Turist delte feriebillede: Så bankede FBI på døren

En italiensk turist blev mistænkt for at være terrorist, fordi Islamisk Stat photoshoppede hans feriebillede fra New York

Her kan du se billedet, hvor Islamisk Stat har photoshoppet deres logo på turistens sorte halstørklæde. Foto: Twitter
Her kan du se billedet, hvor Islamisk Stat har photoshoppet deres logo på turistens sorte halstørklæde. Foto: Twitter
Følg Ferie

Den ene dag nyder han en sightseeing i New York, nogle måneder senere står USA's nationale sikkerhedstjeneste og forbundspoliti, FBI, og banker på hans dør hjemme i Sardinien i Italien, fordi de mistænker ham for at være terrorist.

Sådan lyder den mærkværdige historie om en italiensk turist, der har trukket overskrifter verden over - heriblandt i New York Post.

Den unavngivne italiener var på ferie i New York kort før jul, hvor han tog en selfie foran museet 'The Met', som han synes var så god, at han delte billedet på de sociale medier.

Åbenbart synes terrororganisationen Islamisk Stat også, at italienerens billede var godt. De valgte i hvert fald med hjælp fra photoshop at ændre på billedet således, at han lignede én af deres krigere.

Og det gjorde de så godt, at billedet blev delt af adskillige internationale medier verden over under overskrifter såsom 'De er i blandt os' og 'IS-selfie i New York er skræmmende'.

FBI efterforsker mystisk dødsfald på cruiseskib

FBI bankede på døren
Torsdag kunne FBI dog berolige offentligheden ved at fortælle, at de har fundet frem til 'terroristen', som altså viste sig blot at være en italiensk turist, der var komplet uvidende om FBI's eftersøgning af ham.

- Han sagde, han havde nydt sin tid i New York, og at han havde haft en fantastisk oplevelse. Han var meget chokeret og overrasket. Han har ingen tilknytning til Islamisk Stat og var meget overrasket over, at hans billede var blevet stjålet, siger den ledende FBI-agent C. Bryan Paarman om italienerens reaktion, da FBI bankede på hans dør.

Selvom medier verden over begyndte at dele Islamisk Stats skræmme-billede, fortæller FBI-agenten, at de ret hurtigt slog fast, at der med 80 procents sikkerhed var blevet pillet ved billedet.

Men da de ikke var helt sikre, valgte de at sende agenter afsted til museet, hvor de fik fat i videoovervågningen.

USA advarer amerikanerne: Pas på i Europa!

Sporede sig frem til hans profil
På videoen spottede de manden, sporede hans kreditkort, som han havde betalt entréen til museet med, og fandt sidenhen frem til ham på de sociale medier.

- Vi sporede ham halvvejs rundt om kloden, tilbage til hans hjemland og i samarbejde med hans nation (politiet i Italien, red.) tog vi ud til ham og så ham i øjnene og sagde: 'Hey', fortæller FBI-agenten og fortsætter:

- Og så viste det sig, at fyren blot er en turist, der kom til New York i højtiden. Havde han det sorte tørklæde på? Absolut. Men havde det IS-logo på? Nej.

 C. Bryan Paarman konkluderer, at Islamisk Stat må være 'desperate', når de begynder at photoshoppe turisters feriebilleder for at skræmme:

- Det er bekymrende, men for mig er det også et tegn på niveauet af desperation, at de bliver nødt til at udnytte uskyldige menneskers billeder ved at kapre dem til deres egne propagandaformål.

Kæmpe koks: Journalist finder top-hemmelige dokumenter på fly

Mere fra Ekstra Bladet+

Uduelighed er ingen hindring for millionløn

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+