Sådan bekæmper du havets dræber

I tilfælde af hajangreb, skal du følge disse råd

I 2017 blev amerikanske Sarah Illing bidt af en haj på sin bryllupsrejse, mens hun snorklede ud for Bahamas. Hendes mand filmede den skræmmende episode. Heldigvis slap Sarah Illing med et kødsår. Video: ViralHog

Sandsynligheden for, at du bliver angrebet af en haj, er ikke stor. Men det gør alligevel ikke noget at forberede sig, hvis uheldet skulle være ude.

For selvom en hajs tænder er dødbringende, så kan et menneske faktisk godt tage kampen op imod dem.

Ifølge en undersøgelse foretaget af Louisiana State University er hajangreb på mennesker steget de sidste 55 år. Det skriver CNN. Forskningen peger på, at det er overbefolkning, der er medvirkende til, at flere mennesker bliver angrebet af hajer.

Se også: Ung kvinde dræbt ved ferieø: Angrebet af tre hajer

Så inden du tager på sommerens overfyldte strande, får du her nogle gode råd til, hvordan du undgår at blive hajføde.

Pust dig op
De fleste gider ikke at slås med nogen, som er større end dem selv. Sådan har hajer det også. Derfor skal du puste dig op og gøre dig stor, hvis en haj kommer imod dig. Det fortæller haj-eksperten George Burgess, direktør for det internationale Hajangrebs Arkiv på Floridas Museum til CNN.

Hvis hajen kommer helt tæt på, så skal du give den en på næsen.

- Et slag på næsen er chokerende for en haj, siger George Burgees til CNN. 

Spil ikke død
Hvis du finder dig selv i kæberne på en stor tigerhaj, må du ikke spille død. Hvis du spiller død, så tror hajen, at den har vundet kampen, og så vil den højst sandsynligt flænse dig yderligere.

Kæmp for livet
Du bliver nødt til at tage kampen op, hvis du vil overleve et hajangreb. De bedste steder, hvor du kan slå en haj, er på næsen, øjnene og gællerne, som sidder lige bag hovedet på hajen.

Svøm ind til land
Det siger måske sig selv, at det er en god ide at komme ind på land, hvis du deler svømmebassin med en haj. Har du bekæmpet en haj med succes, er det vigtigt, at du kommer hurtigt op. Især hvis du bløder. Blod tiltrækker nemlig andre hajer.

Foto: Newsflare Samfund - 4. jul. 2019 - kl. 17:02 Hvidhajer set i England: Flere arter kan være på vej

Hvad kan du så gøre for at undgå et hajangreb en anden gang? Her kommer George Burgees også med nogle gode råd. Du skal for det første undgå at bade med smykker, fordi de reflekterer sollyset, og i hajens øjne, kan det ligne en lækker fiskestime.

Han anbefaler også, at du undgår at bade om natten samt at bade, hvor mange fisk samles.

- Hvor der er fisk, er der også rovdyr, siger George Burgees.

Det kan også være en ide at undgå to specifikke lande. USA og Australien. De har henholdsvis første- og andenpladsen indenfor hajangreb på mennesker, ifølge det Internationale Hajangrebs Arkiv.

Ifølge arkivet er det dog mere sandsynligt at dø ved at falde ned i et sandhul end at dø ved et hajangreb.

44 kommentarer
Vis kommentarer