Kostbar fejl på flyet: Det må du aldrig gøre

Det kan blive en meget dyr rejse, hvis du køber varer på flyet og ikke tjekker indkøbsposen

Skal du i luften med en fætter som denne fra Lufthansa, så køb aldrig noget ombord hvis du ikke kan få posen forseglet.
Skal du i luften med en fætter som denne fra Lufthansa, så køb aldrig noget ombord hvis du ikke kan få posen forseglet.

En banal handel på en flyrejse fra Kina til København var tæt på at udvikle sig til en kostbar affære for skribenten bag denne artikel.

Og den samme fejl, som jeg tilsyneladende lavede, kan også koste dig dyrt.

Historien begyndte ganske normalt: man finder nogle varer i flyets shoppingkatalog, betaler og får det hele udleveret i en pose.

Det er fristende med alle varerne på flyet. Men tænk dig om inden du handler.
Det er fristende med alle varerne på flyet. Men tænk dig om inden du handler.
 

Sikkerhedskontrol stoppede posen
Men sikkert på jorden under en mellemlanding i München blev købet et seriøst problem.

Her ventede en meget tysk og meget brysk sikkerhedskontrol, der straks opdagede min (og flyets) fejl: din pose er ikke forseglet

Og det er et alvorligt problem, når der ligger kostbare parfumer eller spiritus i posen.

Den meget tyske og stadig meget bryske sikkerhedsmand havde heller ikke tænkt sig at hjælpe. Hverken med at forsegle posen eller med at levere en ekstra pose, der var større end et frimærke:

- Nej, du kan ikke få to poser.

- Vi må kun give dig en, løs svaret, da jeg - på tysk - forsøgte at protestere mod sikkerhedskontrollens meget rigide forståelse af service.

Lufthansa: Vi har lavet en fejl

Hos Lufthansa, som Ekstra Bladet fløj en ellers meget behagelig tur med, beklager den presseansvarlige den åbne shoppingpose:

- Vores personale er instrueret om, at de altid skal forsegle poserne.

- De har også udstyret til at lukke poserne på deres salgsvogn, forklarer Bastian Neumann-Semerow fra Lufthansa til Ekstra Bladet.

- Og den regel gælder, uanset om passageren beder om at få posen forseglet eller ej, understreger han.

Sådan så gaven til svigermor ud, inden den først skulle åbnes op i sikkerhedskontrollen og senere tjekkes ind i en computertaske på den videre rejse mod København.
Sådan så gaven til svigermor ud, inden den først skulle åbnes op i sikkerhedskontrollen og senere tjekkes ind i en computertaske på den videre rejse mod København.
 

Forlang posen lukket
Løsningen var derfor at gå ud af sikkerhedskontrollen, over til skranken hos Lufthansa og forsøge at overtale dem til at tjekke min computertaske og varerne ind.

Det lykkedes og kostede mig heldigvis intet - altså udover bekymringen over, hvordan de mon ville behandle min lidt sarte taske i lastrummet.

Rådet herfra er derfor: forlang altid at få forseglet dine køb på flyet, hvis du skal videre med et nyt fly. Eller afvis at lave en handel.

Det kan blive dyrt at gå fra borde med en åben pose!

Ekstra Bladet var inviteret til Kina af Huawei Danmark.

Sådan er reglerne i Danmark

Ekstra Bladet har bedt Københavns Lufthavn forklare, hvordan de håndterer varer, der er købt på fly og skal videre med et nyt fly:

'Hvis du ankommer til Københavns Lufthavn fra et land uden for EU og skal rejse videre med fly (transfer), skal du igennem sikkerhedskontrollen. Vær opmærksom på, at der her gælder de samme begrænsninger på væsker, som ved anden afrejse fra lufthavnen.

Passagerer i transit i lufthavnen, som har købt væsker over 100 ml i andre lufthavne eller ombord på flyet, skal sikre at væskerne er forseglet i STEB-(Security Tamper Evident Bag). Kvitteringen for væskerne skal være synlig i posen.

På trods af disse regler sker det desværre fra tid til anden, at forseglede poser ikke bliver screenet, men konfiskeret. I Københavns Lufthavn stiller vi en garanti for konfiskering af varer, som er købt i Tax Free i Københavns Lufthavn, og har været i en forseglet pose. Det betyder, at hvis en passager får varer konfiskeret i udlandet, får de pengene retur fra os. For at kunne refundere beløbet beder vi passageren om kvittering for køb og kvittering for konfiskering. 

Der kan også være lande, som ikke følger denne praksis. Vi henviser derfor generelt passagerer til at kontakte flyselskaberne for nærmere oplysninger om reglerne i den pågældende destination.'

59 kommentarer
Vis kommentarer