Skisportssteder i Pyrenæerne kan være dødsdømte

Biodiversiteten og turismen bliver hårdt ramt, når gletsjerne smelter væk

Solskin på en tinde i Ossaudalen, Pyrenæerne. Det varmere vejr har allerede haft konsekvenser for skisportsområderne i Pyrenæerne. Foto: Pedro Salaverria
Solskin på en tinde i Ossaudalen, Pyrenæerne. Det varmere vejr har allerede haft konsekvenser for skisportsområderne i Pyrenæerne. Foto: Pedro Salaverria

Gletsjerne mellem de højere kroge af Pyrenæerne kan forsvinde i løbet af 30 år, hvis temperaturerne stiger, siger eksperter.

- Vi kan ikke sætte en præcis dato, men Pyrenæernes gletsjere er dødsdømte, siger glaciologen Pierre Rene til AFP.

Gletsjerne vil være forsvundet i slutningen af 2050. Det estimerer Pierre Rene og hans forskerhold ud fra målinger foretaget de sidste 18 år på ni ud af 15 gletsjere på den franske side.

Undersøgelser konkluderer, at overfladerne af de ni gletsjere nu er 79 hektar. Til sammenligning udgjorde overfladerne 140 hektar for 17 år siden.

Det er de varmere og tørrere vintre, som får isfelterne til at skrumpe.

Det er angiveligt dele af denne bjergtop, Linker Fernerkogel, som skal fjernes for at gøre plads til et stort skiområde. Foto: Shutterstock Ferie Vil sprænge del af Alperne væk for at forene skiområder

Alvorligt for turisme og biodiversitet
Afsmeltningen af gletsjerne får alvorlige konsekvenser for økosystemerne og biodiversiteten - også udenfor bjergzonerne. Flere plantearter og insekter kan ikke overleve, når temperaturen stiger.

Men afsmeltningen kan også blive en katastrofe for omkring 36 skisportsområder både på den franske og spanske side samt i Andorra.

I denne sæson har halvdelen af de franske resorter allerede udskudt deres planlagte åbninger lige før jul, fordi varme vinde kom op fra syd. Dette kom efter sidste års sæson, hvor man så det laveste snefald, siden man begyndte at måle systematisk for 22 år siden.

Dette tog hårdt på turismen i området, da mange ombookede deres skiferie til de højere skråninger i de Franske Alper.

Direktøren for et skiresort i Kirgisistan blev så glad for et russisk lån, at han rejste en statue af Vladimir Putin. Foto: Reuters/Vladimir Pirogov Ferie Nu har skiresort rejst statue af Putin

220 kommentarer
Vis kommentarer