Sygt, sygt loppemarked: Køb brugte dildoer og penis-pumper

Skattejagt i Beograd: Brugte dildoer, gamle lokummer, hundehvalpe og pragtfulde loppefund i én stor pærevælling

Var det noget med en lettere brugt dildo? De kan fås til en flad pris på loppemarkedet i Beograd-forstaden Pancevo. Foto: Christian Kloster
Var det noget med en lettere brugt dildo? De kan fås til en flad pris på loppemarkedet i Beograd-forstaden Pancevo. Foto: Christian Kloster
Følg Ferie

Tv-programmer som ' Skattejægerne' og ' Antikduellen' har været medvirkende til, at det er blevet dansk folkesport at gå på loppemarkeder og i genbrugsbutikker, som derfor er overrendte.

Så når danskerne ferierer i byer som London, Berlin eller Paris, går de på weekend-markeder som aldrig før for at finde gode, gamle sager med patina, sjæl og charme.

Men også her er det blevet sælgers marked, for i de fleste vesteuropæiske lande er jagten på sjove brugte ting blevet en udbredt fritidshobby.

Derfor ved marskandiserne udmærket, hvad det skal koste, og det er som bekendt sjældent billigt, når der er mange om buddet.

Så Ekstra Bladets loppe-entusiast prøvede lykken uden for EU's grænse på en forlænget weekend i Beograd, hovedstaden i Serbien.

Det blev noget af et eventyr, for prisniveauet er chokerende lavt. For serberne, som holder en månedsløn på niveauet 1500 og 3000 kroner, aner simpelthen ikke, hvad de egentlig kan kræve for deres genbrugsguld, som man får kastet i nakken for småpenge.


1: Novi Beograd-loppemarkedet. 2: Pancevo-loppemarkedet. 3: Bubanj Potok-loppemarkedet. Grafik: Michael Foshammer.

Nuvel, man skal bekoste 500-2000 kr. for en returflybillet, men til gengæld tilbyder Beograd også romerske ruiner, levn fra kommunisttiden, museer og et stort udvalg af billige gourmet-restauranter og luksushotelværelser for cirka 600 kroner i døgnet.

Det koster kun 120 kroner om dagen at leje en bil i lufthavnen, og et kvarters kørsel fra bymidten finder man i forårs-og sommermåneder ét af byens tre loppemarkeder.

Spørg efter et ' buvljak' (loppemarked) i den nye bydel Novi Beograd, og du vil finde dette enorme bagagerumsmarked med ganske forbløffende mængder værdiløst skrammel, som udbydes af især områdets roma-minoritet.

Var det noget med et brugt lokum? Foto: Christian Kloster
Var det noget med et brugt lokum? Foto: Christian Kloster

Disse kræmmere er kendetegnet ved at have en tyrkertro på, at nogen faktisk gider købe eksempelvis et godt brugt lokum. Men midt i bunkerne af ragelse fra skraldecontainere finder kræsne, vestlige øjne små skatte som eksempelvis bliklegetøj fra 1950' erne.

Gammelt metal-legetøj kan erhverves for småpenge i Beograd. Det koster det tidobbelte i Vesteuropa. Foto: Christian Kloster
Gammelt metal-legetøj kan erhverves for småpenge i Beograd. Det koster det tidobbelte i Vesteuropa. Foto: Christian Kloster

Ekstra Bladets skattejæger købte fem stykker vintage-legetøj for 1000 serbiske dinarer svarende til godt og vel 62 kroner.

Herhjemme ville det snildt kunne indbringe 1000 kr., måske mere, hvis en samler ser sagerne.

De to øvrige loppemarkeder ligger knap en halv times kørsel fra det centrale marked.

Det mest spektakulære og kaotiske findes nordøst for Beograd i forstaden Pancevo, hvor lokalbefolkningen, herunder bønder og hønsehandlere, langs en trafikeret indfaldsvej hver weekend i sommerhalvåret sælger praktisk talt alt undtagen serviceydelser.

På det kilometerlange vejsidemarked finder du et infernalsk menneske-mylder, ulækre brugte dildoer og pornoblade, gamle, skønne staldlamper, høns, krystal-vinglas, rædselsfulde dukker, høns, bilradioer, og sådan kunne man blive ved i timevis.

Hvem tør slå en handel af med d'herrer i denne godt brugte Opel Kadett. Foto: Christian Kloster
Hvem tør slå en handel af med d'herrer i denne godt brugte Opel Kadett. Foto: Christian Kloster

Vi købte eksempelvis en antik, blomstret kuffert fra begyndelsen af de forrige århundrede.

- Jamen, den er jo gammel - fra før Første Verdenskrig fra cirka 1905, så den kan du få for 100 dinarer (6 kroner), sagde kræmmeren, som blev lykkeligt forbløffet, da vi ikke gad forhandle prisen ned.

Et tredje loppemarked, Serbiens største og velsagtens mest velassorterede, finder du sydøst for Beograd nær trafik-knudepunktet Bubanj Potok - et område, du finder ved at spørge om vej til Ikea.

Dette loppemarked er især kræs for gør det selv-folk, herunder mænd, som er blevet trætte af fruens søgen efter patinerede pyntegenstande.

For her udbydes nemlig alverdens reservedele og spritnyt Makita-elværktøj af tvivlsom oprindelse.

Foruden selvfølgelig hundehvalpe, gamle elguitarer, telefaxer, rulleskøjter, grammofonplader, og sådan kunne man blive ved.

Eller hvad med en nuttet hundehvalp? Foto: Christian Kloster
Eller hvad med en nuttet hundehvalp? Foto: Christian Kloster

Fakta: Gode råd inden du tager afsted

Der er tale om udendørs weekendmarkeder, som åbner ved 7-8-tiden og lukker mellem kl. 12 og 14, så stå tidligt op.

På markederne kan du for småpenge kroner købe gamle kufferter, som du kan transportere dine lopper hjem i.

Tag minimal bagage med på flyrejsen ud, og køb efter behov fra Beograd ekstra bagage til hjemrejsen. Parkering nær loppemarkedet ved Bubanj Potok koster 200 dinarer (12,50 kroner).

Der er direkte fly til Beograd fra Københavns Lufthavn.

Overvej også, om om du vil flyve direkte med lavprisselskabet Wizzair fra Malmø fra 500 kr. tur-retur, afhængigt af hvor tidligt du bestiller.

 

Eller en høne? Foto: Christian Kloster
Eller en høne? Foto: Christian Kloster

Mere fra Ekstra Bladet+

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind