Sådan slår du det dårlige vinterhumør ihjel

Lad hjernen overstrømme med lys og slip af med det triste vinterhumør

Det grå vejr i vintermånederne kan slå selv det bedste humør ned. (Foto: Flickr/Gerald Gabernig)
Det grå vejr i vintermånederne kan slå selv det bedste humør ned. (Foto: Flickr/Gerald Gabernig)

Kulden har ramt Danmark. Det betyder, at rigtigt mange danskere indstiller sig på, at der nu er rigtige vinterdage i vente.

For nogle er tanken opløftende – de glæder sig til sne og frostklare dage.

For andre er det ikke ligefrem glæde, tanken om kulde vækker. Men nærmere tanker om kolde hænder, våde sokker i (sne-)skoene, besvær på glatte cykelstier, indkørsler, som skal skovles og alt for lange grå dage.

Se også: Budgetrejse: Her får du det bedste hotel til færrest penge  

Personer, der tænker som sidstnævnte gruppe, er muligvis også dem, som har størst tendens til vinterdepression – en lidelse som stjæler energi og ofte efterlader ramte i et generelt trist humør. Og som ifølge Sundhed.dk rammer mellem fem og ti procent af befolkningen.

Humøret kan dale om vinteren
Eller måske er de 'bare' en af dem, som rammes af et generelt dårligt vinterhumør, hvilket 43 procent af befolkningen ifølge en undersøgelse foretaget af Spies blandt 1003 danskere oplever.

Heldigvis kan både diagnosticeret vinterdepression og generelt dårligt vinterhumør ofte løftes. F.eks. har lysterapi vist sig at være en effektiv behandlingsmetode – og det gælder både den slags lys, der kommer ud af en terapilampe, men også den slags, der kommer fra solen.

Selv om man ikke kender de præcise årsager til vinterdepression, ved man nemlig, at forekomsten af vinterdepression er lavere – nogle steder slet ikke eksisterende – i områder, som har en nogenlunde stabil mængde daglig sollys året rundt, altså længere sydpå end Danmark.

Se også: Scor den længste ferie med færrest brugte feriedage  

Tag på ferie
På den nordlige halvkugle, hvor vi holder hjemme, er der som bekendt i vinterhalvåret mindre dagslys, end der er i sommerhalvåret. Det betyder, at vi i vinterperioden udsættes for en mindre mængde dagslys, som ellers normalt regulerer vores døgnrytme, så kroppen ved, hvornår det er tid til at stå op, og som stimulerer produktionen af serotonin – et stof i hjernen, der holder vores humør oppe.

Se også: Rejseopslag på Facebook skaber misundelse og det der er værre  

Er du en af dem, som år efter år føler humøret og energiniveauet dale, i takt med at vinteren tager over for efteråret, er der derfor en oplagt løsning:

Indfør en solferie i det ellers triste vinterhalvår og gør brug af naturens naturlige lysterapi.

- Meget forskning viser, at lys tilfører energi til hjernen, som påvirker vores humør positivt. Hvis man er en af de mange, som påvirkes negativt af vintermånedernes klima, er det måske ikke så dumt at søge mod sydligere himmelstrøg for at lade batterierne op, siger Jan Vendelbo, administrerende direktør i Spies, i den forbindelse og uddyber:

- Det gode ved en ferie sydpå er, at din tid i solen har en langt større effekt på dit humør, fordi solenergien er mere koncentreret end herhjemme. Derudover er ferien en god mulighed for at få indhentet nogle af de ting, som man ikke har haft overskud til hjemme i Danmark.

5 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Ferie
Seneste i Ferie
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere