10 ting du ikke må misse i Alanya

Danskerparadis, varmegaranti, basar og strand. Det er ikke tilfældigt, at tyrkiske Alanya er helt i top blandt danskernes sommerferiefavoritter. Men hvad skal du lave, når du ikke daser ved poolen?

Alanya. (Foto: Peter Malmrup)
Alanya. (Foto: Peter Malmrup)

Vi har samlet 10 ting, du ikke må gå glip af, når turen går til Alanya.

Ekstra Bladet rejser

Hos Ekstra Bladet elsker vi at rejse, og derfor har vi sat os for at lave landets absolut bedste rejseguides til alle de destinationer, som danskerne rejser til.

Vores rejseguides er spækket med inspiration, fakta og tips til både restauranter, seværdigheder og steder, hvor du skal bo. For hver destination har vi allieret os med en dansker, der bor fast på destinationen, og derfor kender alle de hemmelige kroge og steder, som du ellers aldrig ville finde. Og som kender til alle turistfælderne, som du skal undgå for enhver pris.

Vi kalder det Danskernes hemmelige rejsetips

1. Gå på basaren

Der er altid basar i Alanya, men lokationen skifter fra dag til dag. Selv hvis du ikke er til kopivarer eller parfumer, der viser sig at være vand, er der stadig masser af liv og leben at suge ind. Her er tyrkisk te og de flotte glas, der passer til, guld langt billigere end i Danmark og krydderier, der hænger tungt i luften. Hav små kontantbeløb med, så du ikke får en vare for dyrt, fordi de ser de større sedler, og forhandl som afhang dit liv af det – der er ikke noget, du ikke kan finde i de næste tre butikker også.

(Foto: Colourbox) Rejseunivers Alanya: Danskernes hemmelige rejsetips

2. Besøg byens fæstningsværk

Tronende over Alanya ligger sejlukkernes fæstning. De tyrkiske delebusser, (dolmus) hjælper dig gerne op, og afgår jævnligt, men turen ned kan du med fordel tage på den dertil afmærkede sti, hvor ruten går gennem det, der engang var Alanyas gamle landsby. Oppe på toppen kan du både jage dig selv en skræk i livet helt ude på kanten, eller du kan deltage, når ungersvende konkurrerer om, om de kan kaste en sten fra fæstningsværket og helt ud i havet.

3. Red Tower

Det historiske tårn Kizil Kule, der optræder på byens flag, er er en slags symbol for Alanya. Den 108 meter høje bygning er, som navnet indikerer, bygget i røde mursten. Den er et af Tyrkiets tidligste eksempler på velbevaret militærbyggeri. Tårnet ligger billedskønt ud til havet, og indvendigt finder du den etnografiske afdeling af Alanyas Historiske Museum.

4. Bådture

Utallige både sejler hver morgen ud fra Alanyas havn mere eller mindre pakket med turister. En heldagstur på en båd inkluderer frokost, drikkelse og som regel sejles mavedansere også rundt blandt de mange både og giver et nummer eller to. Nogle både ligger til ved grotter eller tager turisterne med på klippeklatring med udspring som den store finale – spørg for dig og find en tur, der passer til det, du gerne vil, men nyd mest af alt en dag i solen, hvor i kommer på dybt vand og kan bade i det blå hav.

Marmaris er forståeligt nok en populær destination blandt danskerne. (Foto: Colourbox) Rejseunivers Marmaris: Danskernes hemmelige rejsetips

5. Tyrkisk bad

Tyrkisk bad kan være lidt grænseoverskridende, hvis man havner et sted, hvor ingen taler engelsk. Spørg for dig, hvis du får tilbudt Hammam, for tilbuddene varierer meget, men de gode oplevelser byder på både massage, mudderbad og en klassiske nedskrubning, hvor døde hudceller gnubbes af. Kan dog ikke anbefales på smertende rød hud, så pas på solen, hvis du gerne vil i Hammam.

6. Afstikker til Pamukkale

Har du mod på en længere udflugt, er terrasserne ved Pamukkale klart et besøg værd. Flere guidede ture kører hver dag mod terrasserne, men du skal være klar på at stå tidligt op eller eventuelt tage en overnatning tættere på den særegne naturoplevelse, da Pamukkale ligger omkring 370 kilometer fra Alanya. De snehvide, naturlige terrasser med azurblåt vand rislende fra niveau til niveau er dog en helt speciel oplevelse og hele turen værd, og besøgende har lov til at gå rundt i det lave vand.

7. River picnic

En tur til Dimcay-floden er en skøn måde at tilbringe en dag på. Aftal en pris med taxaen før afgang, så du ikke overraskes af en dyrere tur end ventet. Normalt er taxaer i Tyrkiet billige, da taxameteret ikke må køre, mens bilen holder stille, og der tikker altså ikke flere penge på, når i holder for rødt, eller hvis du skal hæve på køreturen. Dog bør turen til Dimcay stadig være billigere i taxa end i lejebil.

En picnic på Dimcay foregår i store cirkulære tømmerflåder, der får lov til at vugge rundt i det rolige floddelta udstyret med sofaer, puder og et lille bord. Frokosten serveres fra land, men spises ude på vandet. Ofte er der også små rutsjebaner eller tove, man kan svinge sig i vandet fra, men vandet her er væsentligt koldere end ude ved kysten.

8. Dim-hulen

Tyrkiet er hjemsted for over 3000 huler. Små 13 kilometer fra Alanya finder du Dim-hulen, som på en strækning over 360 meter byder på sælsomme stalaktitter og svulmende stalagmitter, som du kan komme ind og gå iblandt. Det kræver gode ben at forcere de mange trapper, men har man ikke oplevet drypstenshuler før, kan hulen klart anbefales.

9. Manavgat Selale, Antalya

Da man oftest flyver til eller fra Antalya for at komme videre til Alanya med bus, kan et besøg ved Manavgat med fordel ligges først eller sidst på ferien. Her er rolig skov, vandfald og Manavgat er et af de steder, som også de lokale selv kan finde på at besøge.

Særligt områdets fiskerestauranter roses. Ellers kan man nyde en dag i parken med sin egen picnickurv og en is fra en af boderne.

10. Das på stranden

Selv om hotellet har en lækker pool, skal du ikke snyde dig selv for Alanyas strande. Har du en eventyrer i maven, er der rig mulighed for at prøve paraglidning fra en båd eller leje 20 minutter på en vandscooter. Hvis ikke er der bare liv, sælgere og god stemning på strandene. Særligt Kleopatra-stranden er populær for sin sandstrand, gode forplejningsmuligheder og leben, men stranden kan ikke anbefales til mindre børn.

1 af 10 Kopivarer. (Foto: Ahn Young-Joon)
2 af 10 Alanyas fæstningsværk. (Foto: Colourbox)
3 af 10 Kizil Kule. (Foto: Johnni Balslev)
4 af 10 Bådture. (Foto: Johnny Johansson)
5 af 10 Tyrkisk bad. (Foto: Kristian Linnemann)
6 af 10 Terrasserne ved Pamukkale. (Foto: Colourbox)
7 af 10 Der findes over over 3000 huler i Tyrkiet. (Foto: Colourbox)
8 af 10 Manavgat Selale. (Foto: Colourbox)
9 af 10 Das på stranden. (Foto: Scanway/Tyrkiet Eksperten)
10 af 10 Alanya. (Foto: Peter Malmrup)
14 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Ferie
Seneste i Ferie
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere