Stor guide: Så billigt kan du komme på juleferie

Uanset hvor mange klejner du har at holde jul for, findes der en juleferie til dit budget. Her er en liste over de 10 bedste steder at holde jul i 2015

Hvis du vil holde jul på stranden er en mulighed at rejse til New Zealand. (Foto: Ardea/All Over Press/Where2go)
Hvis du vil holde jul på stranden er en mulighed at rejse til New Zealand. (Foto: Ardea/All Over Press/Where2go)

1. Juleaften i Den Grå Hal på Christiania

Budget: Meget lavt

Pris: Gratis

Flere og flere danskere får øjnene op for Christianias årligt tilbagevendende juleaftenstamtam i Den Grå Hal, hvor solidaritet og dansk julemad er på den omfangsrige menu, som er sponsoreret udefra og tilberedt af frivillige. Alle, unge som gamle og rige som fattige, er velkomne, og jer, som bare gerne vil prøve noget andet end at sidde derhjemme og stirre på hinanden juleaften, kan i stedet gøre det i Den Grå Hal.  

Læs også: Where2Go's liste over de 31 bedste julemarkeder i Danmark, Malmö og Tyskland

2. Juleaftensdag i Tivoli

Budget: Lavt

Pris: 99,- for entré

Hvis pengene – eller tiden – ikke rækker til at rejse væk, kan du tage et smut til de sneklædte alper for en dag. For 22. år i træk omdannes Tivolis plæner til et eventyrligt julelandskab, og i år er temaet både nordisk jul og tyroler-jul. Brug juleaftensdag på at spadsere rundt i et alpelandskab på mere end 2000 m2 med sneklædte juletræer og nordiske julegodter.

I det nordiske område sidder julemanden klar i sin julestue til at modtage alle børns højeste juleønsker, og på det store julemarked med over 50 boder kan man varme sig på et glas glögg. Tivoli holder åbent alle dage i julen til og med den 3. januar, og den 24. december har haven åbent indtil kl. 16.00.

3. Ødegård i Sverige

Budget: Lavt til mellem

Pris: omkring 2400,- for et hus i en uge

Det er nu engang hyggeligst bare at være sammen med dem, man holder af, helt uforstyrret. Bare to timers kørsel fra København er julefreden sikret, så smid gaverne ind bag i bilen og hold julen på en af Sveriges mange ødegårde, som endda udlejes væsentligt billigere priser end sommerhusene herhjemme – og jo flere I er, des billigere bliver opholdet pr. mand.

Ifølge den svenske avis Aftonbladet ligger gennemsnitsprisen for en uges leje af en ødegård i Sverige på omkring 2.400 danske kr. Billigst kan det gøres på vestkysten, østkysten og i Skåne og på Gotland, imens prisen stiger, jo tættere på Stockholm, I kommer. Tjek den svenske hjemmeside www.blocket.se, hvor ødegårde og sommerhuse i Sverige udlejes, eller søg på airbnb.dk.

4. Juleaften på havet

Budget: Mellem

Pris: 2.285 kr. pr. person for tre dage

’Juleaften på Oslobåden’ lyder måske ikke umiddelbart som titlen på et eventyr, men det kunne det hurtigt gå hen at blive. DFDS Seaways arrangerer nemlig et alternativt minicruise fra København til Oslo tur/retur, som lader dig tilbringe juleaftensdag i Oslo og juleaften til søs - komplet med juletræ, julemiddag, dans og orkester. Det eneste, du går glip af, er opvasken.

Få to overnatninger i indvendig kahyt med julemiddag, forplejning og underholdning fra 2.285 kr. pr. person. Læs mere på: dfdsseaways.dk.

5. Traditionel jul i Lübeck

Budget: Mellem

Pris: 3.585 kr. pr. person for fire dage

'Skal der være jul, så lad der være jul', som de muligvis har sagt i Lübeck, siden byportene i den gamle hansestad åbnedes til det første julemarked for 350 år siden. Allerede dengang blev Lübecks juletraditioner nævnt som noget ganske særligt, og i dag er denne nordtyske by fortsat ekspert i alt julerelateret.

Vidste du for eksempel, at marcipanen stammer fra Lübeck? Ifølge overleveringerne blev den søde julespise opfundet af indbyggerne under en belejring af byen, og i dag får du den fineste marcipan i Lübeck, hvor du ligefrem kan tage på marcipancafé og smage på sagerne. Hele den gamle by i Lübeck er på UNESCO’s Verdensarvsliste, og de smalle, krogede gader fra middelalderen er ved juletid pyntet op med lys og guirlander.

Smut ind i St. Marien Kirche juleaften, hvor der ved midnat er julegudstjeneste i den smukke domkirke fra 1200-tallet. Slip for planlægningsstress og vælg et dansk rejseselskab, som sørger for alle forberedelserne. Du får fire juledage i Lübeck med hotel, julemenu alle dage, 4-stjernet bus, masser af udflugter og dansk rejseleder for 3.585 kr. pr. person. Se mere på: nilles.as.

6. Luksusjul på Bornholm

Budget: Mellem til højt

Pris: 1.855 kr. pr. person for to dage

Trav lange ture i den smukke, bornholmske natur – bare jer to – efterfulgt at en tur i spa og slutteligt et veldækket julebord. Hvis det lyder som opskriften på din drømmejul, bør du holde den på Bornholm. Mulighederne for overnatning er mange, men på Griffen Spa og Hotel kan du kombinere dit juleophold med, ja, spa.

Det 1.000 kvadratmeter store spaområde tilknyttet hotellet byder blandt andet på varmtvandspool med massage, udendørsspa med havudsigt, opvarmet saltvandsbassin, sauna og tyrkisk hamam. Hold juleaften og 1. juledag på Bornholm med færge Rønne-Ystad t/r, hotel, julemad og fri benyttelse af spa for 1.855 kr. pr. person. Læs mere på bornholmhotels.dk.

7. Palmetræ vs. juletræ

Budget: Mellem til højt

Pris: 1.253 kr.

Er du typen, som ikke kan holde ud at se så meget som ét julehjerte mere, når vi når til midt i december, kan du med fordel flygte til juleeksil under sydens sol. Andalusien og Solkysten er et lunt alternativ til den skandinaviske vinter, som ikke er mange timer væk med fly, og i lavsæsonen kan du få de billigste billetter og hotelophold.

Brug en rejsesøgemaskine til at finde de billigste pakkerejser eller flybilletter – lige nu kan du flyve fra København til Malaga t/r i julen for 1.253 kr., men jo længere, du tør vente, des billigere en rejse får du – måske.

Læs også: Where2Go's guide til hvordan du finder de bedste og billigste afbudsrejser – og undgår fælderne!

8. Herregårdsjul i Skåne

Budget: Højt

Pris: 5 dage for 6.795 svenske kr.

Blot to timers kørsel fra København er der knitrende ild i pejsen, damp i saunaen og bobler i spabadet. Skænk en cognac til dig selv og din udkårne, og nyd en ægte herregårdsjul for to på Toftaholm.

Her, midt i det svenske småland, er der smukt pyntet op til jul i salonerne fra 1800-tallet og på værelserne, som er indrettet i klassisk, svensk herregårdsstil. Slå vinduet op til duften af svensk nåleskov, og nyd udsigten over søen Vidösterns, som herregården ligger ved bredden af.

Fem dages herregårdsjul på Toftaholm Herregård koster 6.795 svenske kr. pr. person. Opholdet, som varer fra den 22. december til den 26. december, er med dobbeltværelse, helpension, aktiviteter og stor, svensk julemiddag. Læs mere på toftaholm.se.

9. Jul med nordlys i Laplands vildmark

Budget: Højt

Pris: 1.800 kr. pr. nat pr. person

Det nordligste af Finland, Saariselka, er et vinterparadis, som kan nås på 90 minutter med fly fra Helskinki. Kør over de frosne vidder i rensdyrtrukken slæde eller løb langrend på de mere end 180 kilometer langrendsruter, som snor sig langs den russiske grænse i Urho Kekkonen National Park.

Midt i Laplands vildmark har Kakslauttanen Arctic Resort bygget igloer af termoglas, så du kan holde varmen, imens du sover under en klar stjernehimmel oplyst af nordlys. En iglo med plads til tre koster ca. 1.800 kr. pr. nat pr. person og er inkl. halvpension. Julemiddag kan tilkøbes. Læs mere om Kakslauttanens særlige juleophold og de aktiviteter, der tilbydes gæsterne, læs mere på kakslauttanen.fi.

10. Juleaften om sommeren

Budget: Højt

Pris: Varierer – ca. 31.500 for 24 dage

Hvis du er til kontraster, så vil New Zealand ved juletid være lige din kop te, for når det er vinter i Danmark, er det nemlig sommer på New Zealand. Således vil julemiddagen typisk bestå af friskfangede skalddyr, som lægges på grillen, og julelysene erstattes af en uforglemmelig solnedgang over havet.

Trænger du til at se andet end juletræer, kan du trekke gennem regnskoven eller sejle i kajak ved kysten ud for den smukke Kaikoura-halvø, som er hjemsted for hvaler, sæler, delfiner, pingviner og albatrosser. Vil du være væk i flere uger, eller måske ligefrem måneder, er det en fordel af alliere sig med et rejsebureau.