10 ting du ikke må misse på Sardinien

Ekstra Bladets Sardinien-guide indeholder både den nationale spise, den flotteste natur og seværdigheder, når rejsen går til Sardinien.

Bosa. (Foto: Colourbox)
Bosa. (Foto: Colourbox)

Sardinien er kendt for sine lange hvide badestrande og sine mange flotte og farverige dykkersteder, hvor man blandt andet kan se dyr som muræner og blæksprutter. På øen findes også nogle spektakulære grotter som blandt andet Neptuns Grotte.

Sardinien byder på hvide sandstrande. (Foto: John Marin) Rejseunivers Sardinien: Danskernes hemmelige rejsetips

Sardinien, der er en italiensk ø og region syd for Korsika, er den næststørste ø i Middelhavet, og hovedbyen hedder Cagliari. Fordi øen ligger i Middelhavet, er der et behageligt middelhavsklima med omkring 30 grader i sommermånederne og en kort, fugtig vinter.

Sardiniens højeste bjerg, Punta La Marmora, på 1.834 meter ligger i bjergmassivet Gennargentu på den centrale del af øen.

Vi har samlet 10 ting, du ikke må gå glip af, når turen går til Sardinien.

Ekstra Bladet rejser

Hos Ekstra Bladet elsker vi at rejse, og derfor har vi sat os for at lave landets absolut bedste rejseguides til alle de destinationer, som danskerne rejser til.

Vores rejseguides er spækket med inspiration, fakta og tips til både restauranter, seværdigheder og steder, hvor du skal bo. For hver destination har vi allieret os med en dansker, der bor fast på destinationen, og derfor kender alle de hemmelige kroge og steder, som du ellers aldrig ville finde. Og som kender til alle turistfælderne, som du skal undgå for enhver pris.

Vi kalder det Danskernes hemmelige rejsetips

1. Middelalderbyen Bosa

Vil man opleve hyggelig og autentisk stemning, samtidig med at man kommer tilbage til en svunden tid, så er middelalderbyen Bosa det rette sted. Den gamle middelalderby, der blev grundlagt i 1112, ligger på et lille bjerg ved floden Temo på det vestlige Sardinien. Fra middelalderborgen Castello Malaspina er der en skøn udsigt ud over Middelhavet, og i byen findes et væld af traditionelle restauranter, gallerier, historiske museer og smukke kirker og templer. Bosa er også med på den prestigefyldte liste Borghi più Belli D’Italia, der er en liste over Italiens smukkeste byer.

2. Den catalanske bydel i Alghero

Byen Alghero på den nordlige del af Sardinien har siden middelalderen været under Cataloniens indflydelse og omtales ofte som ”Italiens Barcelona”. Befolkningen taler i dag stadig catalansk, lige som den gamle bydels arkitektur og mad tydeligt bærer præg af den iberiske fortid. I Alghero går man ad små hyggeligt middealder gader, og i centrum findes domkirken Santa Maria med det flotte, gotiske klokketårn. Den gamle bydel har også et meget rigt handelsliv centreret omkring gaden Via Carlo Alberto, og byen byder også på mange gode restauranter med alt godt fra havet og det traditionelle, sardiske køkken.

3. Neptuns Grotte

Neptuns Grotte er en stalaktit-grotte (grotte med drypsten, red.) nær byen Alghero, og grotten har sit navn fra havets gud, Neptun. Der er lavet en lille sti til de besøgende, så man kan komme sikkert rundt i grotten, mens man kigger på stalakitter og stalagmitter, som vokser i alle retninger. Da grottens indgang ligger omkring en meter over havniveauet ved foden af de 110 meter høje Capo Caccia- klinter, kan den kun besøges, når vandet er forholdsvis stille. Grotten kan også nås ved en kort tur i båd fra havnen i Alghero.

4. Det antikke område ved Su Nuraxi di Barùmini

Ved den lille by Barùmini ligger Su Nuraxi di Barùmini, der er et nuraghkompleks opført omkring år 1700 f.Kr. og ligger på et højdedrag lige uden for byen. Nuragh er et kegleformet tårn bygget af meget store sten, der danner et kuppelformet rum. Området byder på flere end 200 stenbygninger og giver et rigtig godt indblik i, hvordan øboerne på Sardinien engang levede. Su Nuraxi di Barùmini er det største nuraghkompleks på Sardinien og blev i 1997 optaget på UNESCOs liste over verdenskulturarv.

5. Dykning på Sardinen

Er man til dykning og snorkling, er Sardinien optimal til at udforske havets plante- og dyreliv, hvor man blandt andet kan opleve rokker, skorpionfisk, muræner og blæksprutter.

Da sigtbarheden under vandet stort set altid er meget høj, er dykning ved Sardiniens kyster en ren fornøjelse, og det er muligt at dykke året rundt. Ved Capo Galera, ikke langt fra Alghero, findes et af de bedste områder at dykke i ved Sardinien. Her kan man opleve klipper, revvægge og koraller, og har man mod på det, kan man dykke ned i en af de spændende grotter.

6. Nationalparker

Sardinien har en meget rig og uberørte natur, hvor ikke mindre end 600.000 hektar alene er naturområder. Nationalparken Gennargentu ligger på Sardiniens østkyst ved Orosei-bugten og bjergkæden Gennargentu. Parken har blandt andet Sardiniens højeste bjerg, Punta La Marmora, og et meget rigt dyreliv. Her kan man opleve ørne, gribbe og mange forskellige gnavere og sæler. Nationalparken Arcipelago di La Maddalena består af en række øer i strædet mellem Sardinien og Korsika, som stort set er øde. Her kan man opleve en unik flora og fauna, både på land og til vands, og parken er et paradis for fugleelskere.

7. Orgosolos vægmalerier

Orgosolo er en lille isoleret bjergby i Barbagia-regionen med omkring 4500 indbyggere. Her kan man opleve gadekunst, som kan ses overalt på husvæggene. De første vægmalerier, eller morales, blev tegnet i 1969 af en teatergruppe fra Milano, og derefter tog byens borgere selv affære. Senere stødte andre kunstnere til, og der findes nu mere end 200 vægmalerier. Temaerne er primært politiske budskaber om selvstændighed for Sardinien, undertrykkelse af arbejderklassen og krig og ødelæggelse. En af de senere tegninger forstiller terrorangrebet den 11. september 2001 på World Trade Center i New York.

8. Tharros-ruinerne

Tharros var en gammel by på vestkysten af Sardinien i nærheden af landsbyen San Giovanni di Sinis, og ruinerne fra byen er i dag en af de vigtigste kulturskatte på Sardinien. Her findes også Sardiniens næstældste kirke, San Giovanni di Sinis. Området er nu et frilandsmuseum, og der foregår stadig arkæologiske udgravninger af fortidens by. Ruinerne er fra tiden med romersk herredømme, og man kan blandt andet se ruinerne af flere badstuer, som var et af romernes sociale samlingspunkter.

9. Madoplevelser på Sardinien

Øens fortid præger Sardiniens gastronomiske traditioner, og mange af Sardiniens traditionelle madretter er præget af kød, pasta, ost og brød. Nationalspisen er stegt pattegris på spyd og kaldes porcheddu, lige som retter med lam, ged og kanin også er populære. Sardinien er kendt for en storproduktion af fåremælksosten pecorino, der regnes for Italiens fineste. Med Middelhavet som nabo finder man også et fantastisk udvalg af alt godt fra havet som muslingesuppe og spaghetti med søpindsvin.

10. Sardiniens ældste vingård

Er man til vin, bør man lægge vejen forbi vingården Sella e Mosca, der er Sardiniens ældste vingård. Det er et populært udflugtsmål og ligger på den nordlige side kendt som I Piani-området tæt på Alghero. Grundlæggerne af vingården, Erminio Sella og Edgardo Mosca, kom til øen i 1899. De oprindelige bygninger fra 1903 er stadig intakte. Vingården har over 40.000 besøgende i turistsæsonen, og man skal derfor huske at bestille tid. Til gengæld er der gratis adgang for alle.

 

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

1 af 10 Den catalanske bydel i Alghero. (Foto: Colourbox)
2 af 10 Neptuns Grotte. (Foto: Colourbox)
3 af 10 Su Nuraxi di Barùmini. (Foto: Colourbox)
4 af 10 Dykning på Sardinien. (Foto: Colourbox)
5 af 10 Nationalparker på Sardinien. (Foto: Colourbox)
6 af 10 Tharros-ruinerne. (Foto: Colourbox)
7 af 10 Orgosolos vægmalerier. (Foto: Colourbox)
8 af 10 Madoplevelser på Sardinien. (Foto: Colourbox)
9 af 10 Vingården Sella e Mosca trækker mange turister til. (Foto: Sebastien JARRY)
10 af 10 Bosa. (Foto: Colourbox)
5 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Ferie
Seneste i Ferie
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere