Skal du ud at flyve i julen? Her er de travleste rejsedage

Det er ikke unormalt, at december måned byder på flyforsinkelser, da mange danskere rejser på juleferie

Har du styr på dine rettigheder ved flyrejser? Vibeke Myrtue fra Forbrugerrådet Tænk klæder dig på til din rejse her. Producer: Martin Lorentsen

Hvis du har planer om at flyve afsted på juleferie omkring den 21. og 22. december, kan det godt være, at du skal bevæge dig ud i lufthavnen i god tid.

Flykompensationsselskabet AirHelp vurderer nemlig, at netop disse to dage vil blive de travleste rejsedage i juledagene mellem den 19.-31. december, hvilket kan betyde, at mange danskere risikerer flyaflysninger og forsinkelse.

Vurderingen er baseret på en analyse af tidligere trends og data, som selskabet har indsamlet fra 2016 og 2017.

Og hvis man kigger tilbage i tiden, er der da også stor sandsynlighed for, at mange danske rejsende vil blive enten forsinket eller få aflyst deres flyafgang i julen.

Krav på kompensation
Således viser AirHelps data, at mere end 37.000 danske passagerer kan have ret til kompensation grundet forsinkelser eller aflysninger på flyvninger i december måned i henholdsvis 2016 og 2017. Det svarer til en kompensation på intet mindre end 12 millioner euro i december måned i de seneste to år.

- Danske lufthavne forbereder sig på en tilstrømning af flypassagerer i december måned; men forsinkede, aflyste eller overbookede fly er nødt til at være på flyselskabernes bekostning, og ikke passagerernes, lyder det fra AirHelp-direktør, Henrik Zilmer.

- Hvis et fly bliver forsinket eller aflyst, kan passagerer have ret til kompensation. Men vi ved, at få passagerer rent faktisk vil gøre krav på denne erstatning, fordi de ikke er klar over deres rettigheder. Hvis passagerer bliver påvirket af aflysninger eller forsinkelser, råder vi dem til at tilmelde sig live updates fra lufthavnen og at læse op på deres rettigheder, for at sikre at de ikke mister deres retmæssige kompensation, fortsætter han.

Se også: Chokerende højt tal: Så mange danske flyrejsende er gået glip af erstatning

Disse dage er bedst at rejse på
Der er dog noget, danske rejsende selv kan gøre for at minimere risikoen for at blive ramt af forsinkede eller aflyste flyafgange i juletiden: Nemlig at rejse på bestemte tidspunkter.

Ifølge AirHelps beregninger er det bedste tidspunkt at rejse på i december måned mellem klokken 06:00-12:00, mens der er også er færrest forsinkelser på onsdage og lørdage.

Det tidspunkt, hvor der var flest forsinkelser i december måned i 2016 og 2017, var på flyafgange, der fløj mellem klokken 22:00-05:59.

Her er du berettiget til erstatning for flyforsinkelse

Ifølge EU-lov EC 261 er man som flypassager berettiget til kompensation for flyforsinkelser, når følgende gælder:

* Din afrejse skal være foretaget senest for tre år siden.

* Du skal minimum være tre timer forsinket.

* Du har ret til erstatning, hvis forsinkelsen skyldes, at flypersonalet er blevet syg - men ikke hvis forsinkelsen skyldes, en passager er blevet syg, og flyet derfor må lande.

* Flyselskaberne kan påberåbe sig force majeure ved for eksempel vejrforhold, askesky, terrorhandlinger, som gør, du ikke er berettiget til erstatning.

* Størrelsen på kompensationen afhænger af rejsens distance, og hvorvidt ens flyrejse er inden for EU eller ej.

* Det er EU-loven, der gælder, så når du flyver fra Europa, er det ligegyldigt, om du flyver med et europæisk eller eksempelvist amerikansk flyselskab - og det gælder også for Norge og Schweiz.

- Hvis du derimod flyver til et land, der er medlem af EU, skal man flyve med et EU-flyselskab for at nyde beskyttelse af de passagerrettigheder, som EU-forordningen giver. Som forbruger er det vigtigt at være opmærksom på, hvem der faktisk gennemfører flyvningen (hvem der er operating carrier). Du kan for eksempel have købt billet hos det hollandske flyselskab KLM og tro, at flyvningen også foretages af KLM, mens det i virkeligheden er amerikanske Delta Airlines, der gennemfører flyvningen. Og i det tilfælde vil man ikke være omfattet af forordningen på rejser til EU.

* Efter to timers forsinkelse har man ikke ret til kompensation, men man har ret til forplejning på kortere distancer, mad og drikke - tit i form af en kupon. Det er bare at spørge flyselskabets personale i lufthavnen.

* Hvis dit fly aflyses mere end 14 dage før den planlagte afgang, så får du kun billettens pris refunderet, men hvis du får meddelelse under 14 dage før, så er der mulighed for at få kompensation sammen med refunderingen.

* Flyhjælps gebyr er 30 procent af kompensationen, du måtte få tilbage - uanset om din sag ender i retten eller ej. Hvis du ikke får kompensation tilbage, så er Flyhjælps arbejde gratis.

Kilde: Flyhjælp

Se også: Efter strejke-helvede: Så mange penge skylder Ryanair sine passagerer

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere