Rødt, grønt, sort eller blåt? Det betyder farven på passet

Har du nogensinde undret dig over, hvorfor det danske pas er rødbedefarvet? Så kan du få svaret her

Følg Ferie

Det er måske ikke ligefrem noget, man går og studser over til daglig, men der er faktisk flere gode grunde til, at farven på det danske pas fx adskiller sig fra det amerikanske.

Selvom verdens pas blot findes i fire hovedfarver - rød, grøn, sort og blå -, så er der nemlig adskillige variationer af farverne. Fx er både Amerikas og Afghanistans pas blåt, men de ligner på ingen måde hinanden, da førstnævnte er mørkeblå og sidstnævnte er lyseblå.

Ifølge Hrant Boghossian, som er vicedirektør for Aton Group, der står bag databasen ’Passport Index’, er det International Civil Aviation Organization, som dikterer størrelsen på passet, men de forskellige landes regeringer kan selv vælge farven og designet på passet.

Det skriver The Telegraph.

USA advarer amerikanerne: Pas på i Europa!

Tidligere kommunistisk historie
Ifølge Boghossian er der flere grunde til, at landene vælger de bestemte farver. De lande, der er i EU, har som oftest et rødebedefarvet pas, som vi danskere har, hvorimod CARICOM-landene har et blåt pas.

- Nogle argumenterer for, at den bordeauxrøde farve skyldes en tidligere kommunistisk historie i landet, og at den blå farve symboliserer ’Den Nye Verden’ for lande i Nordamerika, Sydamerika og Oceanien, siger vicedirektøren til det britiske medie og fortsætter:

- Fx har Tyrkiet ændret deres pasfarve til bordeaux, fordi de håber, at de bliver tilsluttet EU.

Britisk ambassade i modvind: Advarer turister mod at drikke i Dubai

Islam og den grønne farve
For andre lande er det religionen, der er baggrunden for valget af pasfarve. I muslimske lande såsom Marokko, Pakistan og Saudi Arabien er passene forskellige variationer af grøn:

- I de fleste islamiske stater er passene grønne, fordi farven er vigtig i forhold til deres religion, siger Boghossian og henviser til, at mange muslimer betragter farven grøn som en hellig farve, fordi det er Profeten Muhammeds yndlingsfarve.

Det er dog ikke altid, at kultur, historie eller religion har indflydelse på pasfarven. Der skal nemlig også tages højde for praktiske ting såsom tilgængelighed.

- Produktionen af passet er en yderst kontrolleret proces, som kun få firmaer verden over tilbyder. Det karton, som passet et lavet af, bliver oftest leveret udefra og kommer kun i bestemte variationer, der imødekommer påkrævet regler.

Ligestilling i verden går tilbage - Danmark halser efter nabolandene

Det blå pas:
Hele 77 nationer har det blå pas, hvilket betyder, at blå er verdens mest benyttede pasfarve. Lande med blå pas inkluderer USA, Brasilien og Argentina.

Det røde pas:
Selvom det blå pas altså er verdens mest benyttede pasfarve, så er det røde pas ifølge Passport Index det mest magtfulde. EU-lande og Storbritannien samt tidligere medlemmer af Warszawapagten er nogle af de lande, der benytter sig af den røde farve på passet.

Det grønne pas:
43 nationer verden over benytter sig af den grønne farve, hvilket gør det den tredjemest brugte farve på passet. Det findes især i muslimske lande.

Det sorte pas:
Den mindst benyttede farve, da kun ti lande har et sort pas. Ingen af landene, som inkluderer blandt andet New Zealand, Malawi og Den Dominikanske Republik, er forbundet af nogen form for fællesskab eller geografi.

Nyt land på førstepladsen: Her er verdens mest magtfulde pas

Seneste nyt

Ekstra Bladet har givet statsministeren en lys idé

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.