Trods advarsler fra Udenrigsministeriet: Dansk rejsebureau satte rejsende i fare

To danske rejsende blev blandt andet sendt afsted på sejlads i et område, hvor Udenrigsministeriet advarede om risiko for bortførelse

To danske rejsende blev sat i fare for at blive kidnappet, da de rejste med det danske rejsebureau Marco Polo Rejser. Arkivfoto: Colourbox
To danske rejsende blev sat i fare for at blive kidnappet, da de rejste med det danske rejsebureau Marco Polo Rejser. Arkivfoto: Colourbox

- Der har igennem de senere år fundet gentagne bortførelser sted af turister fra øerne ud for kysten og i et enkelt tilfælde også fra selve kysten få kilometer fra havnebyen Sandakan.

- De malaysiske myndigheder har skærpet sikkerhedsforanstaltningener i området og har senest i foråret 2017 forhindret planlagte bortførelser fra populære turistområder ud for østkysten, hvilket bekræfter, at der fortsat er risiko for bortførelse.

Sådan lød sikkerhedsniveauet for Malaysia i maj 2017 på Udenrigsministeriets hjemmeside. Ministeriet frarådede direkte turister om at bevæge sig hen på den malaysiske delstat Sabahs østkyst mellem havnebyerne Sandakan og Taqau samt øerne ud for kysten på grund af risiko for bortførelse.

På trods af de strenge advarsler valgte det danske rejsebureau Marco Polo Rejser alligevel at sende to unavngivne danske turister af sted på udflugter i de skærpede områder, da parret i august var på rundrejse i henholdsvis Malaysia og Filipperne..

Det viser en af Pakkerejse- Ankenævnets nyeste offentliggjorte kendelser.

Nægtede at spilde ferietid på brok: Men det var en dum idé

Farligt farvand
De to danske rejsende blev blandt andet sendt afsted på sejlads i præcis det farvand, som Undenrigsministeriet advarede i mod, og det var kun fordi, at parret selv blev opmærksomme på, at der var stor risiko for at blive bortført i det område, hvor én af udflugterne på bureauets planlagte rejseprogram skulle finde sted, at de ikke kom i større fare.

- Det viste sig, at et andet dansk par, skulle med i samme bus som os. På et tidspunkt fortæller vi om, at der i vores rejseprogram indgår et besøg på Selingan Island (Skilpaddeøen), og det er de meget uforstående over for, da de allerede i juni blev kontaktet af deres rejsebureau, der havde oplyst dem om, at Udenrigsministeriet frarådede ikke-nødvendige rejser til blandt andet Selingad, skriver de to danske rejsende i deres klage.

Først to dage efter busturen med det andet danske par lykkedes det klagerne at finde internet, så de med egne øjne kunne se Udenrigsministeriets rejsevejledning. Derefter kontaktede de Marco Polo Rejser for at komme til bunds i sagen:

- Vi modtager meget hurtigt en bekræftelse fra Marco Polo Rejser om, at de har modtaget vores mail, men at de har brug for 24 timer til at finde en løsning - hvilket vi selvfølgelig er indforstået med, lyder det fra klager.

Dagen efter lyder beskeden fra rejsebureauet, at parret - i stedet for den farlige udflugt -, kan få en ekstra overnatning i det område, de befinder sig i.

Makaber ferie på hotel: Lig rullede forbi hotelværelset

Rejsebureau undskylder, men afviser fuld erstatning
Efter hjemkomst fandt parret dog altså - igen selv - ud af, at bureauet alligevel har tilsidesat Udenrigsministeriets rejsevejledning, da parret er blevet sejlet rundt i det farvand, hvor der er risiko for bortførelser.

- Vi har været meget begejstret for vores tur-arrangør, der har været meget lydhør over for vores specielle ønsker og udfordringer, men vi står stadigvæk tilbage med et indtryk af, at havde vi ikke selv opdaget problemet, så var vi rejse til Selingan Island. Desuden har Marco Polo tilsidesat vores ønske om ikke at rejse i et risikofyldt område, hvor Udenrigsministeriet skønner, at der er risiko for at blive bortført, lyder det fra klager.

De to danske rejsende betalte knap 67.000 kroner for den cirka tre uger lange ferie og har ved hjemkomst krævet hele rejsens pris tilbagebetalt.

- Det er fuldt ud forståeligt, at I er utilfredse over vores manglende information omkring ændringen i Udenrigsministeriets rejsevejledning og dens anbefaling mht. Selingan Island. Vi har desværre ikke været opmærksomme nok, og det beklager jeg meget, lyder det i en mail til klager fra rejsebureauet, som fortsætter:

- Vi har nu iværksat en procedure, der skal forhindre, at det samme sker i fremtiden. Vi forsøger altid at være på forkant med tingene, være velinformerede og opmærksomme i forhold til vores viden om vores destinationer, men denne gang er det desværre glippet. I forhold til at hæve rejsen med fuld refundering finder jeg dog ikke grundlag for dette.

Ronnie fik familieferien ødelagt: Sommerhuset var fyldt med mug, blod og urin

Ankenævnets afgørelse
Bureauet tilbudte i første omgang en kompensation på 2.910 kroner og har sidenhen pr. kulance tilbudt en kompensation på i alt 8.730, hvilket parret ikke var tilfredse med.

Derfor endte sagen altså hos Pakkerejse- Ankenævnet, som fandt, at rejsen var behæftet med mangler, da Udenrigsministeriet ændrede deres rejsevejledning hele 62 dage før afrejse:

- Ifølge pakkerejselovens § 9, stk. 3, kan en kunde afbestille en pakkerejse, hvis der inden for et tidsrum af 14 dage før pakkerejsens påbegyndelse på rejsemålet eller i umiddelbar nærhed af dette forekommer krigshandlinger, naturkatastrofer, livsfarlige smitsomme sygdomme eller andre hermed ligestillede begivenheder. Kunden har i så fald krav på tilbagebetaling af samtlige beløb, der er betalt i henhold til aftalen, lyder det blandt andet i Ankenævnet afgørelse, der fortsætter:

- Da rejsen ikke findes at have været ganske uden værdi for klageren, og da der således ikke er grundlag for at hæve købet og få rejsens fulde pris tilbagebetalt, fastsættes nedslaget efter en samlet vurdering skønsmæssigt til i alt 9.000 kroner.

Dansk børnefamilie i Østrig: 'Tre politimænd kom og rystede med peberspray'