Annonce:
Annonce:

Så galt kan det gå: Undgå skader på dit sommerhus

En ny opgørelse viser, at hver fjerde sommerhusejer har fået skadet sin fritidsbolig inden for det seneste år. Her får du gode råd til, hvordan du undgår skader

En nordjysk sommerhusejer var ude for, at en vandskade ødelagde store dele af hans fritidsbolig. Foto: Privat
En nordjysk sommerhusejer var ude for, at en vandskade ødelagde store dele af hans fritidsbolig. Foto: Privat
Annonce:
Følg Ferie

Frisk luft, grøn natur og lyden af skvulpende havbølger.

Drømmen om en fritidsbolig har for alvor taget danskerne med storm.

Særligt inden for de seneste to år har der været rekordmange sommerhussalg herhjemme i kølvandet på coronapandemien, hvor landegrænser har været lukket, og mange af os har haft brug for luftforandring fra hjemmekontoret.

Men at kunne kombinere fritid med frihed i en bolig placeret i naturskønne omgivelser byder ikke kun på afslapning.

For med i pakken kommer også vedligeholdelse og bekymringer for eventuelle skader i sommerhuset. Bekymringer, der meget vel kan udvikle sig til realiteter.

En ny opgørelse, som er foretaget af Codan Forsikring, viser, at 25 procent af de danske sommerhusejere har oplevet af få en skade på sommerhuset inden for de seneste 12 måneder.

Annonce:

Ifølge skadesdirektør i Codan Forsikring, Henrik Bundgaard, er det 'uhyre vigtigt', at man får forberedt sit sommerhus ordentligt til efterår og vinter.

- Ellers kan det gå grueligt galt, siger Henrik Bundgaard i en meddelelse.

Ødelagte gulve og skimmelsvamp
Det fremgår af en pressemeddelelse fra Codan, at en af deres nordjyske kunder fik sig ‘et chok’, da han genbesøgte sit sommerhus, efter ikke at have været der en hel vinter.

Her havde frosten beskadiget et vandrør, og derfor havde vandet stået og løbet igennem længere tid.

- Det så forfærdeligt ud. Gulvene var svulmet op, og der var skimmelsvamp op og ned ad alle vægge. Oveni var der lugten, som vi ikke er sikre på, at vi nogensinde slipper af med igen. Det var helt uoverskueligt, fortæller nordjyden, som ønsker at være anonym.

Den nordjyske forsikringskunde var ellers overbevist om, at han og hans hustru havde husket at slukke for vandet og tømme rørene - nøjagtig som de har gjort hver vintersæson i de 13 år, de har ejet sommerhuset.

Annonce:

Artiklen fortsætter efter billedet ...

Der skulle blandt andet nye gulve til for at rette op på den skade, der havde ramt den nordjyske kundes sommerhus. Foto: Privat
Der skulle blandt andet nye gulve til for at rette op på den skade, der havde ramt den nordjyske kundes sommerhus. Foto: Privat
 

Dyrt og selvforskyldt
Typisk er den tid, man er væk fra sommerhuset, en afgørende faktor for, hvor omfattende skaden bliver, lyder det fra Henrik Bundgaard.

- Det er klart, at når du er i dit eget hjem, og der kommer en oversvømmelse, så kan du handle ret hurtigt og begrænse skaden. Men i tilfældet med sommerhuse, så siger folk jo typisk farvel i efterårsferien og venter retur engang i foråret.

- Mange ting kan derfor nå at blive ødelagt - og blive langt værre end den oprindelige skade. Og det har selvfølgelig også betydning for din dækning, om du har forberedt dit hus på en vinter, der både kan byde på frost, skybrud og storm, siger han.

Artiklen fortsætter efter billedet ...

Også loft og vægge var svært medtaget af vandskaden, som blandt andet forårsagede skimmelsvamp i sommerhuset. Foto: Privat
Også loft og vægge var svært medtaget af vandskaden, som blandt andet forårsagede skimmelsvamp i sommerhuset. Foto: Privat

Det havde blandt andet betydning for ovenstående eksempel, idet forsikringen ikke dækkede. Det skyldtes, at skaden blev vurderet til at være selvforskyldt.

Annonce:

Derfor var det uheldige nordjyske ægtepar nødt til selv at betale for at udbedre skaden.

Det betød nye gulve, nyt køkken, nye møbler og istandsættelse af vægge for egen regning.

- Det er både dyrt og tager utrolig lang tid at få huset klar igen. Vi er slet ikke i mål endnu. Så jeg vil virkelig opfordre alle sommerhusejere til at tjekke deres huse grundigt, inden man forlader det i en lang periode, slutter den nordjyske sommerhusejer.

Hvis du ikke selv benytter dit sommerhus, kan du leje det ud. Se hvad gevinsten kan være.

Sådan undgår du skader:

Vand, el og varme:

Når vinteren melder sin ankomst, skal du have besluttet, om der skal lukkes for vandet.

Såfremt du agter at benytte sommerhuset hele året, skal huset holdes frostfrit i løbet af vinteren. Det indebærer blandt andet, at der skal være tilstrækkeligt med varme i huset.

Du bør dog under alle omstændigheder lukke for vandet ved hovedhanen i de perioder, sommerhuset ikke bliver brugt. Det begrænser nemlig skaden, hvis uheldet er ude.

Den sikreste måde at undgå frostsprængte vandrør er ved at lukke for vandet og tømme alle rør og installationer.

Det er vigtigt at sørge for, at den elektriske vandvarmer bliver tømt. Toilet, cisterner og gulvafløb skal ligeledes tømmes så meget som muligt for vand, hvorefter man kan hælde frostvæske i for at sikre det tilbageværende vand mod at fryse.

Hvis man har termostatstyrede blandingsbatterier, skal de afmonteres, fordi de altid indeholder lidt vand, samtidig med at de ikke kan frostsikres. Hvis man har vaske- eller opvaskemaskine, skal den også tømmes for vand og frostsikres med frostvæske.

Udendørs:

  • Rens tagrenderne grundigt, så regnvandet/smeltevand kan løbe frit
  • Tjek om der er revner eller huller i taget
  • Rådne træer bør fældes, og grene, der er tæt på at knække, bør saves af
  • Tjek i samme forbindelse om udendørs lamper og tv-antenner sidder ordentligt fast

Kilde: Codan Forsikring

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Danmarks dyreste husDanmarks dyreste husDanmarks dyreste husDanmarks dyreste husDanmarks dyreste hus
Ja, det leder til fascisme
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Danmarks dyreste husDanmarks dyreste husDanmarks dyreste husDanmarks dyreste husDanmarks dyreste hus
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: