Sygeplejersker overtog kabinen uden piloternes viden

Flyets eneste stewardesse var blevet syg undervejs på flyvningen

Den eneste stewardesse på et fly til Thunder Bay i Canada blev syg og derfor måtte to sygeplejesker tage over. Arkivfoto: Lasse Kofod Gonzales/Ritzau Scanpix
Den eneste stewardesse på et fly til Thunder Bay i Canada blev syg og derfor måtte to sygeplejesker tage over. Arkivfoto: Lasse Kofod Gonzales/Ritzau Scanpix

Piloter på et Wasaya Airways-fly fra Sioux Lookout til Thunder Bay i Ontario, Canada, foretog landing efter melding om, at der var en syg person om bord på flyet. Først efter landingen fandt de ud af, at det rent faktisk var flyets eneste stewardesse, der var blevet syg.

Det skriver Check IN.dk.

Hændelsen skete den 23. april, da stewardessen godt 22 kilometer før landing fik et ildebefindende. Derfor bankede nogle af passagererne på den låste dør ud til piloterne, som dog ikke åbnede døren, men i stedet kontaktede kabinen gennem den interne telefon, hvor de blev informeret om, at der var en syg person om bord.

Piloterne udsendte derfor et nødsignal og anmodede om lægehjælp ved landing, men da de ikke blev informeret om, at den syge person var flyets eneste stewardesse, måtte to sygeplejersker om bord på flyet derfor finde deres indre stewardesse frem og passe på kabinen med 27 passagerer samt benytte deres ekspertise til at yde lægehjælp til den syge stewardesse.

- Et Havilland Dash 8-100-fly fra Wasaya Airways med 27 mennesker om bord var på vej til Thunder Bay, da der godt 12 nautiske mil før landing blev banket på cockpitdøren, skriver Aviation Herald og fortsætter:

- Piloterne kontaktede kabinen og blev informeret om et sygdomstilfælde, så piloterne anmodede om lægehjælp ved landing. Først ved landing fandt piloterne ud af, at patienten var flyets eneste stewardesse.

En britisk kvinde blev smidt af et fly til Dubai, fordi flypersonalet overhørte hende fortælle sin kæreste, at hun havde menstruationssmerter. Arkivfoto: Colourbox Ferie Kvinde med menstruationssmerter smidt af fly

Låste cockpitdøre
Den canadiske havarikommission bekræfter hændelsen og fortæller, at de to sygeplejersker sørgede for at yde førstehjælp til stewardessen. Det er uvist, om det også var disse to sygeplejersker, der havde kontakt med piloterne over den interne telefon.

Ifølge Check IN.dk har hændelsen endnu engang medført diskussion om, hvorvidt de låste, armerede cockpitdøre er en god løsning.

De låste døre blev indført på passagerfly efter 9/11-terrorangrebene i USA i 2001 og skal beskytte piloter mod flykaprere, men er flere gange blevet kritiseret for at være til fare for sikkerheden.

Især ved Germanwings-tragedien i 2015, hvor andenpiloten Andreas Lubitz låste førstepiloten ude og efterfølgende bevidst styrtede flyet ind i et bjerg i Sydfrankrig og dræbte 150 personer (inklusiv sig selv), blev de aflåste døre stærkt kritiseret.

I tiden efter den tragiske hændelse indførte mange flyselskaber rundt omkring i verden derfor en regel om, at der altid skal være to personer i cockpittet, så den slags forfærdelige tragedier ikke kan ske igen, hvilket betyder, at når kaptajnen eller styrmanden skal på toilettet, så skal en fra kabinepersonalet opholde sig i cockpittet imens.

Flere flyselskaber har dog siden hen afskaffet denne regel. Det kan du læse mere om her.

Foto: Amanda Bourman/AP Ferie Efter fly-tragedie: Nu er Ryanair verdens sikreste flyselskab

18 kommentarer
Vis kommentarer