Annonce:
Annonce:

Småt men godt: Her er verdens mindste lande

Du behøver ikke millionbyer eller gigantiske landskaber for at få en kolossal ferieoplevelse. Blandt andet er verdens mindste stat fyldt med historiske kulturoplevelser, selv om det blot dækker et areal på under en halv kvadratkilometer

Annonce:
Følg Ferie

Du har formentlig hørt navnet på et land, som du umiddelbart ikke anede, at der eksisterede.

Og det er med stor sandsynlighed, fordi landet er så lille, at det ikke regnes for meget i store sammenhænge.

Ikke desto mindre så har selv de mindste af verdens lande en hel del af byde på - og faktisk ligger verdens absolut mindste stat ikke i helt afsides i Langtbortistan.

Nej, det, der regnes for at være det mindste land i verden, ligger i Europa, og er en let tilgængelig turistmagnet. Måske endda i en sådan grad, at du potentielt selv har været der uden at vide det..?

Verdens mindste lande

 

1. Vatikanstaten

Du vil måske blive overrasket over at læse, at verdens mindste land er beliggende i den italienske hovedstad, Rom.

Og du vil måske tænke, at der her ikke er tale om et land i klassisk forstand, hvilket også er korrekt.

Verdens mindste land er nemlig den katolske Vatikanstat, som er en selvstændig stat med en form for kirkeligt monarki med paven i spidsen.

Vatikanstaten er det, man kalder for en kirkestat, hvor regeringsformen er et étkammersystem, hvor paven er det religiøse statsoverhoved.

Vatikanet har lidt under 1000 indbyggere og måler cirka 44 hektar i areal. Inden for det areal, som anses for at være et af de helligste steder inden for katolicismen, finder du blandt andet Peterskirken, regeringsbygningerne og pavens palads.

Den katolske kirkestat dækkede tidligere over et område på 45.000 kvadratkilometer, men i løbet af 1860’erne blev Italien forenet, hvor Vatikanstaten i højere grad blev optaget som en del af landet.

Hvis din ferie går til Rom, er det et absolut must at besøge dette lille land, som huser nogle af verdens rigeste kunstsamlinger såsom Michelangelos loft i Det Sixtinske Kapel.

Vær opmærksom på, at Vatikanet tiltrækker turister i hobevis, så hvis du vil undgå de lange køer, der er for at komme ind, kan det være en fordel at booke dine billetter eller guidede ture hjemmefra, så du kan springe over køen.

Husk også, at det ikke er tilladt at vise for meget hud, når man er inde i Vatikanet, og at man kan blive nægtet adgang på baggrund af ens beklædning. Dæk derfor skuldre, knæ og kavalergang, inden du tager derhen.

Areal: 0,44 kvadratkilometer

Indbyggertal: 820 personer


Arkivfoto: Caleb Miller/Unsplash

 

2. Monaco

Verdens næstmindste land er Monaco, som er beliggende i Middelhavet langs den franske riviera. Her er du næsten garanteret havudsigt, hvorend du bevæger dig, da der aldrig er mere end 500 meter ud til kysten.

Selvom landet boltrer sig på få kvadratkilometer, så er antallet af indbyggere så stort, at Monaco betragtes for at være blandt de mest tætbefolkede lande i verden.

Siden 1911 har Monaco været et konstitutionelt monarki, hvor fyrsten er statens overhoved, som går i arv, og er i dag verdens mindste monarki.

Den regerende fyrsteslægt i Monaco er Grimaldi-slægten, som siden 1297 har hersket over middelhavsperlen kun med få afbrydelser.

Nogle kan måske huske Rainier Grimaldi III, som var fyrste af Monaco fra 1949 frem til sin død i 2005, og som blev gift med Hollywood-darlingen, den smukke Grace Kelly.

I dag er Albert Grimaldi II fyrste af Monaco. Monaco er kendt for at være et land med velstand samt et eksklusivt ferie- og forlystelsessted med kasino-byen Monte Carlo som et af de største trækplastre for turister.

Areal: 2,02 kvadratkilometer

Indbyggertal: 38.350 personer


Arkivfoto: Victor He/Unsplash

 

3. Nauru

Midt i Stillehavet ligger verdens mindste ø-nation ved navn Nauru, som tilmed er verdens tredjemindste land. Nauru er en koralø, som tidligere gik under navnet ‘Pleasent Island’.

Landet er en demokratisk republik, som i 1968 opnåede selvstændighed under navnet Nauru. Inden da har øen været under andre landes herredømme. Blandt andet blev øen besat af Australien under Første Verdenskrig, og frem til Anden Verdenskrig delte Australien ansvaret for øen med New Zealand og Storbritannien.

Under Anden Verdenskrig var øen dog under japansk besættelse, hvorefter den igen blev administreret af Australien fra 1947 og frem til øens selvstændighed.

Den sydlige stillehavsø lover lækre palmestrande og klart, turkis badevand.

Du skal dog være forberedt på en mere primitiv ferieform, hvis du rejser hertil, da øen ligger så isoleret, at der mangler infrastruktur.

Derudover er der kun to hoteller og én natklub i hele Nauru. Til gengæld fylder turister ikke meget i gadebilledet, og det gør, at du kan få dig en autentisk ferieoplevelse i ro og mag, hvis du rejser hertil.

Areal: 21 kvadratkilometer

Indbyggertal: 11.312 personer


Arkivfoto: Winston Chen/Unsplash

 

4. Tuvalu

Tuvalu er en østat i Polynesien i Stillehavet med øerne Fiji, Kiribati og Samoa som sine nærmeste naboer. Landet består af ni øer, hvoraf fem af dem er koralrev.

Selv om Tuvalu opnåede selvstændighed i 1978, så hører landet dog stadig under den britiske regent, dronning Elizabeth II, gennem Commonwealth of Nations. Tuvalu er derfor indrettet som et parlamentarisk demokrati, hvor statsoverhovedet er den britiske regent, mens den udøvende magt er landets statsminister og regering.

Tuvalu er blandt verdens fattigste lande, hvilket blandt andet skyldes, at jorden ikke kan benyttes til at dyrke afgrøder, ligesom grundvandet ikke kan drikkes. Det gør også, at landet ikke er en udsøgt turistattraktion.

Hvis du alligevel har en drøm om at besøge landet, så skal du snart slå til. Det er nemlig slemt truet af klimaforandringer, hvor særligt vandstigninger har resulteret i, at landet er svundet mere og mere ud i havet.

Øerne rager nemlig kun fire til fem meter op over havets overflade, og der skal således ikke meget til, før landjorden bliver dækket af vand.

Areal: 26 kvadratkilometer

Indbyggertal: 11.792 personer
 

Arkivfoto: Alastair Grant/Ritzau Scanpix

 

5. San Marino

Republikken San Marino er verdens femtemindste land, og det er helt omgivet af Italien.

Landet er placeret på skråningerne af Appenninerne og består hovedsageligt af bjerget Monte Titano samt de nærliggende områder.

San Marino er opkaldt efter landets grundlægger ved navn Sankt Marinus, som omkring 300-tallet e.v.t stiftede en koloni i de italienske omgivelser. Det gør San Marino blandt verdens ældste eksisterende lande.

Rejser du hertil, så bør du besøge landets hovedstad, som er opkaldt efter selve landet, San Marino, og som er en charmerende middelalderby, der er beliggende på toppen af bjerget Monte Titano.

Hvis du får lyst til en dukkert, imens du besøger San Marino, så ligger Adriaterhavet blot 20 kilometer derfra. Vær dog opmærksom på, at du krydser landegrænser for at komme dertil, og du vil således ikke længere befinde dig i San Marino, men boltre dig i italienske bølger.

Areal: 61 kvadratkilometer

Indbyggertal: 33.938 personer


Arkivfoto: Tom Wheatley/Unsplash

Så mange lande findes i verden

Der er stor uenighed om, hvor mange lande der i realiteten findes i verden.

Det skyldes, at der er forskellige opfattelser af, hvordan et land defineres, hvilket typisk hænger sammen med, om man vil anerkende landes suverænitet.

Eksempelvis er der stor uenighed om, hvorvidt Palæstina, Taiwan og Kosovo bør betragtes som selvstændige nationer - blandt andet fordi disse steder er omdrejningspunkt for storpolitiske konflikter.

Ifølge verdensorganisationen FN er der officielt 193 anerkendte, selvstændige nationer i verden. Der er dog i alt 206 lande i henhold til FNs kategorier for lande, som opdeles således:

Officielle medlemsstater: 193

Stater med observatørstatus: 2

Andre statslige dannelser: 11


Hvis økonomien er blevet lidt ekstra presset af ferieudgifter, er her 11 apps, der kan hjælpe dig med at spare penge i en stram tid.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Mette har spillet magtbingo hele sit liv
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: