10 ting du ikke må misse i Budapest

Ekstra Bladets Budapest-guide indeholder både restauranter, de bedste shopping-steder og seværdigheder, når rejsen går til Ungarns hovedstad

Sejltur på Donau. (Foto: Colourbox)
Sejltur på Donau. (Foto: Colourbox)

Billige øl, historiske bygninger og romantisk flodudsigt. Den ungarske hovedstad har det hele, og her har vi samlet de ti bedste ting.

Delt i to af den dybblå flod Donau ligger Ungarns hovedstad smukt placeret. Buda på den ene side, der er domineret af bakker, bjerge og grønne blade. På den anden side ligger Pest, der er den pulserende bymidte med livlige butikker, cafeer og natteliv.

Udsigt over Budapest. (Foto: Colourbox) Rejseunivers Budapest: Danskernes hemmelige rejsetips

Forbundet med flere broer danner de to bydele Budapest – en smuk, alsidig og oplevelsesrig by. Med billige øl, god mad og flotte omgivelser er den ungarske hovedstad et godt bud på din næste rejse.

Ekstra Bladet har samlet ti ting, du skal se i Budapest.

Ekstra Bladet rejser

Hos Ekstra Bladet elsker vi at rejse, og derfor har vi sat os for at lave landets absolut bedste rejseguides til alle de destinationer, som danskerne rejser til.

Vores rejseguides er spækket med inspiration, fakta og tips til både restauranter, seværdigheder og steder, hvor du skal bo. For hver destination har vi allieret os med en dansker, der bor fast på destinationen, og derfor kender alle de hemmelige kroge og steder, som du ellers aldrig ville finde. Og som kender til alle turistfælderne, som du skal undgå for enhver pris.

Vi kalder det Danskernes hemmelige rejsetips

1. Sejltur på Donau

En god måde at opleve Budapest på er med en sejltur på floden Donau, der deler byen i to. Der er flere selskaber, der tilbyder ture ned ad floden, men det kan være en god idé at vælge en guidet tur. På den måde får du set en masse af de andre ting på denne liste, blandt andet parlamentet, der ligger ud til flodbredden. Tager du turen om aftenen, kan du nyde det helt specielle syn af den oplyste by.

2. Széchenyi Bad

Er man i Budapest, må man ikke gå glip af de termiske bade, der efterhånden er blevet en fast del af kulturen i landet. Det mest kendte, og et af de smukkeste, er Széchenyi Bad, der blev bygget i 1913. Selve bygningen, der huser flere saunaer, dampbade og massagebænke, tårner sig op som en gul mur rundt om de store pools og naturkilder. Badene er åbne til sent om aftenen, og om sommeren er der fest hver lørdag aften i de store udendørs pools. Billetterne koster fra 125 kroner for en dagsbillet alt efter dag og sæson.

Állatkerti krt. 9-11

Læs mere her

3. Kædebroen og kongeslottet

En af de gratis fornøjelser i Budapest er Kædebroen, der på ungarsk hedder Széchenyi lánchíd. Den er den første permanente bro over Donau, og den forbinder med sine 380 meter de to bydele, Buda og Pest. For enden af broen på Pest-siden står to store stenløver, der vogter over broen. Den anden ende fører ind i en tunnel under kongeslottet også kaldet Buda-slottet.

Slottet, der ligger ved Donaus bred, er en fryd for øjet – særligt om aftenen eller ved nattetide, hvor hele slottet er oplyst. Inde i slottet er der det største bibliotek i landet, et historisk museum og nationalgalleriet.

Szent György tér 2

4. Gellért-bakken og Citadellet

Gellért-bakken eller -bjerget, som det også kaldes, er en god destination til en dagsudflugt. Højt over byen tårner bjerget sig op med 140 meter, der hurtigt kan bestiges i travetempo. På turen op kan du standse og nyde den flotte udsigt ud over hele byen og floden. På bjerget er der også nogle termiske bade.

