Annonce:
Annonce:

Sovende vulkan gået i udbrud for første gang. Lokalbefolkningen evakueret

Alle beboere er evakueret fra en ø i Papua Ny Guinea, da lava allerede dækker halvdelen af øen

Sådan ser Kadovar ud, efter den sovende 365 meter høje vulkan er gået i udbrud for første gange i historien. Video: Samaritan Aviation/Ruptly
Annonce:
Følg Ferie

Det er et af de mest afsidesliggende steder på jorden, og netop derfor har det ramt lokalbefolkningen hårdt.

Vulkanen på øen Kadovar, 24 kilometer fra Papua Ny Guineas nordkyst, gik overraskende i udbrud for tre dage siden, og mindst 600 personer er flygtet - nogle i joller - eller har ladet sig evakuere, da en enorm vulkansk sky af aske og gasser skød mere end to kilometer op i luften.

Halvdelen dækket af lava
Myndighederne sendte både fra de nærmeste naboøer for at hjælpe beboerne væk fra den to kilometer brede ø, og på nuværende tidspunkt er over halvdelen af Kadovar allerede dække af lava.

Samaritan Aviation, der flyver vandfly til Papua Ny Guineas mest afsidesliggende områder, meddeler, at alle beboere er evakueret, men at de ikke ved, hvor alle familier er flygtet til.

Annonce:

Tsunami-varsel udstedt
Den sovende vulkan er gået i udbrud for første gang i historien, og det har fået eksperter til at udstede en advarsel.

Rabaul Volcanological Observatory (RVO) frygter ifølge Mirror, at udbruddet kan blive eksplosivt og medføre en risiko for tsunamier og jordskred.

- På grund af øens stejle udformning er jordskred mulige og sammen med magmaens (smeltet klippemateriale i jordens indre, der, når det kommer op til jordoverfladen, bliver til lava, red.) eksplosive natur, kan tsunamier opstå, advarer RVO.

Myndighederne i Papua Ny Guinea har advaret beboerne på omkringliggende øer og det lavtliggende fastland, at de skal forberede sig på det værste - nemlig en tsunami.

To mulige scenarier
Steve Saunders, der er geolog på RVO fortæller, at to scenarier kan udspille sig.

Annonce:

- Magmaen kan stagnere og stoppe og køle ned, og det vil blive normaltilstand igen. Eller magmaen vil blive ved med at sprække overfladen, og siden vulkanen ikke har været i udbrud i meget lang tid, vil magmaen være fyldt med gas, og udbruddet vil være meget voldsomt, fortæller Steve Saunders til abc.net.au

En brændende ø
Eksperter arbejder derfor på højtryk på at finde ud af, hvad der er årsagen til forstyrrelsen i vulkanen, som, man troede, var sovende, indtil den begyndte at spy aske den 5. januar og dække landsbyen nedenunder i tykt støv og aske. Dog undersøger forskerne også, om Kadovar kan have været en af to 'brændende øer', der er nævnt i opdagelsesrejsende fra det 17 århundrede, William Dampiers, annaler.

Dansker kender øerne indgående
Der er ikke mange turister, der besøger de fjerne øer, men danskeren Thor F. Jensen, der har sejlet rundt om hele Ny Guinea, har været på naboøerne Bam og Blup Blup, der ligger lige ved siden af.

Annonce:

- Jeg har indgående kendskab til disse afsides øer og deres befolkning. Jeg sejlede derud i 2016 på vej rundt om Ny Guinea, og overnattede på øerne. Det er virkelig afsides, aldrig nogen besøgende udefra - ud over vulkanforskerne, fortæller Thor F. Jensen til Ekstra Bladet.

Bor på skråningerne
- Familierne bor på skråningerne. På øen Bam er der ingen strand. Det er bare en sten, der går lige ned i havet. De bor i bushen på de lidt fladere områder, og så lever de af, hvad de har på øen af forskellige frugter, rodfrugter og kokosnødder, og så er der fiskeri, siger Thor F. Jensen, der ved, at udbruddet fjerner levegrundlaget for mange.

(Artiklen fortsætter under billedet)

På Bam kan man se, at der er vulkanaktivitet. De 2.000 beboere bor på skrænterne og i bushen. Foto: Thor F. Jensen
På Bam kan man se, at der er vulkanaktivitet. De 2.000 beboere bor på skrænterne og i bushen. Foto: Thor F. Jensen
 

En kæmpe katastrofe
- Det er en kæmpe katastrofe for de mennesker. Det, der gør Papua Ny Guinea så unikt, er, at der er landejerskab, at folkene ejer landet og lever af landet og kan overleve uden af have en indkomst. Hvis halvdelen af Kadovar er dækket af lava, så skal en masse familier finde et nyt levegrundlag.

Annonce:

- Al land er ejet nu, så man kan håbe, regeringen køber et nyt område og genhuser beboerne. Og det er også et spørgsmål over længere tid, hvor glade de andre øer vil være for de her flere beboere, for pladsen er sparsom allerede, fortæller Thor F. Jensen, der tror, at mange af beboerne fra Kadovar er flygtet til Bam og Blup Blup.

- De vil nok blive taget godt imod. De padler til hinanden og gifter sig til nogle af de andre øer, og så har de helt sikkert noget familie der.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Den danske opdagelsesrejsende Thor F. Jensen overnattede på naboøen Bam, hvor han mødte denne lokale familie blandt øens cirka 2.000 beboere. Foto: Thor F. Jensen
Den danske opdagelsesrejsende Thor F. Jensen overnattede på naboøen Bam, hvor han mødte denne lokale familie blandt øens cirka 2.000 beboere. Foto: Thor F. Jensen

Alle øerne i området er uden moderne faciliteter.

- De har ikke noget på øerne. De har tøj, og måske hvis de er heldige, har de noget solcellelys. De har nogle plastictanke til at samle regnvand i - og opbevare vand på de stejle øer, og måske er der en eller to, der har en generator.

- Og så har de grise. Det er det store statussymbol. Så hvis de er blevet evakueret med fly, kan de ikke få deres grise med, og det er et kæmpe tab for dem. Så hvis de har haft plads i jollen, har de helt sikkert taget deres gris med, siger Thor F. Jensen.

(Du kan se Kadovars beliggenhed herunder. Naboøerne Blub Blub og Bam ligger henholdsvis nord og øst for Kadovar)

Annonce:

Askeskyen udgør på nuværende tidspunkt ikke en fare for lufttrafik, men en ændring i vindretningen kan få konsekvenser for Papua Ny Guineas lufthavn, Wewak, der ligger på fastlandet.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:

Mest læste lige nu

Vi kræver ikke Kasper Hjulmands afgang, men ...
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: