Annonce:
Annonce:

Sådan: Slip af med sviger-monstret i juleferien

Danskerne orker ikke at holde juleferie med svigermekanikken – vi hjælper dig med at slippe af med monstret

Svigermekanikkens skøre ideer kan hurtigt ødelægge hele ferien (Foto: Colourbox)
Svigermekanikkens skøre ideer kan hurtigt ødelægge hele ferien (Foto: Colourbox)
Annonce:
Følg Ferie

Juleferien er for mange danskere også familietid. Men hvor langt rækker de omfavnende familie-arme egentligt, når juleferieinvitationerne sendes ud?

Ikke så langt som til svigerfamilien, er der noget der tyder på. I hvert viser en undersøgelse foretaget af Momondo blandt 1.000 danskere, at kun tre procent foretrækker at rejse med svigerfamilien i juleferien. I gennemsnit vil 16 pct. helst holde juleferie med deres egne forældre. Og ser man på gruppen 18-35 årige, vil hele 40 pct. allerhelst holde ferie med forældrene.

Men hvad er egentlig problemet med at holde ferie med svigerfamilien, og hvordan løser man det. Ekstra Bladet Ferie har spurgt sexolog og parterapeut Signe V. Bentzen.

Hop ombord i undertøj

Hvorfor gider vi ikke holde juleferie med svigerfamilien?

Annonce:

– I virkeligheden handler det nok ikke så meget om svigerfamilie. Jeg kan forestille mig, at det, der kan være problemstillingen – lidt lige som med det gælder med julen generelt – er, at vi har vores egne måder at gøre tingene på. Vores egen "ferie-kultur". Og så ligger der nok også det i det, at vi, selv om vi har fladt familiehierarki, placerer forældrene øverst i beslutningshierarkiet – vi er jo allesammen nogens børn, og vi er vant til at vores egne forældre altid har bestemt tingenes gang, forklarer Signe V. Bentzen.

Men hvad er problemet i det?

– Når det ikke er vores egne forældre, men i stedet svigerforældre, bliver vi underlagt en anden kultur, end den vi er vant til. Og nogle af de ting, som svigerfar eller -mor gør, kan jo virke urimelige og møgirriterende. Mens vi måske ikke længere rigtigt lægger mærke til de urimelige ting vores egen far gør, fordi vi er vant til dem. ”Det er jo bare min far, sådan er han”, tænker vi. Men den forståelse har den anden part altså ikke – de er ikke født ind i det.

Her må du nu gå med r.... bar

Hvordan slipper man for problemerne?

Annonce:

– Faktisk er det ligegyldigt, om det er svigerfamilien eller om det er venner, man rejser med. At blive placeret blandt mennesker, der har en anden forståelse af, hvordan tingene skal gøres, er det, der bliver afgørende. Derfor handler det om, at forventningsafstemme inden man tager afsted, siger Signe V. Bentzen og tilføjer:

– Få grundreglerne ridset op og fortæl, hvad I forestiller jer om ferien, og hvad I vil bidrage med. Hvis du f.eks. har luret, at svigerfar gerne vil op kl. 7 og have alle klar i bilerne kl. 9, men at det kan give lidt problemer med Rasmus på 14, så få snakket om det, før I tager afsted. Få fortalt svigerfar at det også er Rasmus' ferie, og at han nogle dage gerne må sove længe. På den måde ved svigerfamilien, hvad de kan forvente og ender ikke med at stå skuffede tilbage og tro, at det handler om, at I ikke vil være sammen med dem. På den måde bliver ingen skuffede og derfra kører det nemt.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Med jobcentrene har politikerne skabt en mur mod den sunde fornuft
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: