Tog eller fly - hvad tror du er hurtigst?

Man kan spare flere timer ved at vælge det rigtige transportmiddel mellem europæiske storbyer

Mere end fire timer kan der spares på en rejse fra Bruxelles til Paris, hvis du altså skifter boardingkortet ud med en togbillet. (Foto: Ole Lind)
Mere end fire timer kan der spares på en rejse fra Bruxelles til Paris, hvis du altså skifter boardingkortet ud med en togbillet. (Foto: Ole Lind)

Det kan måske være en smule svært at tro, at en togrejse kan slå en flyrejse, når man udregner forskellen i tidsforbruget – den primære udbyder af togrejser herhjemme har i hvert fald ikke ligefrem gjort noget godt for at booste togrejsens gode ry.

Ikke desto mindre er det, hvad søgemaskinen GoEuro netop har kunnet afsløre. Et nærmere kig på ti af de travleste ruter mellem europæiske storbyer har nemlig givet nogle ret interessante resultater.

Det kan godt være, at de har champagne på førsteklasse, men med få justeringer kan du gøre flyveturen på billigrækkerne næsten lige så god. (Foto: Flickr/Matt_Weibo) Ferie Få økonomiklasse til at føles som første klasse

Eksempelvis er der mere end fire timers rejsetids-forskel på en tur mellem Bruxelles og Paris – alt efter om rejsen foretages langs skinnerne eller på vingerne.

Turen tager en time og 22 minutter med toget, mens du skal afsætte hele fem timer og 30 minutter, hvis du foretrækker turen tværs over himlen.

Det er dog inklusive transport fra centrum til lufthavn, check-in og sikkerhedskontrol. Selvom det ikke er reel rejsetid, er det værd at medregne i den samlede transporttid – noget som rigtig mange glemmer, når de sammenligner fly- og togrejser.

Har du også altid drømt om en tur til Thailand, så er det nu, du skal slå til. Priserne har aldrig været lavere. (Foto: Sobri/Flickr) Ferie Priskrig: Billigste flybilletter til Asien nogensinde

Ifølge direktør i GoEuro, Naren Shaam, er togrejsen at foretrække, da man netop slipper for den lange tur fra afgangshal til gate.

– Det vil være et klogt træk at overveje togrejse. Især med de forventede skærpelser af sikkerhedskontroller og øget ventetid i lufthavnene denne sommer, siger han.

Største besparelse fra Bruxelles
Det er ikke kun turen mellem Bruxelles og Paris, hvor du skal overveje at tage toget frem for flyet. Andre afgange fra Bruxelles til eksempelvis London, Amsterdam, Lyon og Frankfurt kan nemlig også gøres langt hurtigere med tog end med fly.

Det skyldes primært et øget terrorberedskab i Zaventem-lufthavnen i Bruxelles efter terrorangrebet i afgangshallen den 22. marts i år. Lufthavnen opfordrer i dag flypassagerer til at komme i god tid – gerne op til tre timer før afgang.

Men selv uden den øgede ventetid i Bruxelles-lufthavnen ville en togrejse være hurtigere end flyet til både Paris, London og Amsterdam. I øvrigt er togtrafikken i Europa generelt blevet hurtigere i løbet af de sidste år.

Nye højhastighedstog på mange ruter – eksempelvis fra byer som London, Paris, Rom, Madrid, Barcelona, Göteborg og Stockholm – giver fart på togrejserne inden for Europa og god konkurrence til flyene.

Miljø som trumfkort
I tilfælde af at argumentet om tidsbesparelse ikke er nok til, at du booker plads i toget frem for på flyet til din næste Europa-rejse, så kan det være, at miljø-argumenter kan gøre det.

Der er nemlig slet ingen tvivl om, at flytransport er en ægte CO2-synder. Også selvom flyet er fyldt helt op med passagerer, er CO2-udslippet langt større, når du flyver, end når du tager toget.

En tur mellem Bruxelles og Paris i fly frem for i tog betyder ca. 10-20 gange mere energiforbrug og CO2-udledning.

Er du nysgerrig på emnet, kan du tjekke rejsesiden, ecopassenger.org, hvor du kan lave en rejseplan, der ikke alene fortæller dig rejsetiden for din tur i henholdsvis tog, bil og fly – den giver dig også oplysninger om, hvor meget forurening din rejse udleder.

Skal du med tog eller fly, næste gang du skal rejse mellem europæiske lande?

29 kommentarer
Vis kommentarer