Ryanair vil ikke tvinge folk til at flyve med Boeing 737 MAX

Ryanair afventer levering af 20 Boeing 737 MAX fly, men flyselskabets direktør forstår godt, hvis nogle passagerer ikke vil flyve med det

Ryanairs direktør Michael O'Leary vil refundere flybilletter, hvis passagerer ikke vil flyve med MAX 737. Foto: KenzoTribouillard / AFP
Ryanairs direktør Michael O'Leary vil refundere flybilletter, hvis passagerer ikke vil flyve med MAX 737. Foto: KenzoTribouillard / AFP

Direktøren for Ryanair går nu ud og siger, at flyselskabet vil give fuld refundering til passagerer, som ikke vil flyve med Boeings MAX 737.

Groundingen af Boeing 737 MAX flyene har varet siden marts sidste år, da to fly styrtede ned i henholdsvis Indonesien og Etiopien, og alle 346 passagerer ombord omkom.

Det var en fejl i et kontrolsystem (MCAS), der ledte til de to fatale styrt. Siden har verdens luftfartsmyndigheder ikke sikkerhedsgodkendt flyene.

Boeing forventer dog, at flyene vil blive sikkerhedsgodkendt i sommeren 2020. Når det sker, står flere store flyselskaber i kø for at få dem leveret. Heriblandt Ryanair.

Men allerede nu går Ryanairs direktør, Michael O’Leary, ud og udtrykker forståelse for, hvis nogen passagerer ikke vil flyve med flytypen.

Holiday Inn tæt på Heathrow Lufthavn er omdannet til en karantæne-zone for rejsende, der kan være smittet med coronavirus. Det var her, at den svenske kvinde blev sat i karantæne efter en våd bytur i Singapore. Foto: Adrian Dennis / AFP Ferie Uheldig turist: Tømmermænd forvekslet med coronavirus

Ingen tvang
Michael O’Leary fortæller til mediet Simple Flying, at det første år, hvor Ryanair har flyene i drift, vil flyselskabet ikke være i stand til at fortælle folk, om de kommer til at flyve med en MAX 737.

Flyselskabet fordeler nemlig først flyene ud på ruterne aftenen før, så passagererne vil først kunne vide, om det er en MAX 737, når de står i lufthavnen.

- Vi vil ikke have, at folk føler sig fanget på en MAX, siger Michael O’Leary til Simple Flying.

Som et resultat af dette, vil flyselskabet refundere billetten, hvis passageren ikke vil med flyet, fordi det er en MAX 737.

- Vi bliver nødt til at opbygge en kundetillid i de første seks måneder, siger O’Leary.

Sådan kommer de nye sengepladser til at se ud på Air New Zealands langdistanceruter. Foto: Air New Zealand Ferie Flyselskab vil tilbyde køjesenge på økonomiklassen

Skal møde op i lufthavnen
- Hvis det kommer i drift i juli/august i Nordamerika, vil Boeing skulle levere et efterslæb på 450 fly. Vi skal have 20 af de fly. De vil være vores første 20 MAX's. Boeing har sagt, at de prioriterer at levere til deres største kunder - Southwest, American, Ryanair og hvem ellers det må være. Så jeg tror, at vi får de første fly i september/oktober med rimelig sikkerhed, siger Michael O'Leary, direktør i Ryanair.

Disse forudsigelser er baseret på Boeings nuværende vejledning. Det er muligt, at flyenes tilbagekomst vil blive yderligere forsinket.

Michael O'Leary tilføjer også, at tilbuddet om refundering kun vil gælde folk, der faktisk er mødt op i lufthavnen. For da Ryanair ikke kan give besked på forhånd om, hvilket fly der opererer på ruten, bliver passageren selv nødt til at møde op og se.

Ud af Ryanairs flåde på 500 fly, vil 20 af dem være Boeing 737 MAX's.