Teenage-turist fængslet: Uskyldigt feriebillede har udviklet sig dramatisk

En ung britisk statsborger er angiveligt blevet anholdt og fængslet under en ferie i Egypten, fordi han tog et billede af lufthavnen gennem fly-vinduet

Muhammed Fathi Abulkasem blev angiveligt anholdt, da han landede i Egypten, fordi han tog et billede med et helt bestemt motiv i baggrunden. Privatfoto
Muhammed Fathi Abulkasem blev angiveligt anholdt, da han landede i Egypten, fordi han tog et billede med et helt bestemt motiv i baggrunden. Privatfoto
Følg Ferie

Man skal passe på med at være lidt for hurtig på aftrækkeren, når man befinder sig i Egypten. Det må en blot 19-årig britisk statsborger ved navn Muhammed Fathi Abulkasem sande, da han angiveligt er blevet anholdt for at være i besiddelse af et feriebillede, som tilfældigvis også viser en helikopter i baggrunden.

Det skriver flere internationale medier, heriblandt New York Times og The Guardian.

Ifølge medierne landede teenageren, som både har libysk og britisk statsborgerskab, i den egyptiske by Alexandria 21. november sammen med en ven, hvorefter han tog et billede af lufthavnen gennem flyets vindue.

Ifølge Muhammed Fathi Abulkasems familie blev den 19-årige efterfølgende udspurgt af myndighederne i lufthavnen, som undersøgte hans telefon, hvor de opdagede billedet af lufthavnen, hvor man altså efter sigende også kunne se en militærhelikopter i baggrunden.

Familien fortæller endvidere, at begge knægte herefter blev anholdt, og at Muhammed blev sigtet for at 'indsamle information fra et militært anlæg'. De sidder angiveligt begge stadig fængslet i Egypten.

Fire turister smidt ud af ferieparadis: Uddelte kristent materiale blandt muslimer

Mistænkt for at spionere
Ifølge familien har den 19-årige brite fra Manchester været i retten flere gange under sin fængsling, men han er stadigvæk ikke blevet løsladt, da de egyptiske myndigheder mistænker ham for at være en 'spion':

- Hans forældre er ved at bryde sammen. Hans 13-årige søster har kastet blod op, fordi hun overhørte en samtale om det, og det var hende, der havde bedt Muhammed om at tage billedet, siger den 19-åriges kusine Shareen Nawaz.

- Det er det rene vanvid. Er det virkelig så nemt at være en spion?

Indtil videre har de egyptiske myndigheder ikke kommenteret sagen, men det britiske udenrigsministerium har over for Reuters bekræftet anholdelsen af en brite i Egypten, men vil ikke uddybe sagen yderligere, da de ikke kommenterer personsager.

- Vi forsøger i øjeblikket at få mere information fra de egyptiske myndigheder som følge af anholdelsen af en britisk statsborger i Alexandria. Vi yder desuden bistand til hans familie, lyder det fra ministeriets talsmand.

Advarsel til Tyrkiet-turister: Et facebook-like kan give flere års fængsel

Advokat på sagen
Muhammed Fathi Abulkasems er ifølge The Guardian den ældste af fem søskende. Han er født og opvokset i Manchester, men flyttede for nyligt til Libyen i Nordafrika med resten af sin familie for at passe en ældre slægtning.

Han rejste til Egypten med en unavngiven libysk ven for at besøge nogle fælles venner, og de to mænd havde efter sigende booket et hotel i Egypten, før de to afsted.

De fløj fra Libyen 20. november og landede i Egypten om morgenen 21. november. Muhammed har desuden aldrig været i problemer med myndighederne før, fortæller teenagerens mor, Imaan Rafiq.

- Min Muhammed kunne ikke gøre en flue fortræd. Han er blød som en bjørn og en meget medfølende person. Vi vil have det her stoppet, inden en drengs liv bliver ødelagt.

Familien fortæller desuden, at de har hyret en advokat i Egypten, som arbejder på at få Muhammed løsladt.

To 20-årige kylet i græsk fængselscelle efter uheldig prank

Det siger Udenrigsministeriet
Det er dog ikke usædvanligt, at de egyptiske myndigheder slår hårdt ned på turister, der tager billeder af militære luftfartøj, bygninger eller lignende.

Således advarer Udenrigsministeriet herhjemme da også danskere om at være ekstra påpasselige, når de finder kameraet frem i det mellemøstlige land.

'Du bør ikke fotografere eller filme sikkerhedsmyndigheder, offentlige bygninger og militære anlæg. Det er strafbart i Egypten, og du risikerer at blive anholdt', skriver Udenrigsministeriet i sin rejsevejledning til Egypten.

'Det samme gælder negative eller falske udtalelser om regeringen, staten eller religion, f.eks. på sociale medier.'

'Behandlingen af din sag ved domstolene kan være langtrukken og bureaukratisk. Du kan risikere, at du ikke må rejse ud af landet, før sagen er afgjort. Forholdene i fængslerne kan være meget vanskelige', fortsætter advarslen, som du kan læse i sin fulde her.

Mand anholdt i Saudi Arabien: Han spiste morgenmad med en kvinde

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Kom nu ud af busken, Dyrby