Syng i bilen! Det gør dig lykkeligere, sundere og forlænger dit liv

Vær ikke bange for at skråle med på favoritterne – det har masser af positive følger

Syng! I bilen, i badet, i naturen - hvor end det falder dig for. (Foto: Colourbox)
Syng! I bilen, i badet, i naturen - hvor end det falder dig for. (Foto: Colourbox)

Nogle af de bedste minder er dem, fra dengang man sad i bilen med sin bedste ven eller veninde og skrålede af lungernes fulde kraft med på melodien fra bilradioen.

Et af mine er fra en køreture fra Løkken mod København – fire damer i en lille, lilla Corsa og fuld smæk på en meget hjemmelavet version af 1989-superhittet 'Kaoma Lambada' (den er portugisisk, og det sprog mestrede vi ikke).

(Foto: Youtube/Tom Mabe) Ferie Kat skræmmer puma, som prøver at komme ind i huset

Er du på vej på bilferie, så syng med. For det er faktisk slet ikke så underligt, at lige præcis den slags minder er ekstra værdsat. Studier viser nemlig, at flere elementer fra stunderne, hvor vi ihærdigt skrålede med i bilen, gør os lykkelige.

Ligheder med sex
For eksempel viser et studie i positiv psykologi fra University of Missouri, at det løfter humøret at høre musik, når man er sur eller ked af det.

Også hvis du ikke er sur, men i forvejen er i godt humør, når du tænder for radioen eller trykker play i Spotify, har musik en ekstra positiv effekt. Flere studier, bl.a. et fra University of Montreal , viser nemlig, at det at lytte til musik udløser hormonet dopamin – også kendt som kroppens naturlige lykkeindsprøjtning, og samme stof som bliver udløst i forbindelse med andre lykkelige hændelser, som f.eks. at spise og at dyrke sex.

(Foto: Flickr/Robert Lowe) Ferie Taxachauffør lagde kæmpe tillæg til overvægtig kundes regning

Fysisk sundhed
Generelt viser forskning, at fysisk og mental sundhed og det at lytte til musik hænger sammen. F.eks. ved man også at beroligende musik mindsker stress. Det viser bl.a. et studie fra det amerikanske center for Bioteknologisk Information (NCBI), hvor man undersøgte effekten af musik, når patienter lyttede til den inden en operation. Det viste sig, at musik havde større positiv effekt på stressniveauet end bl.a. angstmedicin.

10.000 hunde bliver eftersigende spist på kødfestivalen i Yulin. Ferie Kvinde redder 100 hunde på kødfestival

Derudover har en forskergruppe fra psykologiafdelingen på universitetet i Montreal samlet resultaterne fra over 400 studier. De er også kommet frem til, at musik mindsker stress og løfter humøret, og desuden også at musik styrker immunforsvaret og øger evnen til at skabe sociale relationer.

Sidstnævnte kan du tage med og bruge som argument, når du sammen med resten af passagerne i bilen skråler med – I bliver simpelthen bedre sammen af det.

Og som noget ekstra positivt kan du huske på, at forskningen intet siger om, at falsk sang har mindre positiv effekt end rene toner. Sang er godt uanset din evner.

Så er du på vej på bilferie, kan du altså komme et skridt nærmere en lykkelig tur, hvis du lægger ud med at lade højtaleren brøle for fuld skrue og skråle med på favoritterne.

Men husk selvfølgelig lige at holde øje med trafikken!

5 kommentarer
Vis kommentarer