Se Utzons konkurrenter: Sådan kunne operahuset have set ud

Danske Jørn Utzon vandt som bekendt tjansen om at designe Sydneys operahus, men konkurrencen var hård

Ubådsdesignet af Philadelphia Collaborative Group blev nummer to i konkurrencen og er også det design, der minder mest om Jørn Utzons mesterværk. Den har nemlig også den mere bløde form, samt inspiration fra muslingeskaller. Foto: PR
Ubådsdesignet af Philadelphia Collaborative Group blev nummer to i konkurrencen og er også det design, der minder mest om Jørn Utzons mesterværk. Den har nemlig også den mere bløde form, samt inspiration fra muslingeskaller. Foto: PR

I år er det 60 år siden, at arbejdet på det ikoniske operahus i Sydney begyndte.

Et operahus der siden er blevet en af verdens største turistattraktioner, hvor besøgende hvert år strømmer til for at opleve mesterværket og tage billeder af den specielle bygning.

Danske Jørn Utzon designede det skelsættende varemærke, som i dag både er med i den danske kulturkanon og på UNESCOs verdensarvsliste.

Jørn Utzon vandt den internationale designkonkurrence iværksat af Statens New South Wales' premierminister Joseph Cahill og fik dermed æren af at designe operahuset.

Lad os håbe, poolen bliver rengjort efter sådan et måltid. Foto: PR/First World Hotel Ferie Ny turistattraktion: Tag et dyp i gryden

Ligner en fabrik
Men Utzon var oppe mod mange konkurrenter. Der blev modtaget 233 designbud fra 32 lande, da konkurrencen kørte i slutningen af 1950'erne.

De eneste kriterier var, at bygningen skulle indeholde en stor sal med plads til 3000 mennesker, samt en mindre sal med plads til 1200 mennesker. Salene skulle desuden fungere til forskellige typer forestillinger inden for opera, kor- og orkester-koncerter, store møder, foredrag og ballet.

De mange design, der ifølge Budget Direct lå lige i svinget efter danskerens mesterværk, lignede langt fra Jørn Utzons mere bløde og levende design.

Flere af billederne, som Ekstra Bladet har fået adgang til, ligner eksempler på fabrikshaller eller lejlighedskomplekser.

Andenpladsen gik til Philadelphia Collaborative Group, hvis design var en rund bygning med høje skalerede vinduer og en bronzehest-skulptur i front.

Utzon afsat
Jørn Utzon vandt 5000 australske dollars (AUD) (svarer i dag til 352.638 kroner, red.), mens hans design endte med at koste 102 millioner australske dollars at bygge - det svarer i dag til 1,5 milliarder AUD (7,2 milliarder kroner, red.).

- Der er ingen tvivl om, at Operahuset i Sydney er hans mesterværk. Det er en af de store, ikoniske bygninger fra det 20. århundrede, et billede af stor skønhed, der er blevet kendt over hele verden. Et symbol ikke blot for en by, men for et helt land og kontinent.

Sådan lød begrundelsen, da Jørn Utzon i 2003 vandt arkitekturens højest ansete pris, Prizker Architecture Prize, for værket.

Jørn Utzon forlod projektet og Australien i 1966 på grund af uenigheder.

Han vendte aldrig tilbage for at se det færdige resultat, og han blev heller aldrig inviteret eller nævnt ved navn til åbningsceremonien i 1973.

Formynderrådet for operahuset tog kontakt til Jørn Utzon i slutningen af 1990'erne og gjorde ham til hovedkonsulent i forhold til fremtidige tilføjelser og renoveringer af bygningen.

Da Jørn Utzon døde i 2008 afholdt man en statslig mindeceremoni i koncertsalen. Arkitektens datter og søn, Lin og Jan, deltog.

Det skæve tårn i Pisa har rettet sig mere op. Foto: Luca Bruno/AP Ferie Det skæve tårn i Pisa er ikke så skævt mere

1 af 15 Designholdet bestod af et improviseret hold på syv arkitekter fra Philadelphia. Foto: PR
2 af 15 Briterne Paul Boissevain og Barbara Osmonds design ligner mere et fashionabelt lejlighedskompleks end et operahus. Det mere konservative design endte på en tredjeplads. Foto: PR
3 af 15 Her ses Paul Boissevain og Barbara Osmonds design i en mørkere farve fra anden vinkel. Foto: PR
4 af 15 Dette design blev aldrig sendt ind til konkurrencen, men er designet af Sir Eugene Goossen, manden bag ideen om et nyt operahus. Foto: PR
5 af 15 Sir Eugene Goossen var musikleder ved Sydneys Symfoniorkestre. Foto: PR
6 af 15 Australske Peter Kollar og Balthazar Korab var flygtninge fra Ungarn, og deres bud var det højst rangerede fra Australien. Foto: PR
7 af 15 Peter Kollar og Balthazar Korab blev nummer fire i konkurrencen. Foto: PR
8 af 15 S. W. Milburn and Partners indsendte dette design. De gjorde det muligt for en helikopter at lande på taget. Foto: PR
9 af 15 S. W. Milburn and Partners’ design set fra den anden side. Foto: PR
10 af 15 Engelske Vine and Vine indsendte dette bud. Foto: PR
11 af 15 Vine and Vines design ligner mere en fabrik eller et varmelegme ifølge Budget Direct. Foto: PR
12 af 15 Amerikanske Kelly and Gruzens bud ligner et Vegas-casino. Foto: PR
13 af 15 Måske Præsident Trump ville have elsket at have Kelly and Gruzens design som sommerhus. Foto: PR
14 af 15 Og her er vinderen. Utzons mesterværk, som millioner af besøgende har beundret, siden det blev påbegyndt for 60 år siden. Foto: Vibeke Maj Magnussen/Ritzau Scanpix
15 af 15 Ubådsdesignet af Philadelphia Collaborative Group blev nummer to i konkurrencen og er også det design, der minder mest om Jørn Utzons mesterværk. Den har nemlig også den mere bløde form, samt inspiration fra muslingeskaller. Foto: PR
12 kommentarer
Vis kommentarer