Sådan undgår du skader på skiferien

10.000 danskere bliver hvert år skadet på vej ned af pisterne. Heldigvis kan mange af skaderne undgås med et par enkle tip

Dårlig form betyder større risiko for skader på skiferien. Foto: /ritzau/Claus Bonnerup
Dårlig form betyder større risiko for skader på skiferien. Foto: /ritzau/Claus Bonnerup

Nu er der snart ikke længe til, at skisæsonen for alvor sætter ind, og mange tusinde danskere kan pakke deres tasker og suse ned af pisterne.

Men den længe ventede skiferie ender dog ikke altid lykkeligt. Tværtimod. For godt 10.000 danskerne betyder skiferien nemlig skader i især knæ, ledbånd, arme og skuldre, fordi den generelle hverdagsform ofte ikke er vant til at leve en uge eller to som en sand alpinatlet.

Sådan lyder tallene fra rejseforsikringen Europæiske ERV.

Og der er vist næsten ikke noget værre end at glæde sig til en lækker skiferie for blot at ende på sofaen med benet oppe på anden- eller tredjedagen, mens ens kammerater drøner videre ned af pisterne.

Se også: Vinterferie: Her vil vi hen

Mange skader kan helt undgås
Heldigvis er det godt nyt for de cirka 50.000 danskere, der hvert år tager på skiferie, men som er i risikozonen for at blive en af dem, der må rejse hjem med skader.

Skaderne kan nemlig let forebygges ved at gøre kroppen, som i manges tilfælde kun er vant til få timers aktivitet om ugen, klar til at arbejde på maksimalt tryk i flere timer om dagen på skiferien.

- En skiferie er lig med fysisk aktivitet hver dag. Er du normalt ikke aktiv i hverdagen, er det vigtigt at forberede kroppen, ellers risikerer du overbelastning og alvorlige skader. Ofte ser vi skader, som folk må leve med i mange år eller resten af deres liv, fortæller Mikael Germann Jørgensen, som er fysioterapeut med speciale i ski hos FysioDanmark.

Han opfordrer til, at man går i gang med træningen 6-8 uger inden ferien, og det udsagn støtter Mark Bartram, som er nordisk chef for Marketing og Kommunikation ved Europæiske ERV i den grad op om:

 - Vi har gennem de seneste år heldigvis set en nedgang i de meget alvorlige skader, som brækket ryg og kraniebrud, da folk efterhånden er blevet gode til at bruge hjelm og rygskjold. Dog ser vi desværre fortsat rigtig mange skader, der sætter en trist og kedelig stopper for en alt for kort skiferie, fortæller Mark Bartram og fortsætter:

- Mange skader som helt kan undgås - efter vores mening - med lidt grundigere forberedelse hjemmefra.

Se også: Chokerende undersøgelse: En alt for afslappende ferie kan betyde tidlig død

Sådan gør du
Ifølge fysioterapeut Mikael Germann Jørgensen behøver det ikke at være uoverskuelig og tidskrævende træning, man skal lave inden ferien.

Et par simple øvelser et par gange om ugen kan nemlig gøre en enorm stor forskel i forhold til at forberede kroppen til pisterne.

- God fysisk form er ensbetydende med stærkere muskler og øget smidighed. Det reducerer chancerne for forstuvninger, vrid og overbelastning. Derudover styrker du din udholdenhed og din reaktionsevne, hvilket gør dig til en bedre skiløber og reducerer risikoen for fald, forklarer han.

Du kan se fysioterapeutens fem gode tips til at komme i form til skiferien herunder:

5 tips til at komme i form til skiferien

1. Træn din balance.
En god balance kan hjælpe dig med at afværge fald på glat underlag og ujævnheder. Balancen kan trænes stående på ét ben, fx mens du børster tænder, reder dit hår eller taler i telefon.

For at træne lidt mere skirelateret kan du med fordel træne på et balancebræt, eller du kan prøve at hoppe på ét ben frem/tilbage og finde balancen og hoppe til højre/venstre og finde balancen.

2. Øg din udholdenhed og reaktionsevne.
Skiferien er motion fra morgen til aften, og det er derfor meget sjovere, hvis din udholdenhed er god.

Konditionstræning som løb, cykling (især MTB), svømning og gode raske gåture kan øge din udholdenhed og dermed også forbedre din reaktionsevne. Find gerne en træningsform, som du i forvejen holder af – det gør det hele meget lettere. Men pulsen skal op, så du bliver stakåndet hver gang.

3. Styrk de vigtige muskler og minimer risikoen for skader.
Kombiner din konditionstræning med styrketræning. Du skal særligt have fokus på dine ben, ryg og mave, da disse er mest aktiverede, når du står på ski.

Mavebøjninger og squats er gode øvelser, som du kan sagtens kan lave derhjemme. Og squats kan du også sagtens lave i frokostpausen.

4. Husk, at ski er udfordrende for hele kroppen – ikke kun for benene.
Mange tror, at ski primært handler om benene, men hele kroppen er aktiv, og særligt vores arme og skuldre er udsatte for skader. Sørg derfor for at træne hele overkroppen. Det kan være push-ups og planken.

Hvis du synes det er svært, så start med at have knæene i gulvet. Du bliver hurtigt stærkere. På jobbet kan du måske nå at lave øvelser med en elastik – det hjælper også mod øm nakke og skuldre.

5. Øg din smidighed med stræk.
Når du strækker ud efter træning, holder din krop sig smidig og mobil, og det gør det lettere for dine led og muskler at modstå svære vrid, som vi ofte kommer ud for på ski.

Så brug gerne fem minutter på at strække ud efter hver træning, og hold hvert stræk i minimum 30 sekunder.

Se også: Bundplacering til danskerne: Vi gider ikke træne på ferien

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Ferie
Seneste i Ferie
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen