Løjerlige love: Undgå spjældet på ferien

Du kan hurtigt komme i karambolage med lovens lange arm på ferien - også uden at vide det. Reglerne er nemlig ikke altid, som vi er vant til herhjemme

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Følg Ferie

Har du nogensinde tænkt over, hvorvidt du begår en forbrydelse, mens du er på ferie?

Og det måske helt uden helt at vide det?

Faktisk er det sådan, at man nemt kan være på kanten af loven, når du med dit rødbedefarvede pas rejser tiludlandet.

Der er nemlig en lang række regler og love, der ulovliggør flere af de handlinger, som vi er vant til, at man godt må foretage sig hjemme i Danmark.

Og det er ikke altid nemt at gennemskue, hvad reglerne præcist er. Derfor kan man nemt risikere at ende med enten en dyr bøde eller sågar en fængselsstraf, hvis ikke man holder sig til de love, der gælder på ens rejsedestination.

Ekstra Bladet har her samlet en liste over flere af de love, som du kan risikere at overtræde på ferien.

Lokale love

 

Undgå fugleklatter

Det kan være fristende at forære nogle krummer til de mange sultne duer, der er i Venedig. Men hvis du fodrer duerne på Markuspladsen, risikerer du at få en bøde.

Siden 2008 har det nemlig været ulovligt, da duernes fugleklatter er syreholdige, hvilket kan skade bygningerne på pladsen.

Hvis man bliver snuppet i at fodre fugle på ferien til Venedig, risikerer man en bøde på op til 1500 kroner.

Foto: Mel Longhurst/VWPics/AP/Ritzau Scanpix

 

Behold kludene på

Der er en række populære feriedestinationer, hvor man bør gemme maveskindet væk og tildække sin bare krop. Også selv om de høje temperaturer måske indbyder til andet.

Det gælder eksempelvis i Venedig, men også flere steder i Spanien. Blandt andet i Barcelona, hvor det i 2011 blev ulovligt kun at have badetøj på, når man går på gaden. Det er kun tilladt, mens man færdes ved bystrandene.

Hvis man glemmer at tage tøj på, efter man har været ved stranden, og man spankulerer mere eller mindre nøgen rundt på gaden, risikerer man at få en bøde på 2000 kroner.

Det samme gælder, hvis man skal på vandretur i Schweiz. I 2011 endte en sag ved domstolen, fordi en mand havde fået en bøde for at vandre nøgen i naturlandskabet, hvor han blandt andet kom forbi en børnefamilie.

Retten vurderede, at bøden var på sin plads, hvorfor manden herefter skulle betale bøden på knap 800 kroner.

Foto: Manu Fernandez/AP/Ritzau Scanpix

 

Pas på med promillen

Hvis du har planer om at drikke dig plørefuld på ferien, så kan det være en god idé kun at gøre det hjemme på hotelværelset.

I mange lande er der både skrevne og uskrevne regler om, at man holder promillen på et lavt niveau, så man ikke slipper alle hæmninger i det offentlige rum. Det gælder, uanset om man rejser til lande som USA, Spanien, Thailand eller Japan.

I de fleste lande er det også kun tilladt at drikke alkohol på beværtninger eller i hjemmet, så glem alt om gåbajeren, når du færdes på gaden.

Flere steder i Mellemøsten er indtagelse af alkohol ulovligt som turist. Det gælder eksempelvis i Dubai. Her kan man faktisk ikke købe alkohol i butikker, da det kræver en særlig tilladelse, som primært udstedes til indbyggerne.

Du kan i stedet besøge beværtninger, restauranter og lignende, som har licens til at servere alkohol. Husk, at du i Dubai skal være fyldt 21 år for at købe alkohol.

Foto: Kike Salazar N/Unsplash

 

Ingen høje hæle her

Hvis man har lyst til at hoppe i de fine klude og supplere med et par høje hæle, så bør man altså ikke gøre det, hvis man skal på sightseeing i Grækenland.

Her er høje hæle nemlig forbudt på en række af landet populære turistattraktioner.

Eksempelvis er det strengt forbudt at have stiletter på, hvis man besøger Akropolis i Athen eller Knossos på Kreta.

Årsagen er, at de græske myndigheder ikke ønsker, at de høje hæle slider og skader de historiske monumenter.

Foto: Louiza Vradi/Reuters/Ritzau Scanpix

 

Drop kys og kærtegn

Hvis romantik skal danne rammerne for ferien, så vær opmærksom på, hvor du rejser hen.

I mange lande er det nemlig ilde set at kysse, kramme og kærtegne hinanden i det offentlige rum.

Rejser du og din udkårne til Dubai eller Malaysia, må I holde fingrene fra hinanden og gemme fornøjelsen, indtil I er hjemme på hotelværelset. Her risikerer I nemlig at få bøde eller fængselsstraf, hvis I kysser og/eller befamler hinanden.

Eksempelvis kom et kinesisk par for en dommer i 2006, hvor de nær endte i spjældet, fordi de havde kysset i en park i Kuala Lumpur.

Foto: Jeremy Bishop/Unsplash

 

Ulovligt tyggegummi

Hvis turen går til Singapore, bør du skifte tyggegummiet ud med mintpastiller. Siden 1992 har det nemlig været ulovligt at sælge tyggegummi i landet.

Selv om det trods alt er lovligt at tygge det, så vanker der en bøde, hvis man spytter det ud på jorden eller klistrer det fast på genstande i byrummet.

Siden 2004 har det dog været lovligt for apoteker og tandlæger at sælge tyggegummi til medicinsk brug, eksempelvis nikotintyggegummi. Det forudsætter dog, at man har en recept.

Og igen er det ikke lovligt at smide det i det offentlige rum.

Foto: Charles Wright/Unsplash

 

Tis ikke i badevandet

Det kan være en god idé at tisse af, før du tager en dukkert i Portugal. Her er det nemlig ulovligt at tisse i badevandet, når man er på stranden.

Loven er blandt andet sat i værk for at sikre, at strandene er vedligeholdte og familievenlige.

Man kan dog undre sig over, hvordan loven håndhæves i praksis.

Foto: Frank Hoermann/AP/Ritzau Scanpix

 

Træd ikke på pengesedler

Hvis du skulle være så heldig at spotte pengesedler og mønter på jorden på ferien i Thailand, så træd endelig ikke på dem. I Thailand er det nemlig ulovligt at betræde landets valuta.

Grunden til det er, at både mønter og sedler prydes med billeder af tidligere monarker som den folkekære konge Bhumibol, hvis død i 2016 efterlod den thailandske befolkning i stor sorg.

Hvis man vil undgå bøder eller fængsling, bør man behandle billeder og monumenter af blandt andre Kong Bhumibol med respekt.

Foto: KeN/Unsplash

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hjælp danskeren – sænk afgiften på benzin

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+