Sådan undgår du dyre gebyrer på ferien

Hvis der er noget, der kan ødelægge feriestemningen, så er det gebyrer og unødvendige udgifter

Euro, dollar og andre ofte benyttet valuta kan du overveje at gemme, hvis du er sikker på, at du kommer til at bruge valutaen igen. Foto: All Over Press
Euro, dollar og andre ofte benyttet valuta kan du overveje at gemme, hvis du er sikker på, at du kommer til at bruge valutaen igen. Foto: All Over Press

Det kan koste dig mange penge at hæve og veksle penge i udlandet, hvis du ikke tænker dig om. Og nu hvor juleperioden er over os, og vinterferien nærmer sig, er det blevet tid til at rejse igen - dog gerne med færre gebyrer.

Afhængig af hvor mange gange du hæver, og hvor du hæver henne, er der penge at spare. Selvom beløbet måske ikke kommer op på så meget, så er det rigtig ærgerligt at skulle af med det blot for at få lov til at få sine penge. Hvor der spares, tjenes der.

Men hvordan skal du så undgå de dyreste gebyrer?

Prisen for at veksle er forskellig fra sted til sted, hvilket gør det en smule svært at komme frem til et konkret svar.

I den forbindelse har prissammenligningssiden Mikonomi.dk opsummeret nogle enkle regler til, hvordan du kan spare på gebyrerne og på den måde have flere penge til selve ferien.

Brug betalingskort
Oftest er betalingskort billigere end kontanter, når du befinder dig i udlandet. Du slipper nemlig for diverse gebyrer, der er i forbindelse med hævninger. Valutakursen er nemlig den samme, om du hæver pengene eller betaler direkte med betalingskortet.

Du skal også være opmærksom på, hvilket kort du benytter, da valutakursen varierer i forhold til korttypen. Oftest er Visa/Dankort en billigere løsning end et MasterCard, idet kursen er bedre, og der tit er mere kurstillæg forbundet med et MasterCard.

Flere betalingskort
Det er en god idé at medbringe flere betalingskort, i tilfælde af du mister dit foretrukne kort, eller hvis andet skulle ske med det.

Derfor skal du også sørge for ikke at opbevare dine betalingskort og kontanter samme sted, da du ellers kan risikere at miste det hele på én gang.

Hvis du rejser til mindre turistede lande, eller steder, er det en god idé at gør din bank opmærksom på det, da de ellers kan finde på at spærre dit kort, når du bruger det der.

En række vekselkontorer er under beskydning for at snyde tursiter. Foto: Colourbox Ferie Vekselkontorer i lufthavne beskyldes for snyd: Udnytter turisterne

Billige kontanter
Det er som regel billigere at vente med at hæve kontanter, til man er kommet frem til destinationen. Du kan hæve kontanter allerede i lufthavnen - det er som regel ikke et problem at finde en hæveautomat, når du lander.

Det vil typisk koste dig omkring 30 kroner at hæve i udlandet med Dankort og 50 kroner med MasterCard, American Express, Diners osv. Det kan dog stadig bedre betale sig, end hvis du hæver herhjemme eller veksler hos vekselbureauer eller banker.

Prøv at anslå et cirka beløb du kommer til at bruge på rejsen, så du undgår at skulle hæve for mange gange.

Veksling i Danmark
Det tyder på, at banken typisk er den dyreste løsning, når det kommer til veksling af penge, da de ikke konkurrerer så meget på deres valutakurser.

Så hvis du meget gerne vil veksle penge i Danmark, bør du veksle hos et vekselbureau, da det oftest er billigere end banken.

En sammenligning af valutakurser i henholdsvis de fem største banker og vekselbureauer i Danmark, foretaget i juni måned 2016 viser, at du oftest får en bedre kurs hos et vekselbureau. Du slipper endda for vekselgebyrer i mange af bureauerne.

I banken kan du også i nogle tilfælde undgå gebyrer, hvis du er tilknyttet en bestemt ordning. Hvis ikke du er det, vil det typisk koste 30-40 kroner i vekselgebyr hos banken.

Gå efter det lokale
Når du er kommet frem til destinationen og skal hæve penge eller betale med betalingskort, bliver du oftest spurgt, om du vil betale i danske kroner eller den lokale valuta. Her skal du vælge at betale i lokal valuta, på trods af det kan være fristende at vide, hvad du egentlig betaler i danske kroner.

Det er selvfølgelig, fordi den lokale valuta er billigere, end hvis der bliver omreget til danske kroner i en ugunstig vekselkurs.

Kig godt efter næste gang du har denne seddel i hånden. Måske er den mange penge værd. Foto: Frank Augstein/AP Ferie Har du denne pengeseddel? Måske er den tusindvis af kroner værd

Resterende kontanter i overskud
Hvis du har udenlandske valuta i overskud, når din rejse er endt, kan du veksle dem til danske kroner. For at få mere for pengene, bør du gå til et vekselbureau, da du får en mere fordelagtig vekselkurs end i banken.

Euro, dollar og andre ofte benyttet valuta kan du overveje at gemme, hvis du er sikker på, at du kommer til at bruge valutaen igen.

Danskerne har næsten en milliard liggende hjemme i skufferne i udenlandsk valuta. Foto: Moyan Brenn/Flickr Ferie Danskerne har millioner i skufferne: Hvor meget har du liggende?

22 kommentarer
Vis kommentarer