Snemangel i Europa! Men her kan du stå på ski

Især Alperne har været præget af manglende snefald

Særligt Schweiz har været plaget af manglende sne. Foto: Arianta/Flickr
Særligt Schweiz har været plaget af manglende sne. Foto: Arianta/Flickr

Overskrifterne har ikke været præget af gode nyheder for skiløbere, der gerne vil til Alperne på den årlige skitur. Bloomberg erklærede for eksempel i en artikel, at Schweiz havde haft den værste skimåned i 100 år.

Begrænset eller ingen snefald har altså gjort det svært for skiløberne at finde ordentlige pister. Så hvor kan man egentlig stå på ski i det centrale Europa? Det har rejseguiden Lonely Planet fundet ud af.

Andorra
Andorras tre skisportsteder er åbne og har hver fået en dosis ny sne de seneste dage. Arcalís har 80 cm sne på de øverste strækninger, og 19 ud af 27 pister er åbne, mens 80 procent af Pal-Arinsal er i brug. Hvis man ønsker mere variation, kan man tage til Grandvalira, som har 85 åbne pister.

Østrig
Næsten alle Østrigs skisportssteder er åbne. Med 20 cm snefald de seneste dage har det store SkiWelt-område 85 procent af de 284 km pister åbne, mens Pitzal-gletsjeren, der ligger 3440 meter over havet, har alle 12 piste åbne og en snedybde på 169 cm på de øverste stykker.

I Lech Zürs am Arlberg kører 83 af 87 lifte skiløbere op til nyfalden pudder, mens Flachau nær Salzburg har fået 50 cm sne i de seneste 72 timer.

Frankrig
Det så grumt ud for de 50 skisportssteder i Haute-Savoie, da det kom frem, at man måtte slukkee snekanoner, fordi der simpelthen var 'snetørke'. Men skiguden ville noget andet og sendte snebyger ind over flere franske skisportssteder. 25 cm faldt i Le Mourtis og 20 cm faldt i Saint Maurice sur Moselle, Cauterets og Gavarnie Gèdre.

Men over 40 skisportsteder er stadig lukkede, så hvis man tager til Frankrig skal man søge mod Les Arcs, Peisey Vallandry, Orelle, Val Thorens, Tignes og Val d'Isère, som alle har mange pister åbne.

Land advarer mod leg i sneen: Ingen snemænd eller sneboldkampe

Italien
En sand lavine af snebilleder på de sociale medier i weekenden viser, hvor pudderet er i øjeblikket. Tungt snefald over hele landet betyder, at der er rig mulighed for at boltre sig. Via Lattea, som består af Claviere, Sansicario, Sauze d'Oulx og Sestrière har 191 pister åbne og 140 cm sne på toppen. Arabba Marmolada, Andalo - Fai della Paganella og Sangiacomo di Roburent har alle deres pister i brug, mens Artesina har den nyeste sne.

Spanien
Måske skulle man glemme Alperne og overveje de spanske bjerge i stedet. Her er der sne og mange pister åbne. Sierra Nevada har 200 cm sne og har 113 ud af 117 pister åbne.

Aramón Cerler i de centrale Pyrenæer har alle 42 piste åben og 150 cm sne på de øverste strækninger. I Javalambre er 14 km pister i brug. Det samme har Anticosa. Andre skisportssteder med god sne er Fórmigal, Valdelinares og Candanchú.

Schweiz
Selvom der ikke ligefrem har været snestorm over de schweiziske alper gør snekanoner et godt arbejde med at holde pisterne åbne. Saas Fee har 130 cm sne og 90 procent af pisterne er i brug, og Gstaad Mountain Rides har 96 km ud af 220 km pister åben, mens Glacier 300 har sne og 17 km pister klar til brug.

Zermatt har kun en tredjedel af pisterne åbne, men det er stadig 111 km at boltre sig på. Aroza Lenzerheide i Graubünden fortæller den samme historie med 109 km ud af 225 km til skiløberne. Vallées tiltrækker stadig mange turister og har lige nu en meter sne, og 63 procent af pisterne er åbne.

Mand strikker sweatere af kendte seværdigheder - og så besøger han dem