Sol eller regn? Corona gør din vejrudsigt mere usikker

Coronaepidemien har fået flytrafikken verden over til at falde dramatisk. Det kan betyde, at vejrudsigten bliver upræcis

De mange stillestående fly i Kastrup og resten af Europa er dårligt nyt for meteorologer, der normalt bruger data indsamlet af fly i deres arbejde. Foto: Mads Nissen
De mange stillestående fly i Kastrup og resten af Europa er dårligt nyt for meteorologer, der normalt bruger data indsamlet af fly i deres arbejde. Foto: Mads Nissen
Følg Ferie

Ikke nok med at coronavirussen har begrænset mulighederne gevaldigt for at rejse og i det hele taget gå udenfor en dør, nu begynder den også at få indflydelse på vores vejrudsigter.

Det store fald i flytrafik kloden over betyder nemlig, at vejrudsigterne kan gå hen og blive mindre præcise. Det skriver Fox News.

Vilde tal: Så få fly er der i danske lufthavne

Det europæiske center for såkaldte 'medium-range' vejrudsigter, ECMWF, meldte i sidste uge ud, at coronaepidemiens store indflydelse på flytrafikken også har konsekvenser for vejrudsigterne, da data fra flyene bliver brugt til at forudsige vejret.

- Hos ECMWF er rapporter fra fly kun overgået af data fra satellitter i forhold til deres vigtighed for vejrudsigter, skriver centret på sin hjemmeside.

Passagerfly omdannet til fragtfly: Henter 900.000 ansigtsmasker i Kina

Flydata faldt drastisk
ECMWF er et uafhængigt mellemstatsligt agentur støttet af 34 europæiske medlemmer, der sammen styrer verdens mest nøjagtige vejrmodel, kendt som Euro-modellen.

Mens coronavirussen spredte sig over Europa, og rejserestriktioner blev indført, faldt data fra fly til brug i vejrudsigter dramatisk.

Det europæiske center noterede sig, at mellem 3. marts og 23. marts faldt antallet af flygenererede vejrrapporter i Europa med 65 procent, mens der var et fald på 42 procent globalt.

- Den seneste information fra flyselskaber indikerer, at den europæiske dækning bliver reduceret med 65 procent eller mere i den kommende måned - og ind i sommerperioden, siger Steve Stringer fra sammenslutningen af meteorologiske institutter i Europa, EUMETNET, til ECMWF's hjemmeside.

Flypersonale skal hjælpe på hospitaler

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hun er dansk politiks nyeste protest-dronning

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind