Sandra har ventet på erstatning fra SAS i tre et halvt år: Tør ikke håbe mere

22 gymnasieelever og deres lærere blev for snart fire år siden voldsomt forsinket på studietur - snart afgøres det, om de får erstatning

Sandra Lentz og hendes klassekammerater missede deres flyforbindelse, da et SAS-fly i 2013 var over tre timer forsinket. Foto: Mik Eskested/POLFOTO | PRIVATFOTO
Sandra Lentz og hendes klassekammerater missede deres flyforbindelse, da et SAS-fly i 2013 var over tre timer forsinket. Foto: Mik Eskested/POLFOTO | PRIVATFOTO
Følg Ferie

13. september 2013 skulle Sandra Lentz sammen med sine klassekammerater fra 3.g på Gribskov Gymnasium på studietur i USA.

Flyveturen fra København til Washington D.C., der indledte turen, endte dog med en større forsinkelse, og mere end tre et halvt år efter, er netop dén flyrejse fortsat genstand for national interesse og en højesteretssag, der endnu ikke er afgjort.

Flyet endte nemlig med at blive næsten fire timer forsinket, og de 22 elever søgte sammen med deres to lærere om kompensation fra SAS på grund af forsinkelsen.

Det gik SAS dog ikke med til, og efter først at have tabt sagen i byretten og i landsretten, har SAS nu indbragt sagen for Højesteret, hvor det skal afgøres, om de var lovligt undskyldt for at være forsinket så meget, som det var tilfældet.

Snarlig dom kan blive afgørende for din næste flyrejse

Fik intet at vide
En af de elever, der var med på flyet, er den nu 21-årige Sandra Lentz.

Hun fortæller, at flyveturen til Washington var første skridt til turen mod North Carolina, hvor de skulle mødes med en amerikansk klasse.

- Klassen havde været ovre og besøge os i februar 2013, og så var det så vores tur til at besøge dem, siger hun til Ekstra Bladet.

(Artiklen fortsætter under billedet)

21-årige Sandra Lentz har ventet i snart fire år på den erstatning, hun mener, hun har ret til. PRIVATFOTO
21-årige Sandra Lentz har ventet i snart fire år på den erstatning, hun mener, hun har ret til. PRIVATFOTO
 

I første omgang var de tjekket ind i lufthavnen i København og opholdt sig i gaten, mens de konstant fik at vide, at flyet blev mere og mere forsinket.

- Vi fik kun at vide, at det var på grund af vejrforhold, hvilket selvfølgelig var dybt frustrerende, når man havde glædet sig i et år til at komme af sted. Til sidst fik vi nogle vouchers til at købe mad og drikke, så der kan jeg huske, at en veninde og jeg snakkede om, at vi nok ikke lige var ved at komme af sted, siger Sandra Lentz.

300 kilometer i bus
Det er siden kommet frem, at flyet var forsinket, fordi det dagen forinden ikke kunne lande i Washington på grund af dårligt vejr. Flyet landede derfor i stedet i Philadelphia, hvorfra det blev meget forsinket, og det måtte blandt andet forbi Oslo på vejen til København, inden det atter kunne tage af sted mod Washington med blandt andet gynmasieklassen om bord.

Mens timerne gik i København, kunne gymnasieklassen konstatere, at de ikke ville nå til Washington i tide til at nå det fly, der skulle tage dem de over 300 kilometer videre til North Carolina.

Derfor stod også den amerikanske klasse og deres forældre med usikkerhed om, hvornår den danske klasse ville nå frem.

- I stedet for at vi kom til North Carolina ret hurtigt, blev der stillet nogle busser op, som vi skulle med i stedet for. Så i stedet for at ankomme først på aftenen, ankom vi midt om natten. Og der måtte de familier, vi hver især var blevet tildelt, vente på os til langt ud på natten, siger Sandra Lentz.

Gymnasieklassen skulle tilbringe fire dage i North Carolina, hvorefter de tog tilbage til Washington for at bruge resten af studieturen der.

Gymnasieeleverne måtte tage en bus for at komme til North Carolina fra Washington. Foto: Google Maps
Gymnasieeleverne måtte tage en bus for at komme til North Carolina fra Washington. Foto: Google Maps
 

'Det var ikke okay'
Opholdet i North Carolina startede dog langt fra så smertefrit som håbet, og derfor besluttede eleverne i fællesskab med deres lærere, at de ikke ville lade som ingenting.

- Vi blev ret hurtigt enige om, at det slet ikke var okay. Selvom det selvfølgelig ville være rart med pengene, var det ikke det, det handlede om, men det blev i stedet hurtigt en principsag, siger hun.

De besluttede derfor i fællesskab at søge kompensation fra SAS ved hjælp af flyforsinkelse.dk. Her har de, ifølge EU-reglerne, krav på 600 euro i kompensation hver, så længe der ikke er tale om usædvanlige omstændigheder.

Den kompensation er gymnasieklassen to gange blevet tilkendt, men begge gange valgte SAS at anke sagen, og ifølge procesbevillingsnævnet har sagen altså så principiel karakter, at de nu er op til Højesteret at afgøre, om SAS skulle have gjort mere for at undgå den store forsinkelse.

- Jeg kan godt se, at det er en principsag for SAS, og der er også tale om en god sjat penge, men det, jeg synes, har været irriterende ved det hele er, at jeg ikke føler, at de anerkender, der har været et problem, siger Sandra Lentz.

Nåede at aftale fejring
Gymnasieeleverne har nu for længst fået hue på og er gået hver til sit, og for Sandras vedkommende går hverdagen nu med at studere Information Management på Copenhagen Business School (CBS).

Hun fortæller, at de tidligere klassekammerater allerede ved byretsdommen ville fejre sejren - men den fejring er altså nu af flere omgange blevet udskudt, og den kan potentielt aldrig blive til noget, hvis Højesteretsdommen går dem imod.

- Vi nåede at aftale et sted og en tid, da vi havde vundet sagen i byretten, men så nåede sagen at blive anket. Men vi mødtes alligevel og fik en øl, fortæller hun.

Hun fortæller, at hun ikke skænker sagen mange tanker, og at hun ikke længere tør håbe på noget godt resultat.

- Jeg havde forhåbninger om, at jeg kunne spare pengene op, fordi jeg snart skal på udveksling. Men jeg har helt ærligt ikke nogen forhåbninger mere. Nu har vi to gange næsten fået kompensationen, men så har vi alligevel fået revet den fra os, så jeg har ingen forhåbninger mere, siger Sandra Lentz.

Afgørelse udskudt
SAS hævder i sagen, at vejret i Washington dagen forinden var en så usædvanlig omstændighed, at de ikke kunne forhindre en forsinkelse.

Omvendt mener flyforsinkelse.dk, der er repræsenteret ved advokat Eva Persson, at de vidste i så god tid, at de ville blive forsinket, at de kunne have aflyst flyet fra København og ombooket passagererne. Den begrundelse lå også til grund for den seneste dom i Østre Landsret.

Afgørelsen skulle være faldet i Højesteret tirsdag, men sagen er nu blevet udskudt på foreløbig ubestemt tid. Afgørelsen ventes dog at falde senere på måneden.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Nej Lars, dansk politik har ikke brug for dig – det er omvendt