Sådan bliver flytrafikken i julen

Antallet af passagerer i juledagene svinger voldsomt. Fra meget travle dage til dagen med færrest passagerer på hele året

Julemanden er en af de få rejsende, som benytter sig af luftfarten juleaften. Foto: Københavns Lufthavn
Julemanden er en af de få rejsende, som benytter sig af luftfarten juleaften. Foto: Københavns Lufthavn

Mens de danske motorveje og togvogne oplever et stort pres i juledagene, så står det anderledes til med flytrafikken. 25. december er den dag på året, hvor færrest beslutter sig for at tage flyet og er dermed den mindste rejsedag på hele året. Det melder både Københavns Lufthavn og Billund Lufthavn.

Normalt rejser der dagligt cirka 80.000 igennem terminalerne i Københavns Lufthavn. Den 24. og 25. december forventes der kun henholdsvis 28.000 og 27.400 rejsende.

- Det er tilsyneladende lidt svært for de fleste at undvære juleaften i Danmark med and, gås, flæskesteg og brune kartofler. I alle tilfælde er dagene omkring juleaften årets mindst travle i Københavns Lufthavn, fortæller kommerciel direktør Peter Krogsgaard om julens flytrafik.

Undtagelsen er fredag 20. december, der bliver årets sidste store rejsedag med forventet 88.900 passagerer igennem terminalerne.

Både diamanter, ædelstene og en 3D-printet påfugl i chokolade har fået en plads på det overdådige juletræ. Foto: Kempinski Hotel Bahia Ferie Ny rekord: Her er verdens dyreste juletræ

Europæiske storbyer og Asien er populært
- De, der vælger at flyve væk fra julen i Danmark, tager enten på storbyferie i Europa eller til varmere himmelstrøg i Asien og på de Kanariske øer, siger Peter Krogsgaard.

Her er Doha og Dubai (som leder videre til Thailand og Vietnam) samt Grand Canaria, Tenerife og Bangkok populære. Af storbyer er det London fulgt af Oslo, Amsterdam, Stockholm og Paris.

Efter weekenden 20.-22. december falder antallet af rejsende markant. Dels fordi der stort set ikke er nogen forretningsrejsende, som normalt udgør 33 procent af passagererne. Og dels fordi juletiden for de fleste er lig med gran og gløgg i Danmark.

- Der er rigtig god plads i terminalerne i juledagene, og vi kan garantere masser af hygge og følelsen af, at man som rejsende er lidt speciel, når man drager ud i verden i dagene omkring juleaften, siger Peter Krogsgaard i en pressemeddelelse.

Mange danskere kommer til skade på skiferien, men det kan undgås, hvis man forbereder sig inden rejsen. Foto: Colourbox Ferie Brug julen til at komme i form til skiferien

Billund oplever vækst, men stadig stille dage
I Billund melder de om, at juletravlheden sætter ind i dag, 19. december, og varer indtil mandag 23. december. I den periode forventer Billund Lufthavn at have omkring 30 procent flere passagerer end de ellers har fra torsdag til mandag.

Kun få flyver ud på juleaftensdag, mens næsten ingen rejser ud 1. juledag i Billund Lufthavn. Rejselysten vender tilbage 2. juledag og fortsætter indtil dagen før nytårsaftensdag, oplyser Mads Bisp Agersnap, PR Manager i Billund Lufthavn.

- Selvom man kunne tro, at mange søger til eksotiske rejsemål i julen, er dette ikke helt tilfældet. Mange passagerer rejser inden for Europa for at besøge familie og venner - London, Oslo, Færøerne, Vilnius, Berlin er populære. Når det er sagt, er de Kanariske Øer det andet største rejsemål fra Billund i julen, kun overgået af London, skriver Mads Bisp Agersnap i en mail.

Overordnet forventer Billund Lufthavn 10 procent flere passagerer i december sammenlignet med december sidste år, selvom det ikke er årets travleste måned.

Mange lysskulpturer hos Glow Odense bruges som ramme eller baggrund for et billede. Foto: Ditte Lunde Ferie Til nissebal i Selfieland

Danskere vil have julemad med sydpå
Skal du ud at flyve i julen, så er det ikke lange køer, som du skal være særlig opmærksom på. Tværtimod er det bagagen, som driller mange flypassagerer i julen.

For mange danskere vil gerne tage lidt af den danske julemad med sig sydpå. Det kan dog give problemer i sikkerhedskontrollen.

Vær opmærksom på disse bagageregler i julen og nytåret

- Bordbomber, stjernekastere, knaldperler, stjernekastere og fyrværkeri i øvrigt er strengt forbudt og vil blive konfiskeret, da det er sprængstof.

- Marcipan og nougat må gerne medbringes, men kan under screeningen ligne sprængstof. I så fald vil bagagen blive udtaget til håndsøgning, og derefter blive godkendt, når vi har konstateret, at det er marcipan eller nougat. Det samme gælder i øvrigt rugbrød, der ikke er skiveskåret.

- Rødkål, rødbeder, asier, syltede agurker etc. skal man lade blive hjemme, da de oftest ligger i syltelage eller afgiver lage, som er væske. Man er selvfølgelig velkommen til at medbringe et rødkålshoved.

- Derudover skal man også lade leverpostejen, kirsebærsovsen og ris a la manden blive hjemme, da dette også anses som væske.

- Man må gerne medbringe indpakkede gaver - men man skal være opmærksom på, at man kan blive bedt om at pakke dem op, hvis vi har brug for at se og undersøge indholdet.

- Du må også gerne medbringe en hel and, kalkun eller flæskesteg. Man skal dog være opmærksom på gældende fødevareregler på sin slut- og transitdestinationer, i forhold til om man må tage det med ind i landet. I nogle lande kan det give store bøder.

Generelt kan man sige, at alle almindelige væskeregler er gældende - også til jul. Det betyder, at man selvfølgelig gerne må medbringe alle væsker - så længe de er i beholdere på under 100 ml. og kan være i vores godkendte væskeposer på max 1. liter samlet, og kun medbringer 1 pose per person.

Kilde: Københavns Lufthavn

6 kommentarer
Vis kommentarer