Tør du? Denne sti har taget livet af mere end 100 mennesker

En afsidesliggende sti i England har mange liv på samvittigheden

Stien fører lige ud i vandet. Foto: Liz Henry/Flickr
Stien fører lige ud i vandet. Foto: Liz Henry/Flickr

Broomway er kendt som den mest farefulde vej i Storbritannien.

Hvis du ser på et kort over Essex' kystlinje mellem floden Crouch og Themsen, vil du se en sti - dens rute er markeret med stiplet linje fra punktet Wakering Stairs og derefter stik sydøst, lige ud i havet.

Landskabet i Essex i det sydøstlige England er flere steder farligt og ufremkommeligt. Foto: Liz Henry/Flickr
Landskabet i Essex i det sydøstlige England er flere steder farligt og ufremkommeligt. Foto: Liz Henry/Flickr
 

I næsten fem kilometer løber stien ude i havet, før den slår et sving ind på land igen på Fishermans Head, den yderste spids af et stort, lavtliggende sumpet området kaldet Foulness ø.

Dette er Broomway, angiveligt 'den blodigste' sti i Storbritannien, og en af de mest ufarbare. Det skriver BBC.com

Broomway menes at have dræbt mere end 100 mennesker gennem århundreder og formentlig flere, hvis skæbne ikke blev dokumenteret.

Foto: Liz Henry/Flickr
Foto: Liz Henry/Flickr

66, der døde på stien, er begravet på den lille Foulness kirkegård, mens andre lig aldrig er blevet fundet. Engelske aviser omdøbte i starten af 1900-tallet stien fra The Broomway til 'The Doomway' - 'skæbnevejen'

Broomway krydser store sand- og mudderbanker, der strækker sig kilometervis, og når tidevandet trækker sig tilbage, er sandet blottet og hårdt nok til at bære vægten af et menneske.

Man kan ikke løbe fra tidevandet
Men når tidevandet kommer igen, så kommer det hurtigt - galopperende over sandet hurtigere end et menneske kan løbe.

Desorientering i regn eller tåge er en fare, og ikke alle underlag er sikre. Der er mudder, der kan holde dig fanget, og kviksand som kan sluge dig. Men i godt vejr - hvis du følger den rigtige rute, kan det føles som en gåtur på en lang strand.

Turister skal betale skat for at bo i denne by

Navnet Broomway stammer fra de cirka 400 koste, der tidligere var placeret med intervaller på 30-60 meter på hver sin side af stien, som indikerede den sikre passage på det hårde sand mellem dem. Indtil 1932 var Broomway den eneste måde at komme til og fra Foulness, fordi øen var isoleret fra fastlandet af vandløb og mudderbanker kendt som Black Grounds.

Øen er i dag ejet af forsvarsministeriet, som købte den under første verdenskrig til forskningsformål. Militæret har fortsat med at afprøve artilleri ud over sandet. Så nu er øen farlig af andre årsager også.