Det kan måske virke indbydende at have et arbejde, hvor man får lov til at rejse verden rundt, men en spritny amerikansk undersøgelse fra universitetet Harvard viser, at det bestemt har sine ulemper at arbejde som stewardesse, da kabinepersonale har en øget risiko for at få en lang række forskellige kræfttyper i forhold til den øvrige befolkning.
Det skriver CNN.
80 procent af de undersøgte kabinemedarbejdere i studiet, som blev publiceret i det videnskabelige tidsskrift 'Environmental Health' i mandags, var kvinder, og studiet viser, at de har større risiko for at udvikle sygdomme såsom brystkræft, hudkræft, livmoderkræft, tarmkræft samt skjoldbruskkirtelkræft.
- Noget af det, der overraskede os til en vis grad, var, at vi også så en højere forekomst af brystkræft hos kvinder med tre eller flere børn, siger Irina Mordukhovich, en af forfatterne bag studiet, til det amerikanske medie og henviser til, at tidligere studier har vist, at jo flere børn en kvinde har, des mindre er risikoen for at udvikle brystkræft.
- Kvinder med tre eller flere børn får i forvejen ikke nok søvn, og hvis man kombinerer det med et forstyrrende job - især for dem, der flyver internationalt -, så er disse resultater måske en indikation på, at forstyrrelser i døgnrytmen påvirker helbredet, siger Irina Mordukhovich.
Besøg et af verdens mest radioaktive steder: Nyt hostel i Tjernobyl
Fire gange større risiko for hudkræft
Ifølge Harvard-undersøgelsen kan årsagen til den øgede risiko for kræft hos kabinepersonalet være den store mængde stråling, som de udsætter sig selv for ved at tilbringe hundredvis af timer i de højere lufthøjder.
Som passager bør man dog ikke frygte noget, vurderer forskerne, der i forbindelse med studiet har interviewet 5366 amerikanere, der arbejder som enten pilot, stewardesse eller steward.
Derefter har forskerne sammenlignet resultaterne med data fra en national analyse foretaget af USA's sundhedsministerium, og resultatet lyder, at hele 15 procent af kabinepersonalet har fået diagnosticeret en eller anden form for kræft.
3,4 procent af dem har ifølge studiet fået diagnosticeret brystkræft, hvor tallet ligger på blot 2,3 procent hos amerikanere med et 'almindeligt job'.
Derudover har 0,47 procent af kabinepersonalet udviklet tarmkræft mod 0,27 procent af amerikanerne på jorden, og 1 procent af stewardesserne har fået diagnosticeret livmoderkræft, som blot gør sig gældende hos 0,7 procent af kvinderne med et job i jordhøjde.
Steven Fiering, som er professor i mikrobiologi og immunologi, siger til CNN, at det er yderst svært at sætte spørgsmålstegn til resultaterne, hvor han især fremhæver riskoen for hudkræft hos det kvindelige kabinepersonale, hvor hele 7,4 procent er blevet ramt af denne type kræft - fire gange så mange som normalt.
- Det er opsigtsvækkende. Især at der næsten er fire gange så stor risiko for hudkræft. Det er et væsentligt fund, siger professoren.