Sådan dækker forsikringen hvis du bruger Airbnb

Udlejningsportalerne er en gråzone, så man risikerer at ende med en kæmpe regning, hvis der opstår skader i boligen. Her er, hvad du skal vide om forsikringsreglerne

Derfor er det svært at sikre sig på Airbnb
Følg Ferie

En ud af fem danskere.

Så mange lejer eller udlejer bolig privat gennem udlejningsportaler såsom Airbnb, men for mange danskere er disse nymoderne portaler svære at gennemskue, når det kommer til dækning af eventuelle skader.

Det betyder, at man både som lejer og udlejer risikerer at ende med en kæmpe regning, hvis man ikke lige kan se igennem de forsikringsmæssige gråzoner, og derfor kan det være klogt at tænke sig om en ekstra gang, hvis man enten overvejer at leje gennem Airbnb eller udleje sin lejlighed for at rejse til varmere himmelstrøg i påsken.

Det fortæller Alka Forsikring, der påpeger, at man både kan være dårligt stillet, hvis noget går i stykker i lejligheden, mens man er væk, men også hvis noget forsvinder eller bliver stjålet:

-  Mange tænker ikke over forsikring og erstatningsansvar, når de giver fremmede mennesker nøglen til deres hjem igennem private udlejningstjenester, lyder det fra kommunikationsdirektør Lise Agerley, der fortsætter:

- Men når du i en kort periode udlejer din bolig privat, bliver det normalt betragtet som en situation, hvor du selv har inviteret folk ind i dit hjem, og derfor dækker indboforsikringen ikke, hvis dine ting udsættes for hærværk eller bliver stjålet. Det er dog muligt at udvide forsikringen, så den også dækker i disse tilfælde.

Kina slår hårdt ned: Ryger du på toget, ryger din rejsetilladelse

Fjerne dine kæreste ejendele
Derfor kan det altså være en god idé lige at tjekke sin forsikring en ekstra gang, inden man beslutter sig for at tjene lidt ekstra skillinger, mens man nyder påskeferien i sydens sol.

- Fjern dine dyreste ting og arvestykker med stor affektionsværdi, lav en lejeaftale med lejer og opkræv et depositum, før lejer rykker ind i dit hjem. Kontakt også dit forsikringsselskab og undersøg din nuværende dækning og tegn evt. en tillægsforsikring, der specifikt dækker skader under privat udlejning i den periode, du lejer ud, lyder rådet fra Alka Forsikring.

Selvom mange af udlejningsportalerne tilbyder en såkaldt værtsgaranti, der for Airbnb’s vedkommende dækker skader i boligen på op til 5.000.000 kroner, påpeger Lise Agerley, at det langt fra er alle skader, som er dækket af denne garanti:

- Værtsgarantierne svinger i kvalitet, og der er mange huller - bl.a. dækker den ikke personligt ansvar. Airbnb henviser også selv til, at deres værtsgaranti ikke er en forsikring og derfor ikke kan gå i stedet for udlejers egne forsikringer. Så selvom en værtsgaranti på fem millioner lyder af meget, har den langt fra samme dækningsgrad som din egen forsikring, forklarer hun.

Nu falder hammeren i ferieparadis: Rygning kan ende med fængselsstraf

Spildt rødvin kan koste
Hvis du ikke udlejer din bolig i påskeferien, men i stedet vil spare lidt penge og vælger at leje en lejlighed i stedet for et hotel, kan det stadig være fordelagtigt at have styr på reglerne, hvis uheldet rammer, og du f.eks. spilder rødvin på gulvtæppet eller skubber en vase på gulvet.

Det er nemlig ikke alle forsikringsselskaber, der dækker skader på lejet eller lånt feriebolig, og derfor kan du risikere selv at hænge på regningen.

- Hvis du kommer til at ødelægge dine venners ting, når du er på besøg, dækker din ansvarsforsikring. Hos nogle forsikringsselskaber gælder det også, hvis det sker i en bolig, du har lejet, men det kan variere fra police til police. Derfor er det vigtigt, at du afklarer med dit forsikringsselskab, hvordan du er dækket, før du lejer dig ind. Ellers risikerer du selv at hænge på regningen, hvis der ryger porcelæn på gulvet, eller der kommer fedtpletter på udlejers hvide dug, forklarer Lise Agerley.

Fem gode råd før du lejer eller udlejer bolig i påskeferien

1.      Lav en skriftlig lejeaftale. Så kan jeres aftale dokumenteres efterfølgende, hvis der skulle opstå problemer. Aftalen bør om minimum indeholde navne på aftaleparterne, lejemålets adresse, den aftalte leje samt hvornår lejemålet starter og slutter. 

2.      Aftal et depositum. Aftal et beløb med lejer, som du skal have på kontoen, før de flytter ind i dit hjem – så er du sikker på i hvert fald at blive godtgjort med det beløb i tilfælde af problemer.

3.      Fjern de dyre genstande, smykker, penge og arvestykker. Gem alle de ting, du ville blive ekstra ked af at få ødelagt eller stjålet, væk i en skuffe eller et skab, som du kan låse, og som ikke lige kan tages under armen. Så er du på den sikre side.

4.      Udlej og lej kun igennem troværdige tredjeparter. Hold dig til sider, hvor I som lejer og udlejer både kan kommunikere direkte, og hvor I kan få hinandens identitet bekræftet via f.eks. mobil, LinkedIn, pas, kørekort eller lignende. Kommuniker kun igennem den tjeneste, I er kommet i kontakt igennem.

5.      Kontakt dit forsikringsselskab inden du lejer eller udlejer. Find ud af, hvordan du er dækket, og overvej eventuelt at tegne en ekstra tidsbegrænset forsikring, der specifikt dækker lejeforhold.

Kilde: Alka Forsikring

Forbudt at fiske: Ny lovgivning på vej i ferieparadis

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Fronten forstærkes - velkommen til Finland og Sverige

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+