På toppen af bjerget ligger Citadellet, der er en gammel fæstning fra 1851. Hvor der engang var udsigtsposter og kanoner, er der i dag turistcentrum og store skulpturer – særligt det 26 meter høje frihedsmonument. Kniber det med at nå toppen til fods, går der også busser direkte fra foden af bjerget.

Citadella stny. 1

5. Margaret-øen

Har du brug for at slippe væk fra storbyens larm for en dag – ja, så skal du blot finde Maragaret-broen. Den leder dig – lige meget om du er i Buda eller Pest – direkte til Magaraet-øen. Den 2,5 kilometer lange ø er ikke bebygget, men er én stor park fyldt med grønne arealer, store træer, termiske kilder, pools og tennisbaner.

Du kan også tage en turistbåd til øen, hvor du kan stå af og blive et par timer, før du tager videre med båden igen. Når du kommer på øen, møder du først et stort springvand, der 'danser' til forskelligt musik, der blæses ud over pladsen. Du kan se vandshowet fra kanten af springvandet, hvor du kan sænke fødderne i et vandbad.

Margit-sziget

6. Fiskerbastionen og Mathiaskirken

Et andet sted, der ligesom Gellért-bakken, giver en fantastisk udsigt over byen, er Fiskerbastionen. Den enorme bygning, der giver overblik over hele Budapest, ligger foran Mathiaskirken, som også er et besøg værd. Med sine snoede trapper og høje tårne tager Fiskerbastionen de besøgende tilbage til en svunden tid – så sæt gerne en hel dag af til at udforske eller tag en bog med, som du kan læse på torvet.

Szentháromság tér

7. Budapest Zoo

En solid stenport med to hvide elefanter på hver sin side byder dig velkommen, når du kommer til Budapest Zoo. Haven, der har alt fra slanger og krybdyr til løver, elefanter og koalabjørne, spreder sig over et kæmpe areal – sæt derfor god tid af til turen. Udover eksotiske dyr har haven også en botanisk samling, der kan få de fleste haveentusiaster til at tabe kæben.

Állatkerti krt. 6-12

Læs mere her

8. Parlamentet

Parlamentet i Budapest ligger lige ned til Donau, og har du taget sejlturen på floden, har du allerede set det udefra. Men den flotte bygning, der stod færdigbygget i 1902, er 268 meter lang. Den har hele 691 rum, som er udsmykket på luksuriøs vis – faktisk blev der brugt næsten 40 kilo bladguld til udsmykningerne. Der er rundvisninger flere gange om dagen, og de er gratis for danske statsborgere og øvrige EU-borgere, så tag passet eller kørekortet med på turen.

Kossuth Lajos tér 1-3

Læs mere her

9. Statsoperaen

En af de smukkeste bygninger i Budapest må være Statsoperaen. Den ligger på den elegante allé Andrássy út, som er optaget på UNESCOs liste over verdens kulturarv. Og ser man på Operaen, forstår man det godt. Den tårner frem af alléen med hvælvinger og søjler, der kan inspiceres ved en guidet rundvisning. Sammen med søsterscenen Erkel-teatret lyder det samlede repertoire på over 70 operaer og et hav af balletter.

Andrássy út 22

10. Restaurant Hunyadi Étterem

Når man tænker på Ungarn, er det naturligt at tænke på gullasch-suppe, der regnes for at være landets nationalret. Og vil man prøve et ægte ungarsk køkken, er restauranten Hunyadi Étterem et rigtig godt bud. Restauranten, der er en familiedrevet og traditionel kro, ligger på vestsiden af Donau. Skal du følge traditionen, så kom midt på dagen, hvor ungarere spiser det varme måltid. En gullasch-suppe kan fås til omkring 25 kroner - men husk kontanter.

Hunyadi János út 17

 

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.
 

1 af 10 
2 af 10 
3 af 10 
4 af 10 
5 af 10 
6 af 10 
7 af 10 Parlamentet i Budapest. (Foto: Colourbox)
8 af 10 
9 af 10 
10 af 10 Sejltur på Donau. (Foto: Colourbox)
2 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Ferie
Seneste i Ferie
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere