Skattekort over Danmark: 21 anderledes anbefalinger til byferien – Ekstra Bladet
Annoncørbetalt indhold Hvad er Annoncørbetalt indhold?
Ferie

Skattekort over Danmark: 21 anderledes anbefalinger til byferien

Er du en af dem, der skal holde ferie hjemme i Danmark? Men mangler du inspiration til, hvad ferien skal byde på? Så læs med her. Vi har samlet en række anderledes oplevelser i forskellige danske byer, som du måske ikke anede eksisterede

 

 

Sommerhusene er revet væk, og den sædvanlige sommertur uden for de danske grænser er afblæst. En byferie i Danmark er sidste mulighed for oplevelser denne sommer. Men du tror måske, at du har set, hvad der er at se.

Du kender jo Tivoli i København. Den Gamle By i Århus og H.C. Andersens Hus i Odense er også besøgt. Er der så noget tilbage at se i Danmark?

Selvfølgelig er der det. Danmark har meget mere at byde på, end du måske lige går og tror. Og er du en af de mange danskere, som skal holde ferien på de hjemlige breddegrader, skal du på ingen måde være ked af det.

Du har nemlig fået en unik mulighed for at opdage, hvor fantastisk det faktisk er at tilbringe ferien under den danske sommersol. Vores lille land har nemlig rigeligt med store og ret så specielle oplevelser til, at du får en sommer, der ikke går i glemmebogen lige foreløbigt.

Og her får du beviset. Vi har samlet 21 dejlige danske byer fra nord, syd, øst og vest. Nogle har du måske været i. Så giver vi dig byernes mindre kendte - men ikke mindre spændende - attraktioner. Andre byer havde du måske ikke overvejet at holde ferie i. Men på 'skattekortet' finder du nogle sande perler, der nok skal sørge for en ferie fyldt med anderledes oplevelser. Både hvis du er afsted med din bedre halvdel eller hele børnefamilien.

Har du tre ugers ferie, er alle byerne værd at besøge. Har du færre dage, kan du bruge kortet til at finde de byer, du vil besøge. Klik på landsdelen, byerne ligger i.

Læs om byerne på Sjælland og øerne

Læs om byerne på Fyn

Læs om byerne i Jylland

Husk at der er 50% rabat på entréen på mange museer denne sommer. Men husk også altid at undersøge aktiviteterne på forhånd, da de særlige omstændigheder denne sommer også har påvirket nogle af dejlige Danmarks mange attraktioner.

God anderledes ferie.

 

 

Sjælland og øerne

 

København

Når man snakker byferie i Danmark, kan man selvfølgelig ikke komme uden om landet største by og hovedstad. Men hvis du allerede har set de store attraktioner som Den Lille Havfrue, Tivoli og de mest kendte museer, er der heldigvis stadig skjulte skatte, der kan fylde en dag i København.

For børnefamilien

Et besøg i Danmarks dejlige hovedstad skal nok holde børnene underholdt.

Formiddagen kan starte på Børnemuseet på Frederiksberg, hvor leg og læring går hånd i hånd.

Frokosten kan spises i ByOasen på Nørrebro, der godt gemt væk fra gadernes larm er et stort grønt areal, hvor børnene kan klappe geder og nusse de søde kaniner, mens frokosten gumles. Også den godt skjulte Skydebanehaven på Vesterbro har hyggelige og legevenlige grønne omgivelser.


"Skydebanehaven" foto: Verena Frei

 

Der er mere leg og læring i vente ved at tage en tur på vandet og besøge Trekroner Søfort, der har spændende krigshistorie målrettet alle aldre.

Aftenen kan bruges i Absalon Kirke, hvor gæster og lokale samles til langbordsmiddag og aktiviteter til børn som voksne.

foto: VisitDenmark/Viggo Lundberg

 

For parret

Københavns brokvarterer er oversete perler i en by, hvor attraktioner og museer ligger relativt tæt. I kan komme på opdagelse på Vesterbro, Nørrebro og Amagerbro – og I er jeres egen guide. Det hele foregår nemlig på telefonen gennem Know Your ’Bro, som er et kort med beskrivelser af brokvarterernes gemte skatte. Frokosten tager man selvfølgelig på farten mens ’bro’ernes’ stemning bliver suget ind.

Museerne er selvfølgelig en stol del København, men udover de mest kendte og største gemmer Frederiksberg også på en samling museer, der er værd at besøge. Frederiksbergmuseerne er fem museer med alt fra kunst, arkitektur, litteratur og humor, som man sagtens kan få en kvart, halv eller hel dag til at gå med.

Når aftenen skal rundes af med god mad og måske lidt at drikke, er Blågårdsgade og Griffenfeldsgade på Nørrebro gode bud på en anderledes madoplevelse. Her er der mad fra alle verdens afkroge, serveret i kvarterets særlige stemning.

 

 

Helsingør

Stik nord for København ligger en by med en rig historie: Helsingør. Her dukker Shakespears Hamlet og Kronborg Slot op i de flestes bevidsthed, men Helsingør er - selvfølgelig! – meget mere end det.

 

 

"Helsingør" foto: Verena Frei

 

For børnefamilien

Gamle biler, fly og alverdens spændende opfindelser er en sikker vej til store øjne hos de små. Danmarks Tekniske Museum er propfyldt med de opfindelser, der gennem tiden har ført til, at vi i dag kan gå rundt med en smart telefon i lommen og flyve tværs over verdenshavene.

Helsingørs kulturelle samlingspunkt er Kulturværftet, og her kan børnene denne sommer få frigivet deres kreative energi. Der er for eksempel workshops med mange forskellige former for tegning, som nok skal kunne imponere klassekammeraterne, når de vender tilbage til skolen.

Når der skal noget i maven, har Værftets Madmarked noget for enhver smag med alt fra burger og sushi til ramen og det bedste fra det mellemøstlige køkken.

"Kulturværftet" foto: VisitDenmark/Daniel Overbeck

 

For parret

Kulturværftet har også noget for de voksne. Her er museer og udstillinger, og der kan nydes en frokost med en mildest talt betagende udsigt over Øresund og Kronborg Slot.

Når der er tanket op med kultur og god mad, ligger et spændende museum kun et stenkast derfra. M/S Museet for Søfart ligger i prisvindende arkitektoniske rammer og bruger alle sanser til at formidle Danmarks historie som søfartsnation.

Når der skal skrues op for romantikken, kan også parret svinge forbi Værftets Madmarked og sætte sig ud i de skønne områder omkring Kronborg.

 

Nykøbing Falster

Nykøbing Falster er en af de byer, du måske ikke lige forbinder med ’byferie’. Men Falsters største by skal nok holde dig og din partner underholdt – med eller uden børn.

For børnefamilien

Start dagen med at besøge Middelaldercentret. Du kan selv gætte dig til, at det er en sikker vinder hos børnene. Her kan I komme 600 år tilbage i tiden og opleve ridderturneringer, se gamle krigsmaskiner og lære at slås med svær. Træsvær, selvfølgelig.

Efter nogle spændende timer i svundne tider kan familiens næste eventyr byde på store tænder og søde pelsklumper. I Guldborgsund Zoo får familien mulighed for at se alt fra den store sibiriske tiger til manguster og næsebjørne.

 

"Guldborgsund Zoo" foto: Visit Lolland-Falster/BEST-Production

 

For parret

Hvor man måske er vant gå på museer med internationale kunstnere, er Fuglsang Kunstmuseum lidt uden for Nykøbing Falster gået den modsatte vej. Det er et af Danmarks ældste kunstmuseer og har en stor samling af dansk billedkunst.

Spis i museets café eller tag selv frokost med, kør ned til vandet og nyd hinandens selskab med udsigt over Guldborg Sund.

Ikke langt fra Fuglsang Kunstmuseum ligger Fuglsang Herregård, som i tidligere tider har været en oase fra kunstnere og komponister i Danmark. I dag står en velholdt herregård, som også har en park, der er åben for offentligheden.
I kan endda også vælge at overnatte på herregården.

 

Roskilde

Roskilde har faktisk engang været Danmarks hovedstad. I dag er den mere end 1.000 år gamle by mest kendt for sin flotte domkirke, sit vikingeskibsmuseum og sin ikoniske festival. Men Roskilde har mere at byde på. Læs bare med her.

 

For børnefamilien

Landets største musikfestival holder til i Roskilde, og musikken spiller da også en stor rolle i byen. Er børnene lidt for unge til at opleve festivalen (som godt nok er aflyst i år), har Roskilde stadig en unik mulighed for, at du kan vise dem musikken fra din ungdom.

Rockmuseet Ragnarock er en rejse gennem musikhistorien. Sommeren har blandt andet en udstilling med det nok største danske rockband, Gasolin.

"RAGNAROCK – museet for pop, rock og ungdomskultur i bydelen Musicon i Roskilde" foto: Museumskoncernen ROMU

 

Efter børnene er blevet introduceret til soundtracket fra din ungdom, kan den gode energi tages med ud – og brændes af igen. I den kreative bydel Musicon findes også Rabalder Parken, hvor forældre kan slappe af i hængekøjer mens ungerne morer sig på trampolinerne eller skateparken.

Her er der også mulighed for at bruge parkens grillpladser til at hygge sig med et godt måltid sammen med hele familien.

 

For parret

RosKILDE. Byen er bogstavelig talt navngivet efter de mange kilder, og er den by nord for alperne med flest kildevæld. Der er i dag 8 i byen, som giver en hyggelig tur rundt i Roskilde, hvor I virkelig kan mærke stemningen og suge historien til jer.

Roskilde er omgivet af smuk natur, så når I har gået byen rundt, kan I søge ud og få en fantastisk aften under åben himmel. Køb noget god mad i byen og tag det med til Salvadparken, hvor I kan tilbringe natten i et shelter og nyde hinandens selskab under stjernerne.

 

Næstved

Næstved er en overset perle på Sjællands sydkyst. Byen har en rig historie og ligger samtidig tæt på en masse spændende og hyggelige oplevelser. Her er din guide til de bedste.

 

For børnefamilien

Sjællands længste å, Susåen, løber gennem Næstved. Det er er unik mulighed for familien til at opleve byen fra vandet og samtidig få naturen ind under huden. Susåen løber blandt andet forbi det ikoniske Herlufsholm. Men pas nu på ikke at falde i vandet.

 

Efter den dejlige sejltur kan I sætte jer ind i bilen og tage den korte tur til Karrebæksminde. Her er der strand, minigolf og desuden lækre is hos Enø Bageri og mad helt ned til strandkanten hos Café Vivaldi.

"Karrebæksminde" foto: Tage Klee

 

På vejen til Karrebæksminde kan I også svinge forbi Zoopark Sydsjælland, der har mange spændende dyr. I kan blandt andet se den sjældne hvide bengalske tiger.

 

For parret

Herlufsholm er en af Danmarks mest kendte skoler og ligger i de mest naturskønne omgivelser.

Skolen er et gammelt kloster, der kan dateres tilbage til 1100-tallet, og et af skolens områder er et besøg værd med masser af historie og natur.

 

I Karrebæk Fjord ligger øen Gavnø. Her finder du Gavnø Slot, som skiller sig ud ved at have Danmarks eneste slotsbryggeri. Slottet er mere end 600 år gammelt, og huser udover bryggeriet også udstillinger og naturligvis også slotparken.

Centralt i Næstved ligger også det historiske Hotel Kirstine. Bygningen er fra 1756, og hotellet har desuden en hyggelig restaurant, der serverer moderne versioner af klassiske danske retter.

 

Kalundborg

Det nordvestlige Sjælland er en smuk plet på det danske landkort, og lige ud til Kalundborg Fjord ligger havnebyen Kalundborg lige dér, hvor halvøerne Asnæs og Røsnæs mødes. Her kan du altså forberede dig på smukke omgivelser uanset, hvor du bevæger dig hen.

 

For børnefamilien

Ud til den fantastiske Kalundborg Fjord og byens skønne havn, finder I Havneparken. Havneparken er stadig under udvikling, men tilbyder allerede hygge for hele familien og leg til de mindste. I kan endda slå jer ned sætte jeres eget musik på Havneparkens indbyggede bluetooth-højtalere og nyde en lækker frokost med god udsigt.

Eftermiddagen og aftenen kan nydes i Loch Ness. Nej, det er ikke den skotske sø med det famøse monster, men en naturpark med alle forudsætninger for spændende oplevelser.

Loch Ness har et meget rigt fugleliv, og kan I klare strabadserne til toppen af bakken Eskildsbjerg, venter en fantastisk udsigt til både Sjællands Odde og over Kalundborg by. Her er også legepladser til børnene og mulighed for at tage en dejlig madkurv med.

 

For parret

Kalundborg er næsten 900 år gammel, og i Højbyen får I byens lange historie under huden. Her står også Vor Frue Kirke, der fik lagt den første sten få år efter byens grundlæggelse og med sine fem tårne er en unik middelalderkirke i Danmark. En gåtur i de hyggelige snævre gader, der er landets største samling af middelalderhuse, er en enestående mulighed for at opleve byens unikke stemning.

 

"Vor Frue Kirke" foto: VisitVestsjælland/Living Concepts

 

Vin - i Kalundborg? Jo, den er god nok. I området omkring byen ligger flere vingårde. Og kvaliteten er høj!
Besøg blandt andet Dyrehøj Vingård, hvor I kan komme med ud i markerne og selvfølgelig smage på Dyrehøjs vine.

Også Agerbogaard har en mindre produktion af gode danske vine, som også er et visit værd.

 

Bornholm

Solskinsøen. En yndet feriedestination for danskerne, som flittigt besøger de kendte attraktioner som Ekkodalen, rundkirkerne og Hammershus. Men også de skønne bornholmske byer har masser at byde på.

 

For børnefamilien

Forlystelsespark, legeland, vandland og zoo i ét? Jep, det er lige præcis, hvad de får i Brændegårdshaven. Det er Danmarks ældste legeland, og har også flere forlystelser. Vandhunde kan boltre sig i det store legeland, og som om det ikke var nok, finder I også blandt andet aber, kænguruer, lamaer og mange andre spændende dyr i gårdens zoo.

 

"Brændegårdshaven" foto: Destination Bornholm

 

Bornholm er et paradis for børn og voksne med en sød tand, og særligt Svaneke på det østlige Bornholm er et sandt mekka af søde sager.

Oplev byen og planlæg en rute, der går forbi Svaneke Bolcher, Karamelleriet, den lille vingummifabrik, Bornholms Ismejeri, Svaneke Chokoladeri og Lakrids by Johan Bülow, der alle holder til i den lille by.

 

For parret

Bornholm lægger ø til meget spændende kunst, og Bornholms Kunstmuseum en totaloplevelse. Museet fantastiske arkitektur følger terrænet, og den permanente samling er værker fra kunstnere, der holdt til på øen.

Tag herefter til Svaneke og besøg Kulturcentret Svanekegaarden. Her finder I udstillinger og en skulpturhave, og henover sommeren er der flere koncerter og andre arrangementer.

 

Bornholm er en gastronomisk perle med fremragende restauranter, der arbejder med de lokale råvarer. I kan også prøve en klassisk bornholmsk delikatesse og besøge et af øens røgerier og spise den friskrøgede fisk på øens havne.

Leder du efter de jyske byer? Læs om byerne i Jylland

 

Fyn

 

Odense

Den fynske hovedstad og landets tredjestørste by er selvskrevet på denne liste over byferier i Danmark. Odense er naturligvis verdenskendt som H.C. Andersens fødeby, og selvom den store forfatters eventyrlige verden og historie er et besøg værd, har Odense også mange andre spændende aktiviteter på menuen.

 

For børnefamilien

Ude på landet. Midt i byen. Den Fynske Landsby i Odense tager hele familien tilbage i tiden, nærmere bestemt en fynsk landsby i 1800-tallet. Gårdene i landsbyen har faktisk stået i landsbyer på Fyn og de omkringliggende øer, og i dem kan I møde indbyggere, der fortæller historierne om livet for 200 år siden. Børnene kan prøve at gå i skole som i de gamle dage, og med blandt andet også teater, hestevognsture og udstillinger er der rigeligt med aktiviteter til at fylde den første del af dagen i Odense.

 

"Den Fynske Landsby" foto: VisitDenmark/Kim Wyon

 

Brandts Klædefabrik var engang en af de førende virksomheder i Odense, og huser i dag en lang række kulturelle aktiviteter. Skal kreativiteten frigives, er Kulturmaskinen oplagt. Her er der både lerværksted og tekstilværksted, hvor der kan skabes og læres. I Tidens Samling kan generationer mødes. Her finder I hverdagsting fra alle årtier i 1900-tallet. Så kan børnene se, hvordan et hjem kunne se ud, da forældrene var børn

 

For parret

Området omkring Brandts Passage er mildest talt et spændende område. I selve passagen kan I finde mode og spændende butikker til shoppingturen. For enden af passagen og som en del af Brandts Klædefabrik ligger Brandts Kunstmuseum, der var Danmarks første museum for kunst og visuel kultur. Efterfølgende kan I bevæge jer tilbage til Brandts Passage og nyde en god frokost.

 

Det kan I også gøre i Munke Mose, der er Odenses grønne oase ned til Odense Å. Tag en romantisk tur på åen, hvor I enten kan leje jeres egen båd eller tage en hyggelig tur med Odense Aafart. Det er en romantisk tur i naturskønne omgivelser gennem Odense.

 

Når I er tilbage fra sejlturen, kan I slutte dagen i Storms Pakhus, hvor I både kan få delikat streetfood og lækre drinks.

"Storms Pakhus" foto: VisitDenmark/Nino Tiainen

 

Svendborg

På det sydligste Fyn ligger Svendborg, hvor søfart på grund af byens placering har præget historien. Svenborg er en såkaldt cittaslow-by. Det betyder, at der er fokus på elementer som livskvalitet, eftertænksomhed, nærvær og fordybelse. Og det mærker man, når man besøger byen.

 

For Børnefamilien

I Naturama kommer man helt ind i dyrenes verden og møder nogle af de mest spændende dyr i byens zoologiske museum. Denne sommer kan familien blandt andet lære om invasive arter i Danmark og se nogle af de spændende dyr, som holder til i de danske farvande. Der er også levende dyr, og I kan for eksempel prøve at holde en fugleedderkop – hvis I tør."Naturama" foto: VisitFyn

 

Når der skal brændes energi af, er Gorilla Park Svendborg et perfekte sted. Højt oppe i trætoppene kan børn og voksne nyde Sydfyns natur med mere end 2,7 km. forhindringsbane. De er i forskellig sværhedsgrad, så man kan være med uanset alder og eventyrlyst.

 

For parret

Svendborg giver adgang til hele det Sydfynske Øhav. Så tag på øhop.
Skarø, Drejø og Hjortø kan alle besøges med færge fra Svendborg, og de små øer med få indbyggere har smuk natur og idyllisk landsbystemning.

 

En anden måde at opleve de mange øer i det Sydfynske Øhav er med skibet M/S Helge. Det stopper blandt andet i den hyggelig by Troense og ved det næste 400 år gamle Valdemar Slot, der blev bygget af Kong Christian 4.

 

I slutningen af juli og starten af august kan man desuden deltage i en af sommerens få festivaler. 5700 Summer har en lang række store danske navne på plakaten, og kan stille musikelskernes store sult for livemusik i denne anderledes danske sommer.

 

Læs eller genlæs om byerne på Sjælland og øerne

 

Jylland

 

Horsens

Ud til Horsens Fjord finder man en by i rivende udvikling. Udover at kunne prale med Danmarks bredeste gågade giver et besøg i Horsens også adgang til noget af Danmarks smukkeste natur med blandt andet Gudenåen tæt på. Og så er Horsens det oplagte sted at lære om tidligere tiders Danmark.

 

For børnefamilien

Synes I, børnene trænger til at lære lidt om livet i gamle dage? På Danmarks Industrimuseum kan børn og voksne lære om udviklingen i det danske industri- og velfærdssamfund. Museet giver et indblik i livet for tidligere generationer i det seneste århundrede, og I kan blandt andet se gamle arbejderboliger og skoler fra 1950’erne. Og selvfølgelig se og lære om de forskellige industrier med alt fra bogbinding til maskinværksteder

 

Når man besøger Horsens, kan man selvfølgelig heller ikke komme udenom FÆNGSLET. Det gamle nedlagte Horsens Statsfængsel huser i dag et museum, som giver et indblik i livet som indsat. Og det var langt fra en rar oplevelse.


"Fængslet" foto: Fængslet

 

I kan høre om de gamle straffemetoder, den sidste henrettelse i Danmark og se en flugttunnel. Og hvis du og familie tør, kan I endda prøve at overnatte i fængslet!

 

For parret

Når I besøger Horsens og gerne vil suge hele byen og den omkringliggende natur til jer, er det oplagt at komme omkring på cykel. Og i Horsens kan i gøre det gratis. Rundt omkring i byen kan i hente cyklerne og cykle området tyndt.

 

I kan eksempelvis cykle til Bygholm Park og nyde naturen – men tæt på byen. I kan også cykle langs Horsens Fjord og rigtig suge den smukke natur til jer.

 

Skal i have mættet kultur-sulten, har Horsens Kunstmuseums en flot samling af moderne dansk kunst. Den tæller værker af blandt Bjørn Nørgård samt verdens største samling af Michael Kvium, der blev født i Horsens.

 

Aalborg

Nordens Paris – og Danmarks fjerdestørste by.

Aalborg er kulturens samlingspunkt i Nordjylland, og har med sin placering i Limfjorden også masser af flot natur at krydre byferien med. Et kig fra Aalborg Tårnet giver udsigt over de fantastiske aktiviteter i byen. Læs her om nogle af dem.

 

For Børnefamilien

Man kan selvfølgelig ikke være i Aalborg uden at snakke om søfart. Danmark er en gammel søfartsnation, og på Springeren Maritimt Oplevelsescenter kommer den historie helt ind under huden. Udover at lære om den maritime historie er der også masser af leg og spil. Og så kan man endda prøve at sejle i centrets sejlsimulator.

 

Næste stop: Lille Vildmosecentret. Det ligger midt i naturområdet Lille Vildmose, hvor du lærer om mosens historie og betydning for de tidlige mennesker i området. Der er også et område, hvor familien kan opleve ”Nordens kæmper” – nogle af de største dyr i vores hjørne af verden. Her ser I både ørne, trane, vildsvin, krondyr og elge.

 

Er der behov for en dukkert i sommervejret, ligger Vestre Fjordpark tæt på centrum af Aalborg. Her kan hele familien køles ned.

 

Dagen kan passende sluttes af med en lækker aftensmad i Aalborg Streetfood Køkkenfabrikken. Her serveres mad fra alle verdenshjørner til gode priser i hyggelige rammer.

 

For parret

Jørn Utzon er en af de mest kendte danske arkitekter gennem tiden, og fra hans hånd kom blandt andet det ikoniske operahus i australske Sidney. Han nåede som sit sidste værk, sammen med sin søn Kim Utzon, også at tegne Utzon Center i Aalborg, der udover den betagende arkitektur også byder på en fortælling om centrets kendte arkitekt. Denne sommer huser Utzon Centret også en anmelderrost udstilling om tegnestuen Vandkunsten, hvor natur og arkitektur forenes.

 "Utzon Center" foto: VisitDenmark/ Bang Clemme Film & Openhouse

 

Dagen og aftenen sluttes godt af på Egholm, der ligger kun fem minutters sejlads fra selve Aalborg. Her er der mulighed for at snørre vandreskoene og opleve den vilde natur og det rige dyreliv. I kan sove under åben himmel eller på Egholm Vestergaard og spise på Restaurant Kronborg, der har fokus på brug af lokale råvarer.

 

Mariager

Mariager er kendt som Rosernes By, og det er i sandhed en af Danmarks flotteste og hyggeliste byer. Placeret i Danmark længste fjord, Mariager Fjord,

 

For børnefamilien

Vil I opleve, hvad Mariager Fjord har at byde på, kan I starte dagen med en tur på hjuldamperen Svanen. Her sejler I igennem fjorden og gør undervejs stop i Bramslev Bakker og Hobro og får mulighed for at opleve hele den smukke fjord.

 

Hvis familien virkelig skal lære om Mariager og omegn, er Mariager Museum stedet at besøge. Alle museets genstande er indsamlet fra området, og tager jer tilbage i tiden. I kan for eksempel se den gamle købmandsstue og 1920’erne og en bondestue fra 1700-tallet. Der bliver også fortalt om Hohøj, der er Skandinaviens største gravhøj.

 

Netop Hohøj kan i passende besøge bagefter. Den mindst 3.330 år gamle gravhøj er hele 110 meter høj, og det giver naturligvis en fantastisk udsigt.

 

For parret

Du bruger det hver dag i maden. Men hvor meget ved du egentlig om salt? Uanset størrelsen af din viden vil du helt sikkert lære mere hos Mariager Saltcenter.

I lærer om, hvordan sydesalt bliver lavet, kan prøve at simulere en tur ned i en saltmine og opnå den ultimative afslapning. I det varme saltbad kan i få lov til at komme helt ned i gear og rigtig nyde ferien.

"Mariager Saltcenter" foto:Destination Himmerland

 

I kan suge historien til jer i Mariager Kirke, der er en gammel klosterkirke fra før reformationen, som ligger i flotte og naturlige omgivelser. Kirken har en lang historie, men er også fornyet med et imponerende orgel for 10 år siden.

 

Få ting er så romantiske som roser. Så hvad kan være mere romantisk end 400 forskellige slags? I Rosenhaven lever Mariager for alvor op til sit navn som Rosernes by, når de mange dufte og farver rammer sanserne.

 

 

Skjern

Ved den jyske vestkyst ligger Skjern. En særlig by blandt andet kendt for sin å, Skjern Å, der ved byen har Danmarks eneste floddelta. Naturen skal nydes, når man besøger Skjern, men der er også nok til at fylde en dag spækket med oplevelser.

 

For børnefamilien

Lidt uden for Skjern by ligger WOW PARK Skjern. En anderledes forlystelsespark, hvor både børn og voksne bliver udfordret. Mange af aktiviteterne foregår nemlig over jorden – oppe i træerne. Legehuse i højderne, hængebroer, svævebaner og store net sørger for det sjove mellem trætoppene, mens rutsjebaner giver en sjov tur ned. Der er også underjordiske huler, en labyrint og meget andet sjov, og en god frokost kan nydes ved bål- og grillstederne i parken.

 

Det er gået hurtigt, siden mennesket indtog luftrummet med opfindelsen af flyvemaskinen. På Danmarks Flymuseum kan du se hvor hurtigt. Her har de fly helt tilbage fra 1911, og i samlingen er også legendariske fly som eksempelvis det engelske Spitfire, som blev gjort kendt under anden verdenskrig. Der er også danske fly, og flere af flyene findes kun i det ene eksemplar i verden. Der er derfor lagt op til både læring og fascination for børn og barnlige sjæle med et besøg på museet, der ligger i Stauning lidt uden for Skjern.

"Danmarks Flymuseum" foto: Destination Vesterhavet/Danmarks Flymuseum

 

For parret

Danmark har traditionelt set ikke været et land, der laver whisky. Men det er Stauning Whisky ved at lave om på. De holder til i flotte og nye bygninger i den lille by Stauning uden for Skjern, og de laver prisvindende whisky i verdensklasse. I kan besøge destilleriet, komme på rundvisning og endda smage de gyldne dråber, som har skabt Danmark et navn i whiskyens verden.

 

Der er hygge, historie og natur på menuen, når I besøger Bundsbæk Mølle. Stedet omdrejningspunkt er – bogstavelig talt – den gamle vandmølle fra 1843. Selve gården er fra midten af 1600-tallet om ligger i et naturskønt område, der er oplagt til en dejlig gåtur.

 

Når I besøger Skjern, er det oplagt at gå på opdagelse efter en af byens tidligere, og meget kendte, beboere. Designeren Piet Hein har boet og havde tegnestue i byen, og designklassikerne Ægget og kysset står nu i Skjern og er klart værd at svinge forbi. Eller, køre forbi, for begge værker står i rundkørsler i byen.

 

Aarhus

Aarhus er i forvejen en yndet destination for weekendturen, og mange har allerede været forbi Aros, Den Gamle By og Moesgaard Museum. Har du ikke været der endnu, er førnævnte med garanti værd at besøge. Men Danmarks næststørste by – og den største i Jylland – har masser af andre spændende aktiviteter. Her er nogle af dem.

 

For børnefamilien

Aarhus er en kulturby, og DOKK1 er byens kulturelle samlingspunkt. Også for børn. Med lege og væreområder indrettet til børn, er der aktiviteter og plads til udfoldelse. Der er både noget for de allermindste og de større børn. I kan blandt andet hygge jer med spil og gamle arkademaskiner, og forældre kan vise børnene de historier, de selv fik læst op, da de var små.

 

Tag frokosten med ud i Marselisborg Dyrehave, hvor I finder hjorte, dådyr og vildsvin. Dem må familien også gerne fodre med æbler og gulerødder, og Marselisborg Dyrehave er en unik mulighed for at komme tæt på de store dyr.

 

"DOKK1" foto: VisitDenmark/Kim Wyon

 

Slut dagen af med en tur i Tivoli Friheden. Forlystelsesparken ligger i hjertet af Aarhus med både rolige og lidt vildere forlystelser. Der er også grønne områder, og i juli lægger parken også område til Danmarks største blomsterfestival.

 

For parret

Start dagen med en kop kaffe i Aarhus hyggelige latinerkvarter, hvor der også er en række spændende butikker at besøge. Bevæg jer derefter videre til Kvindemuseet, der er ét af få kvindemuseer i verden. Her kan I dykke ned i de højaktuelle emner med kønsroller, ligestilling, seksualitet og kulturhistorie.

 

Bevæg jer derefter videre til Væksthusene, hvor en idyllisk gåtur gennem husenes fire klimazoner er på programmet. Undervejs lærer I om, hvordan mennesket påvirker og bruger naturen, og I kan blive ført væk til alle verdens hjørner af planteriget. Her kan I også snuppe en lækker frokost i caféen.

"Væksthusene Aarhus" foto: VisitDenmark/Jens Thaysen, Århus Stiftstidende

 

Aarhus er et mekka for jer med en forkærlighed for god mad. Der er alt fra streetfood til Michelin-restauranter i byen, så der er noget for enhver smag. I kan derefter slutte aftenen af med det legendariske Aarhus-sæt – en Ceres Top og en Arnbitter – som er et must, når man besøger Aarhus.

 

Kolding

Som en del af Trekantsområdet og placeret ud til den flotte Kolding Fjord er Kolding en perle i det sydøstlige Jylland. Det er en gammel by med en lang historie, som inviterer til store oplevelser. Læs her om nogle af dem.

 

For børnefamilien

Læring, leg, natur og by går hånd i hånd på Harteværket. Vand og energi er i centrum på oplevelsescentret, hvor der læres mens der leges, blandt andet på vandlegepladsen. Harteværket ligger i naturlige omgivelser, hvor der kan spises frokost. Familien kan også tage på kanotur og padle helt ind til centrum af Kolding og nyde byen

 

Det mere end 700 år gamle kongeslot Koldinghus troner over byen, og er fyldt med historie og aktiviteter. Man føres tilbage til gamle tider, og børnene skal nok være underholdt. De kan blandt klæde sig ud og prøve nogle af de aktiviteter, der var i slottets storhedstid. Der er også en fantastisk udsigt over byen og Slotssøen fra slottets tårn.

 

"Koldinghus" foto: Niclas Jessen

For parret

Den Geografiske Have indbyder til en til at nyde naturen uden at bevæge sig langt væk fra af byen. Her kan I gå opdagelse i alverdens planter og en prisvindende rosenhave. Geografisk have har desuden en miniudgave af Kolding by, som den så ud omkring midten af 1800-tallet. Og har i selv en have derhjemme, kan I finde inspiration i idéhaverne.

 

Kolding er et perfekt sted til selvforkælelse. Både for krop, sjæl og smagsløg.

En tur i Dronning Dorotheas Badestue byder på komplet afslapning med blandt andet kurbad, massage og andet wellness. Nogle dele af badstuen kan dog være lukket på grund af covid-19

 

Når I er kommet helt i zen, er der tid til at prøve de lokale sager til ganen. På Trolden Bryghus laver der både øl og whisky, og på vingården Modavi er der dansk vin på menuen. Så der er mulighed for at komme hjem med nogle særdeles velsmagende souvenirs fra Kolding-egnen.

 

Esbjerg

Esbjerg er en ung by. For cirka 200 år siden var det en lille landsby, men i dag er det den femtestørste by i Danmark. Først fiskeri og siden energi har fået byen til at vokse til hovedbyen i Sydvestjylland. Og der mangler hverken aktiviteter for børnefamilien eller parret i byen, der desuden har Vadehavet i baghaven.

 

For børnefamilien

Det er umuligt at komme uden on Esbjergs historiske betydning for Danmarks fiskeri, og på Fiskeri- og Søfartsmuseet kan familien fordybe sig i havet og dets betydning for os mennesker. Museet har et akvarium med dyr fra de danske farvande, og børnene kan også få lov til at røre og mærke blandt andet rødhajer. Vadehavet bliver også introduceret, og så er der også sæler på museet.

 

Tag en tur ud i naturen og besøg Dyrehaven i Nørreskoven. Her går kronhjorte, dådyr og sikahjorte rundt, og det er et godt sted for familien at samles om frokosten.

 

Efter frokosten kan I lade vand-temaet fortsætte og prøve en tur i Svømmestadion Danmark. Her kan børnene boltre sig i det tropiske badeland med rutsjebane, bølge- og modstrømskanal, og forældre kan slappe af i spa-området.

 

For parret

I Esbjerg er der mulighed for at dykke ned i den danske historie under Anden Verdenskrig. I kan starte med at tage ud til Skandinaviens største krigsgravfelt, Fourfeldt Gravlund.

 

Lidt uden for Esbjerg finde I Tarp Bunkermuseum, der er indrettet i en gammel tysk bunker, der hører til den gamle flyveplads.

 

På Esbjerg Museum er der udstillinger om både hverdagslivet og modstandskampen i Esbjerg under anden verdenskrig

 

"Mennesket ved Havet" foto: VisitDenmark/Svend Wiig Hansen/Lasse Lagoni

 

Når en dag om en tung tid i Danmarks- og verdenshistorien er slut, kan i lidt uden for Esbjerg få en smuk oplevelse, og samtidig se en af byens store attraktioner. Helt ude til Vesterhavet ligger de gigantiske skulpturer kaldet Mennesket ved Havet, og herfra kan I både nyde den fantastiske solnedgang over havet og hinandens selskab.

 

Haderslev

Med mere end 700 år på bagen er den tidligere købstad Haderslev en by med rig historie i det sønderjyske.

Med en flot beliggenhed ud til Haderslev Fjord vil der være naturskønne omgivelser næsten uanset, hvad I finder på at lave i og omkring byen. Og her får I et par forslag.

 

For børnefamilien

Hele området omkring Haderslev indbyder til action. Det hele samlet under navnet Acture Park. I selve Haderslev kan familien prøve kræfter med Danmarks højeste klatrevæg. Uden for byen finder I Danmarks længste udendørs gokart-bane og i naturen rundt rundt om byen er der gode muligheder for at køre mountainbike. Er der vandhunde i familien, kan I prøve paddleboarding, kano og cykelbåde.

 

"Acture Park" foto: Haderslev Kommune/Kåre Hangaard/Hangaard Fotografi

 

Er der mere tid efter en dag spækket med action, er Haderslev Dampark stedet at slappe af. Der er spændende historie og legepladser til børn i alle aldre. Damparken huser også kunst, mindesmærker og blomsterbede, der kan danne rammen om en hyggelig eftermiddag og aften for hele familien.

 

For parret

Start dagen med at gå rundt i Haderslev by. Det er en god anledning til at se nærmere på den mere end 700 år gamle Haderslev Domkirke, der blandt andet har fire antependier (alterbordsforsider), der er designet af Dronning Margrethe.

 

I kan også tage en afstikker og besøge Gram Slot. Udover selve slottet lægger Gram Slot også grund til et økologisk landsbrug. Der er rundvisninger på slottet hver dag kl. 11:00 henover sommeren, og I kan også leje en af slottets ferielejligheder og gøre Gram Slot til jeres base under besøget i Haderslev og omegn.

 

Med VisitHaderslev kan I på udvalgte dage i juli og august besøge og se det lokale bryggeri, Bryggeriet Fuglsang. Her ser I hele processen ved brygningen og får mulighed for at smage øllen – som dog også kan smages, hvis I bevæger jer ud blandt Haderslevs beværtninger.

 

Skive

I den sydlige del af Limfjorden finder I den skønne by Skive. Udover den naturlige skønhed der følger med at ligge ud til fjorden, har Skive og omegn en lang historie, som skal opleves. Selvfølgelig sammen med den flotte natur.

 

For børnefamilien

Danmarks bedst bevarede middelalderborg. Intet mindre. Det kan familien opleve ved at besøge Spøttrup Borg cirka 20 minutter uden for Skive. Her kan I virkelig se, hvordan livet var for 500 år siden. Man kan stadig se, hvordan borgen var indrettet til at forsvare sig selv, og så ligger der desuden en smuk sø og park i nærheden.

 

"Spøttrup Borg" foto: Museum Salling

 

Hvis vejret ikke er til et dyb i Limjorden – eller hvis der bare skal skrues ekstra op for det sjove - kan badelandet i KLC Limfjorden passende være næste stop. Her er der rutsjebane med lyseffekter, piratskib og bølgebassin til børnene, men forældre kan slappe af i det varme bassin eller i badelandets spa.

 

For parret

På Skive Museum får I både kunst- og kulturhistorie. Denne sommer kan I blandt se udstillingen om besættelsestiden på Skiveegnen, der formidles gennem film, foto, genstande og fortællinger. Også hjemmeværnets historie, som udspringer af modstandsbevægelsen, bliver fortal. Derudover har Skive Museum og en udstilling med værker fra museets egen samling.

 

Få en unik oplevelse og gå op opdagelse i Limfjordens dyreliv – uden at komme under vandet. I kan nemlig tage en tur ud på Limfjorden i en glaskajak med VisionKayak. Her kommer I helt tæt på livet under vandt, og skal der skrues helt op for romantikken, kan I drage til søs og opleve den nordjyske solnedgang.

 

Holstebro

Kultur og kunst er centrale elementer i Holstebro, som dog i lige så høj grad kan prale af fantastisk natur i området. Og så naturligvis en hel masse sjov. Læs her om nogle af de oplevelser, der venter.

 

For børnefamilien

Skal familien ud og opleve naturen og samtidig få skruet helt op for hyggen, kan I tage på kanotur på Storåen, der løber gennem Holstebro. I kan dermed både opleve byen fra vandsiden og få den flotte natur og det spændende dyreliv ind under huden. Med masser af hygge og grin (og ømme armmuskler) undervejs.

 

Skal der fart over feltet, kan I tage til Wild’n’Fun. Her kan familien for alvor få pirret konkurrencegenet, for eksempel ved at køre gokart-ræs. Wild’n’Fun har også adventure-golf, lasergame og meget andet, så der er alt, hvad familien skal bruge til en dag i konkurrencens tegn.

 

For parret

Også parret kan tage en hyggelig og romantisk kanotur ned ad Storåen og gennem den flotte natur. Dyrelivet, naturen og turen gennem Holstebro er ligeledes selve sejladsens højdepunkt. Vil I tage naturoplevelsen til det næste niveau, kan I også vælge at slå lejr langs pladserne ved floden og nyde naturen og hinanden i mere primitive omgivelser.

 

Kanosejlads på Storå foto: VisitHolstebro

 

Skal der kunst og kultur til, er der mulighed for at se kunst fra hele verden på Holstebro Kunstmuseum. Der er blandt andet en stor samling afrikansk kunst, men også værker fra kendte danske kunstnere som Henry Heerup og Cobra-kunstnerne Ejler Bille, Erik Thommesen og Sonja Ferlov Mancoba.

 

Slut dagen med en byvandring efter byens mange kunstværker, hvor den kendte Kvinde på Kærre samt flere værker af Bjørn Nørgaard venter på jer. Byvandringen er en perfekt anledning til samtidig at suge stemningen i Holstebro til jer inden, I kan slutte af med en god middag på en af byens restauranter. Hvis I da ikke har slået lejr i den fri natur.

 

Herning

En kendt fodboldklub og et mindst lige så kendt kongres- og koncertsted. Herning har for alvor formået at sætte sig selv på danmarkskortet. Og byen i det midtjyske har mangle flere oplevelser at byde på, som kan skabe en mindeværdig ferie.

 

For børnefamilien

Børnene kan tage på skattejagt på museerne. I kan for eksempel lægge vejen forbi Frilandsmuseet Herning, som ligger centralt i byen og sender jer 200 år tilbage i tiden til en gammel landsby. Også på Herningsholm Museum, Vester Palsgaard Skovmuseum og på Klosterlund Museum kan familien deltage skattejagten.

 

Tekstilindustrien var engang et omdrejningspunkt i Midtjylland. Den historie kan hele familien lære om på Tekstilmuseet, hvor udstillingen Made in Midtjylland sætter fokus på den midtjyske tekstilindustri i 1950’erne. Børnene endda selv kan komme på ”arbejde” i Børnefabrikken. I kan også se den mere end 2000 år gamle klædedragt, der engang sad på Hammerum-pigen.

 

Når energien skal brændes af, er Baboon City det oplagte sted for børn og barnlige sjæle med krudt i enden. Det er Danmarks største indendørs forlystelsescenter, og listen over aktiviteter er lang. Meget lang. Radiobiler, minigolf, Danmarks største indendørs åbne og lukkede rutsjebaner, forhindringsbaner, rodeotyr, et stort trampolincenter og en afdeling for de allermindste er kun et lille udsnit af de mange aktiviteter, der kan sende smilet helt op til begge ører.

 

For parret

En arkitektonisk perle med kunst fra øverste hylde. HEART – Herning Museum of Contemporary Art er af gode grunde et besøg værd, når man lægger vejen forbi Herning. Museets samling har kendte danske kunstnere som Bjørn Nørgaard og Per Kirkeby samt verdens største offentlige samling af den italienske kunstner Piero Manzoni.

"HEART – Herning Museum of Contemporary Art" foto: Iwan Baan

Omkring HEART finder I De Geometriske Haver, der byder på en hyggelig tur i usædvanlige omgivelser. ”Enkelthedens kompleksitet” er mantraet for haven, der er vaskeægte landskabskunst. Haven består af en serie ”rum” formet som geometriske figurer, og for hvert rum tilføjes en side i dette særlige udendørs kunstværk.

 

 

Frederikshavn

Tæt på spidsen af Danmark findes Frederikshavn, der altid har været tæt knyttet til havet. Fiskeri og skibsværfter har i mange år været de drivende kræfter i byen, der i dag blandt andet også er kendt for at have en palmestrand. Ja, du læste rigtigt. En palmestrand, og den er klart værd at besøge

Byen har dog meget mere end palmer at byde på. Læs bare med her.

 

For børnefamilien

Frederikshavn har en lang historie som et vigtigt punkt under krige, og det opdagede den tyske besættelsesmagt også under anden verdenskrig. I dag kan man besøge Kystmuseet Bangsbo Fort, der er en gammel bunker bygget af tyskerne under besættelsen. Og på Kystmuseet Bangsbo Fort fortælles historien om krig i børnehøjde.

 

Når hovedet er fyldt med viden kan i trække mod Bangsbo Dyrepark og nyde en medbragt frokost. Der er dådyr og kronhjorte, og i haven findes der også en naturlegeplads, hvor børnene kan underholdes.

 

Nordjyllands måske bedste udsigt kan I få fra Cloostårnet. 160 meter over havets overflade kan man se langt ud over området, og på gode dage helt til Skagen.

 

For parret

Skibe og søfart er omdrejningspunkter på Kystmuseet Bangsbo. Her er der alt fra skibsmodeller til galionsfigurer, og I kan også se det mere end 850 år gamle Ellinga-skib. Kystmuseet Bangsbo ligger på en gammel hovedgård midt i Bangsbo Dyrehave, hvor frokosten kan nydes i skønne omgivelser. I kan også besøge Bangsbo Kystmuseum Fort, der er en gammel bunker bygget af tyskerne under anden verdenskrig, hvor tiden under den tyske besættelse er i fokus.

 

Ikke langt fra Kystmuseet Bangsbo ligger Pikkerbakken, der har en fantastisk udsigt over Frederikshavn. Pikkerbakken er 71 meter over havets overflade, og har fået anlagt en udsigtsplatform. I kan også se nogle af de bunkere, den tyske besættelsesmagt byggede under anden verdenskrig. Vil I have endnu mere god udsigt, får man som beskrevet også en ualmindelig god en af slagsen fra Cloostårnet.

"Pikkerbakken" foto: Turisthus Nord

 

Skal dagen sluttes af med manér – og en lille én – er Frederikshavn Beer Walk svaret. Den giver anledning til en gåtur, hvor I både oplever byens stemning og en række forskellige beværtninger i byen.

 

I får jeres eget glas, seks ølbilletter og en guide til de forskellige barer og beværtninger, I kan vælge imellem. Flere af dem har også mad på menukortet, så I kan få stillet sulten under besøget i den hyggelige havneby.

 

Læs om byerne på Sjælland og øerne

Læs om byerne på Fyn

Find mere inspiration til din ferie hos Meget mere end #baredanmark

Seneste nyt

Ekstra Bladet har givet statsministeren en lys idé

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.