wi-fi i luften.

Internationale konkurrenter har i årevis udbygget deres net. Det samme har den nordiske ærkerival Norwegian, der fra 2011 har dækket Europa med gratis wi-fi i luften.

Siden er teknologien blevet forbedret, og det samme er udbredelsen.

I dag har Norwegian således netservice på 119 Boeing 737-800-fly. Også flåden af Boeing Dreamliners til langdistanceflyvninger og seks Boeing 737-MAX får wi-fi.

10 kommentarer
Vis kommentarer